Yol Ayrımı Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Yol Ayrımı'nın Fotoğrafı

Kitap Yol Ayrımı
Yazarı Kemal Tahir
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2005

Kemal Tahir tarafından 2005 yılında kaleme alınmış olan Yol Ayrımı kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Yol Ayrımı pdf, Yol Ayrımı konusu, Yol Ayrımı karakterleri, Yol Ayrımı yorumları, Yol Ayrımı açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Yol Ayrımı – Kemal Tahir


Yol Ayrımı Kitabının Karakterleri

Kamil Bey: Esir Şehir üçlemesinin başkarakteridir. Hapishaneden çıkar ve yıllardır görmediği kızını görmek ister.

Murat: Ölçülü fikirlere sahip olan, sinirlenmeyen, etrafındaki kötü örneklere karşın iyi kalan bir adamdır.

Selim Nuri: Şair ve Murat’ın arkadaşıdır. Zor koşullarda yaşamayı sürdüren, eline geçen bütün kitapları ayırt etmeden okuyan bir adamdır.

Ayşe: Kamil Bey’in senelerdir görmediği kızıdır.

Nermin: Kamil Bey’in eski eşidir.

Doktor Münir: Kamil Bey’in arkadaşıdır.

Gazeteci Murat: Gazeteci gençtir.

Kadir: Ayşe ile evlenmek isteyen gençtir.

Ramiz Bey: Kadir’in babasıdır.


Yol Ayrımı Kitabının Konusu

Yol Ayrımı romanı, Cumhuriyetin ilanından sonra şahsi çıkarları adına yapılan devlet gücünü iktidara getirmek isteyen gerçek Kuvai milliyetçilerinin ve çıkarcıların mücadelelerini, ortaya çıkan çatışmaları konu almaktadır.


Yol Ayrımı Kitabının Özeti

Murat, Vakit gazetesinde çalışırken Serbest Cumhuriyet Fırkası adı altında yeni bir muhalefet partisi kurulacağı haberini alır. Bir anda ülke gündemini meşgul etmeye başlayan bu gelişme, Doktor Münir, Avukat Deli Celadet, Ağaoğlu Ahmet gibi partinin eski üyeleri olan İttihat ve Terakki’yi de yakından ilgilendirir.

Murat ve şair arkadaşı Selim Nuri, “Kurtuluş” adlı edebiyat dergisi çerçevesinde bu konunun da gündemde olduğunu görürler. Selim Nuri’nin hemşerisi olan saray şoförü Dadal Efendi sayesinde yaşadığı eski medrese binasında yapılan bu toplantıda Ramiz Efendi’nin oğlu Kadir, derginin bu mezhebi desteklemesi gerektiğini savunur. Bir yanda Hür Fırka İstanbul Teşkilatı başkanı Deli Celadet’in yanında staj yapan Kadir, baldızı Şükran Hanım’ı baştan çıkarmayı ve bu konuda başarısız olursa Ayşe ile evlenmeyi planlamaktadır. Kamil Bey kızı, Babası Ramiz Efendi, annesinin vefatından sonra kendini içkiye vermiş ve kızını yıllardır görmeyen Kamil Bey, kızıyla yeniden kavuşmak için ayrıntılı bir plan yapmıştır. Kamil Bey’in planı istenilen sonucu verince Kadir ve Ayşe yakınlaşmaya başlar. Bu sırada dergiyi basmak için uğraşan Selim Nuri, matbaada çalışan Behram Efendi ile tartışır ve onu döver. Ancak iki gün sonra evine gelen polisler tarafından alınır ve polis casusu olduğu anlaşılan Behram Efendi’den ciddi bir dayak yedirir.

Romanın başından beri hasta olan Selim Nuri, bu darbeden sonra iyileşemez ve hayatını kaybeder. Bu arada Hür Fırka’nın dağılma sürecinde yoğun bir dönem geçiren Murat, hastalığının son günlerinde Selim Nuri’ye bakan Şükran Hanım ile yakınlaşır. Bu ikili, Şükran Hanım’ı ziyaret eden Nermin ile Ayşe’nin yapacağı evliliği ve Kamil Bey ile yaşadıklarını konuşur.

Roman, Nermin yanlarından ayrıldıktan sonra Murat’ın Şükran Hanım’ı öpmesiyle sona erer.

Esir Şehir Serisi

1. Esir Şehrin İnsanları 2. Esir Şehrin Mahpusu 3. Yol Ayrımı

Yol Ayrımı Kitabının Açıklaması

Kâmil Bey de Anadolu’da serbesttir artık… Türkiye’yi kuşatan bir “serbestlik rüzgârı esmeye başlar zamanla. Bu serbestlik, değişen ya da değişmiş gibi görünen insanların maskelerini birer birer düşürürken, İstanbul’da hayat giderek zorlaşır. Kâmil Bey, yıllardır özlemini duyduğu biricik kızı Ayşe’ye kavuşmaya çalışırken, Kurtuluş Savaşı’nda yüz binlerce insanın kanıyla kurtulan vatan, artık demokrasi mücadelesi vermektedir. Serbest Fırkanım kuruluşu, Darülfünun ‘da meydana gelen ayaklanmalar, İstanbul sokakları ve tarihin derinliğinde kalan ayrıntılar…

“Yol Ayrımı”, savaştan zaferle çıkmış bir milletin demokrasi yolunda attığı bebek adımlarının izdüşümlerini


Yorum yapın