Yılanı Öldürseler Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Yılanı Öldürseler'in Fotoğrafı

Kitap Yılanı Öldürseler
Yazarı Yaşar Kemal
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1976

Yaşar Kemal tarafından 1976 yılında kaleme alınmış olan Yılanı Öldürseler kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Yılanı Öldürseler pdf, Yılanı Öldürseler konusu, Yılanı Öldürseler karakterleri, Yılanı Öldürseler yorumları, Yılanı Öldürseler açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Yılanı Öldürseler – Yaşar Kemal


Yılanı Öldürseler Kitabının Karakterleri

Esme: Romanın ana kahramanıdır. Abbas’la sevgilidirler. Halil tarafından tecavüze uğrar ve onunla evlenir. Doldurulmaya gelen oğlu Hasan tarafından öldürülür.

Hasan: Esme ve Halil’in çocuklarıdır. Olayları cezaevinde tanıştığı yazar tarafından anlatılır. Babası yedi yaşındayken öldürülür. Hasan, olayların suçlusu olarak gördüğü annesi Esme’yi öldürür.

Abbas: Esme’nin sevgilisi. Kendi iyiliği için hapse girer. Jandarmalar tarafından öldürülür.

Halil: Esma’ya zorla tecavüz edip evlenir. Bu yüzden Esme’nin sevgilisi Abbas tarafından öldürülür.


Yılanı Öldürseler Kitabının Konusu

Aşk, töre, cinayet ve anne sevgisi üçgeninde filmlere konu olmuş bir romandır. Eser, Yaşar Kemal’in doğup büyüdüğü Osmaniye’nin Hemite köyündeki Esme’nin hikayesini ele almıştır.


Yılanı Öldürseler Kitabının Özeti

Çukurova’da Anavarza yakınlarındaki bir köyde yaşayan Hasan’ın babası Halil, Abbas tarafından öldürülür. Halil’in eşi ve Hasan’ın annesi Esme, Halil tarafından kaçırılmadan önce Abbas’ı severdi. Abbas, Esme’nin peşinden gitmesine izin vermiyor. Bir akşam aile üyeleri evde yemek yerken Abbas gelir ve Halil’i öldürür. Bundan sonra başlayan kan davası sonucunda Hasan’ın amcaları Abbas’ı öldürür. Hasan’ın büyükannesi olayların suçlusu olarak Esme’yi gösterir. Hasan’ın amcaları da güzelliği yüzünden onu öldürmeye dayanamadıkları için Esme’nin köyü terk etmesini istemişler. Ama annelerinin baskısı altında Hasan’ın Esme’yi öldürmesini istiyorlar. Bazı köylüler aynı baskıyı yapıyor. Babasının kanı yerde kaldığı için yılan, kertenkele, çekirge ve çeşitli canlılar kılığına girerek köyde dolaştığı rivayeti köylülerin dilinden düşmez. Baskı arttıkça bazı köylüler Hasan’a annesini öldürmemesi konusunda ikna etmeye çalışırlar. Hasan annesiyle birlikte kaçmaya çalışır, ancak sonuç alamayınca yakınlardaki bir köye tek başına gider. Döndüğünde köydeki samanlıkları ve evleri yakar ve hayvanlara zarar verir. Bu sırada köylü, annesi, babası ve Hasan hakkında her türlü dedikoduyu yayarak durmaksızın konuşur. Baskıya dayanamayan Hasan, aslında babasına ait olan amcası Ali’nin verdiği silahla annesini öldürür.


Yılanı Öldürseler Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Yaşar Kemal’in aşk, töre ve anne şefkati üçgeninde filmlere konu olmuş romanıdır.
  • 1982’de Türkan Şoray’ın yönetmenliğinde aynı adla sinemaya uyarlanan kitap, 1983 yılında Marianik Revillon tarafından Paris’te tiyatro oyunu olarak sahnelenmiştir.
  • 1976’da Cumhuriyet gazetesinde tefrika edildikten sonra aynı yıl Cem Yayınevi tarafından kitap olarak basılmıştır.
  • 1991 yılında Yaşar Kemal’in eşi Thilda Kemal tarafından To Crush the Serpent adıyla İngilizceye çevrilmiştir.
  • Eserde Yaşar Kemal’in doğup büyüdüğü Osmaniye’nin Hemite köyündeki Esme’nin hikayesini anlatılır.
  • Yazar, Yılanı Öldürseler’i 1950’de Kozan hapishanesinde yatarken tanıştığı bir çocuğun başından geçenlerden esinlenerek yazmıştır.

Yılanı Öldürseler Kitabının Açıklaması

Hasan aile onuru uğruna akrabaları ve köylülerin baskısıyla annesini öldürmek zorunda kalır. Dokuz yaşında işlediği bu cinayeti hiçbir zaman aklı almayacak, kabullenmeyecek ve anlamlandıramayacaktır. Toplumsal cinnetin bir çocuğu katil olmaya sürüklemesinin romanı Yılanı Öldürseler kurban kavramına odaklanır.

“Zengin yaratısı, Yaşar Kemal’i herkese seslenen zaman ötesi büyük klasiklere yaklaştırmaktadır.”

– Michel I. Makarius, Jeune Afrique, (Fransa)

“Yılanı Öldürseler’deki derinlik hem ekonomik ve toplumsal yanları gösterilerek işlenen temanın anlamsal yoğunluk taşıması, hem de roman kişilerinin karakteristik özelliklerinin başarıyla işlenmesinden kaynaklanır.”

– Feridun Andaç, Yazınsal Gerçekçiliğin Boyutları-


Yorum yapın