Yer Demir Gök Bakır Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Yer Demir Gök Bakır'ın Fotoğrafı

Kitap Yer Demir Gök Bakır
Yazarı Yaşar Kemal
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1963

Yaşar Kemal tarafından 1963 yılında kaleme alınmış olan Yer Demir Gök Bakır kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Yer Demir Gök Bakır pdf, Yer Demir Gök Bakır konusu, Yer Demir Gök Bakır karakterleri, Yer Demir Gök Bakır yorumları, Yer Demir Gök Bakır açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Yer Demir Gök Bakır – Yaşar Kemal


Yer Demir Gök Bakır Kitabının Karakterleri

Meryemce: Uzun Ali’nin annesidir. Koca Halil’in öldüğünü düşünür ve mevlit okutan köylülerle konuşmaz. Kimseyle konuşmadığı için sorunlarını işaretlerle açıklamaktadır.

Taşbaşoğlu: Yiğit cesur bir karakterdir. Köylüleri Adil Efendi’ye karşı gelmediği için eleştiriyor. Köylü tarafından ermiş bir kişi olduğuna inanılıyor. Kendi karısını bile ermiş olmadığına inandıramıyor. Jandarmadanın elinden kaçarak bir daha kimseler görünmez.

Muhtar Sefer Edendi: Köyün muhtarıdır. Ağalara arası iyi olan muhtarın rüşvet aldığı düşünür. Cimri ve çıkarcı bir adamdır.


Yer Demir Gök Bakır Kitabının Konusu

Üçlemede Yalak köylülerinin yaklaşık on üç aylık mücadeleleri anlatılıyor. Yer Demir Gök Bakır’da köylülerin Adil Efendi’ye olan borçlarını ödeyememesinin yarattığı korku ve bu durumdan kurtulmak için bir ermişe dönüştükleri Taşbaş’ın hikayesi anlatılıyor. Muhtar Sefer ile Taşbaş arasındaki mücadele anlatının odağını oluşturmaktadır.


Yer Demir Gök Bakır Kitabının Özeti

Yalak köylüleri bu yıl Çukurova’da yeteri kadar pamuk toplayamadığı için borçlarını Bakkal Adil Efendi’ye ödeyemiyor. Koca Halil ise pamuk saatini geç haber verdiği için köylü tarafından öldürülmesinden korkmaktadır. Ancak, köylü onu görmezden gelince, bu durumu gururuna yediremez ve köyü terk eder. Köylü Adil Efendi’ye borçludur. Köylüler bu yıl borçlarını ödeyemedikleri için değerli eşyalarını alınmasın diye değerli eşyalarını gömmeye başlarlar. Adil Efendi’ye köylülerin eşyalarını gömdüğünü söyleyen ise Sefer Efendi’dir.

Taşbaşoğlu ise köyü tarafından öldürülen kişi olarak kabul edilir. Memidik, Taşbaşoğlu’nu arkasında yedi ışık topu ile dağda gördüğünü söylüyor. Muhtar ise ikili oynamaya çalışıyor. Adil Efendi’den köylülerin borçlarını affetmemelerini ister. Taşbaşoğlu, ermişliği nedeniyle halkı dolandırdığı iddiasıyla jandarma tarafından tutuklanır. Karlı bir gecede jandarmanın elinden kaçarak bir daha görünmez. Koca Halil başka bir köyde saklanıyor ve köylüler Adil Efendi’yi beklemeye devam etmektedirler.

Dağın Öte Yüzü Serisi

1. Ortadirek 2. Yer Demir Gök Bakır 3. Ölmez Otu

Yer Demir Gök Bakır Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Roman, Zülfü Livaneli tarafından 1987 yılında aynı adla sinema filmine uyarlandı.
  • Yaşar Kemal’in Teneke’den sonra oyunlaştırdığı bir diğer eseridir.
  • 1977 yılında Fransa Eleştirmenler Sendikası tarafından En İyi Yabancı Roman Ödülü’nü aldı.

Yer Demir Gök Bakır Kitabının Açıklaması

“Birden bu barok kişilerin harikulade serüvenine kapılırsınız, acımasız gerçekle efsane arasında gider gelirsiniz. Yaşar Kemal ya da bir halkın dehası.”

-Martine Bauer,Le Matin de Paris,(Fransa)-

“Yaşar Kemal’in özgün ya da bilge bir anlatıcıdan çok daha başka bir şey olduğunu bir kez daha kabul etmek gerekir.(…) Yazar ve halkı sanki gerçekten tek bir bütünmüş gibi, kişileri de anlatımı da aynı şiirsel imgelemi ve aynı büyüleyici çekiciliği taşır.”-Journal de Centre, (Fransa)

“Toprağa ve gökyüzüne kenetlenmiş köylünün sert yaşamını düşleyebilenler, bir gemiye biner gibi binsin bu demirden toprağa bizlere sonsuza dek yasak edilmiş bu serüveni yaşasınlar.”-MN. Rieux, Que Lire, (Fransa)

“İnsanlara karşı acımasız bir toprağın temposu…”


Yorum yapın