Yeni Dünya Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Yeni Dünya'nın Fotoğrafı

Kitap Yeni Dünya
Yazarı Sabahattin Ali
Türü Hikaye Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2003

Sabahattin Ali tarafından 2003 yılında kaleme alınmış olan Yeni Dünya kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Yeni Dünya pdf, Yeni Dünya konusu, Yeni Dünya karakterleri, Yeni Dünya yorumları, Yeni Dünya açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Yeni Dünya – Sabahattin Ali


Yeni Dünya Kitabının Karakterleri

Yeni Dünya: Hasta olmasına rağmen düğünde oynamaktan geri durmayıp, yataklara düşene dek oynayan ve bu uğurda ölen karakterdir.

Deli Emine: Yeni Dünya’nın oynamasından memnun olmayan düğün halkı yeni birinin getirilmesini isterler ve o esnada düğünde oynaması getirilen diğer karakterdir.


Yeni Dünya Kitabının Konusu

Yeni Dünya öyküsü Sabahattin Ali’nin ölümle sonuçlanan acıklı hikâyelerinden bir tanesidir. Yeni Dünya 13 hikâyesinden oluşmaktadır.


Yeni Dünya Kitabının Özeti

Bir düğün evinde yaklaşık 30 kişinin bir arada olduğu bir odada, sazların çalınmasıyla bir kadın kaşıkları avuçlarına alarak oynamaya başlar. Ancak kadının oynaması odadaki kimsenin dikkatini çekmez. Sonra düğünün sahibi bu kadını nereden bulduğunu sorar. Dağınık, hafif derecede hasta bir kadının kimseyi eğlendiremeyeceğini düşünüyorlar. Düğün telaşının ortasında sadece Yeni Dünya’yı bulmuşlardır. Bunun üzerine düğünün sahibi onlardan başka birini bulmalarını ister ve şehirden başka bir kadını getirmek için acele ederler.

Deli Emine geldiğinde Yeni Dünya oradakilerle münakaşa içerisindedirler. Düğün için bir kadın yeter mi, oyna deyince daha ne isterler diye sorup dururlar. Deli Emine’nin gelişiyle ortalık neşelenmeye başlar. Deli Emine hünerlerini göstermeye başlar ve bir yandan da Yeni Dünya’dan bahseder. Daha sonra Yeni Dünya geride kalmamak için ortaya çıkar ve iki kadın oynamaya başlar. Ancak sahnede Yeni Dünya’nın varlığı homurdanmalara neden olur. Sahneden inmesi istenir. Ama Yeni Dünya kendini kanıtlamaya niyetlidir. Yılların tecrübesine sahip ve sahayı bu yeni genç kadına bırakmak istemez. Aniden tüm becerilerini göstermeye başlar. Bu davranış konukların dikkatini çeker ve kadınların danslarında rekabet etmeleri hoşlarına gider.

Bu oynama da Yeni Dünya’yı mevcut olan ama hafif hastalığını daha da kötüleştirir. Ertesi gün sabah erkenden yola çıkarlar ve gelinin köyüne doğru yola çıkarlar. Yeni Dünya’nın hastalığı kötüleşir ve sürekli öksürmeye başlar. Bu yola dayanamayacağını söylese de kimse ona fazla ilgi göstermez. Uzun bir yolculuktan sonra gelinin köyüne gelirler. Eğlence burada da devam eder. Deli Emine’nin baskısı üzerine tekrar meydanda oynamaya başlar, ancak hastalığı pek fırsat vermez. Daha fazla dayanamaz ve düğün sahibinden bir yere gidip dinlenip yatabileceği bir yer ister.

Düğün sahibi onu bir evde bir köşeye yatırır ve düğüne geri döner. Dışarıda eğlence tüm coşkusuyla devam ederken, Yeni Dünya öksürük krizine girer. Bir yandan ateşi yükselir, nefes almakta güçlük çeker ama düğünde bulunanlardan yardım gelmez. Sabah herkes toplanır ve dönüş yoluna gider. Tam yola çıkacakları sırada arkadan biri seslenir ve ölülerini de almalarını söyler. Herkes şaşırır ama Yeni Dünya sabaha kadar dayanamaz ve ölür. Bunun üzerine düğün sahibi cesedini bir arabanın arkasına atar ve yola çıkarlar.


Yeni Dünya Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Yeni Dünya, Sabahattin Ali’nin 1943 tarihli öykü kitabıdır. Kitap yazarın hikâye alanında önemli bir yetkinliğe ulaştığının göstergesi olması bakından önemlidir.
  • İçerik olarak kasaba ve köy yaşamı dışında düşkün kadınları ele alan hikâyeler önemli bir yer tutar. Daha önce yazdığı Kanal ve Ses adlı hikâye sonrasında Hasanboğuldu (1942) adlı hikâye folklorik ve şairane kişiliğini birleştirerek ortaya koyduğu eserlerdendir.
  • Kitabın dikkat çeken bir başka özelliği ise Sabahattin Ali’nin gözlemci gerçekçilikten süreç dâhilinde uzaklaşarak eleştirel gerçekliğe yönelmesidir.
  • Asfalt Yol ve Bir Konferans bu bağlamdaki eserlerdir.

Yeni Dünya Kitabının Açıklaması

Yeni Dünya 1930’lu yıllarda öyküye taze bir soluk getiren Sabahattin Ali, hikâyelerinde insanın zavallılığını ve gücünü sarsılmaz bir üslupla, masalsı ve destansı biçimde yansıtmayı başardı. Şiir, hikâye ve roman yazan, çeviriler yapan Ali, tüm eserlerinde insan ruhuna ayna tuttu ve gerçeğe bu aynadan baktı. Türk edebiyatının büyük yazarından, içinde sinemaya da aktarılan Hasanboğuldu’nun olduğu 13 düşünen öykü…

(Tanıtım Bülteninden)

Gönderen: Elif Çöp


Yorum yapın