Vatan Kurtaran Şaban Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Vatan Kurtaran Şaban'ın Fotoğrafı

Kitap Vatan Kurtaran Şaban
Yazarı Haldun Taner
Türü Oyun Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1965-1967

Haldun Taner tarafından 1965-1967 yılında kaleme alınmış olan Vatan Kurtaran Şaban kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Vatan Kurtaran Şaban pdf, Vatan Kurtaran Şaban konusu, Vatan Kurtaran Şaban karakterleri, Vatan Kurtaran Şaban yorumları, Vatan Kurtaran Şaban açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Vatan Kurtaran Şaban – Haldun Taner


Vatan Kurtaran Şaban Kitabının Konusu

Haldun Taner, Vatan Kurtaran Şaban’ı 1965 yılında yazdıktan sonra, ilk olarak 1967 yılında oynanır. Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kuruluşuna, kabare türünün Türkiye’de sevilip yerleşmesine neden olur. Haldun Taner’in oyunları kaleme aldığı yıllardan günümüze kadar güncelliğini korumuştur. Vatan Kurtaran Şaban, kültür sanat sorunları güncel politikanın vazgeçilmez bir parçası olarak değerlendirilirken, hükümetler değişse de bu alanda bir politikanın olmayışı, liyakatin esas alınmayışı, yapılan uygulamaların işlevsiz ve geçersiz olması kara mizahla eleştirilir.


Vatan Kurtaran Şaban Kitabının Özeti

Tapu Kadastro Müdürü Mehmet Şaban, hasbelkader gittiği Kuğu Gölü Balesi’nde Başbakanlık Özel Kalemi’nden bir dostunu görür ve Kültür Müşavirliği’ne atandığını öğrenir. Kendisinin bu göreve uygun olmadığını söylese de dinletemez ve komedi başlar. Zavallı Kadastrocu, Şaban bilmediği bir alana atanınca;

Af diler hemen

Rica eder

“Kerem edin ihtisasım değil” der ille ve lakin

Emir yüksek yerden

Düşünür bizim ki öyle ya mademki hulusi kalbi var

Mademki vatanperver ehli iman

Madem tehlikedeymiş sathı vatan

O da kolları sıvar

Vatanı kurtarmaya savaşır.

Şaban Bey, memleketin kültür işlerine el atar ve kültür-sanat denince akla gelen tüm etkinlikleri denetler. Yeni kararlar alır. Şaban Bey ve yardımcısı getirdikleri yeni çözümlerle gülünç duruma düşerler. Bilmedikleri işi yüzlerine gözlerine bulaştırırlar. Şaban Bey’e bu terfi, terfi değil cezadır.

Miadı dolmuş, Şaban’ın Suyu ısınmış

Şaban’ı yerinden kaydırmak vacip olmuş artık

Şart olmuş.

Anekdot: Haldun Taner, bu oyunu kabare halinde sunmak için kafasında bazı kişiler belirler. Bu kişilere gitmeden önce Zeki Alasya ve Metin Akpınar, gezici tiyatro kurmak istediklerini söyler, Haldun Taner de bunun üzerine beraber kurabileceklerini söyler ve bu ortaklık kabarelerinin halka temsilinin başlangıcı olur.


Vatan Kurtaran Şaban Kitabının Açıklaması

Kabare tiyatrosunun ülkemizdeki ilk örneği sayılan Vatan Kurtaran Şaban Haldun Taner’in öncülüğünde 1967’de kurulan Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun ilk oyunu olarak 449 kez sahnelenmiştir. Halen sahnelenen, güncelliğini hiç yitirmeyen bir başyapıt, bir güldürü klasiğidir.

Ayşegül Yüksel’in bu oyunla ilgili değerlendirmesi şöyledir:

“Vatan Kurtaran Şaban, sanat ve kültür sorunlarının, güncel politikanın vazgeçilmez bir parçası olarak değerlendirildiği ve dolayısıyla, değişen hükümetlere karşın değişmeyecek, genel bir sanat ve kültür politikasının oluşturulmadığı ülkemizde, sanat ve kültür adına yapılan gülünç uygulamalara ağır bir eleştiri getirir.”

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın