Taif’te Ölüm Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Taif'te Ölüm'ün Fotoğrafı

Kitap Taif’te Ölüm
Yazarı Hıfzı Topuz
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1999

Hıfzı Topuz tarafından 1999 yılında kaleme alınmış olan Taif’te Ölüm kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Taif’te Ölüm pdf, Taif’te Ölüm konusu, Taif’te Ölüm karakterleri, Taif’te Ölüm yorumları, Taif’te Ölüm açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Taif’te Ölüm – Hıfzı Topuz


Taif’te Ölüm Kitabının Karakterleri

Mithat Paşa: İdeallerinden ödün vermeyen, inandığı doğrular için savaşan dürüst, ahlaklı ve çalışkan bir insandır.

Vasıf Klikyan Efendi: Mithat Paşa’nın sağ koludur. Bunun yanı sıra her türlü işi organize etmede ona yardımcı olan kişidir.

Naime Hanım: Mithat Paşa’nın ilk eşi. Uzun yıllar birlikte zorluklar çekmişlerdir.

Şehriban Hanım: Mithat Paşa’nın ikinci eşidir.


Taif’te Ölüm Kitabının Konusu

Taif’te Ölüm, çökmekte olan bir imparatorluğun modernleşme sancılarını çok zekice bir dille anlatırken, dönemin baş aktörlerinin bireysel trajedilerini de başarılı bir şekilde gözler önüne seriyor.

Mithat Paşa, Batı’daki aydınlanma düşüncesi, Fransız İhtilali ve özgürlük mücadelesinden etkilenen bir avuç aydınla birlikte, beş yüz yıllık bir imparatorluğun köhnemiş zihniyetini değiştirmeyi ve çağdaş bir imparatorluk getirmeyi amaçlamaktadır.


Taif’te Ölüm Kitabının Özeti

Taif’te Ölüm, çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşme çabalarını akıcı bir dille anlatarak, dönemin akışına yön verenlerin yaptığı hataları gözler önüne seriyor. Bize kesintileri veriyor.

Romanı okurken Mithat Paşa’nın siyasi ve bireysel hayatına, dostluk ve aşklarına, mevcut demokrasi savaşının tarihimizdeki köklerine ve o dönemin siyasi oyunlarına tanık oluyoruz.

Mithat Paşa, batıdaki aydınlanma fikrinden, Fransız ihtilalinden ve özgürlük mücadelesinden etkilenen birkaç aydınla birlikte, beş yüz yıllık bir imparatorluğun zamansız zihniyetini değiştirmeyi ve bir çağdaş yönetim anlayışı. Yabancı dil öğrenme arzusuyla yola çıkar ve amirinden kendisini geliştirmek için yurt dışında çalışmasını ister. Sultan Abdülaziz sadrazam iken tahttan indirildi ve yerine 5. Murat getirilir. Sultan 5. Murat akli dengesini kaybettikten sonra Sultan Abdülhamit tahta geçmiştir. Abdülhamid, kendisi ile Mithat Geçidi arasındaki yenilikler, anlaşmazlıklar ve düşmanlıklar adına verdiği tavizleri yerine getirmez.


Taif’te Ölüm Kitabının Açıklaması

Mithat Paşa, Batı’daki aydınlanma düşüncesi, Fransız Devrimi ve özgürlük mücadelesinden etkilenmiş bir avuç aydınla birlikte, beş yüz yıllık bir imparatorluğun artık köhnemiş zihniyetini değiştirmeyi ve çağdaş bir yönetim anlayışı getirmeyi amaçlamaktadır.

Sultan Abdülhamit, Meşrutiyet’i ilan etme sözüyle tahta geçmiştir. Ama asıl niyeti başkadır. Giderek artan baskıcı bir yönetimle bütün ipleri eline almaya ve kendine karşı çıkan sesleri susturmaya kararlıdır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş arifesinde bu iki güç karşı karşıya gelecek ve Türk tarihinin en gerilimli mücadelesini yaşayacaklardır.

‘Taif’te Ölüm’, çöken bir imparatorluğun çağdaşlaşma sancılarını son derece akıcı bir dille anlatırken, dönemin baş aktörlerinin bireysel trajedilerini de başarıyla gözler önüne seriyor.

Romanı okurken, Mithat Paşa’nın siyasal-bireysel yaşamının, dostluklarının ve aşklarının yanı sıra, günümüzdeki demokrasi savaşının tarihimizdeki kökenlerine ve bugünün siyasal ayak oyunlarına taş çıkartan saray entrikalarına da tanık olacaksınız.


Yorum yapın