Suyu Arayan Adam Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Suyu Arayan Adam'ın Fotoğrafı

Kitap Suyu Arayan Adam
Yazarı Şevket Süreyya Aydemir
Türü Yaşam Öyküsü Kitapları
Kategoriler 100 Temel Eser
En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1959

Şevket Süreyya Aydemir tarafından 1959 yılında kaleme alınmış olan Suyu Arayan Adam kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Suyu Arayan Adam pdf, Suyu Arayan Adam konusu, Suyu Arayan Adam karakterleri, Suyu Arayan Adam yorumları, Suyu Arayan Adam açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Suyu Arayan Adam – Şevket Süreyya Aydemir


Suyu Arayan Adam Kitabının Karakterleri

Ekmeksiz Köy Öğretmeni: İnsanlarla iyi iletişim kuran, vatansever, sosyal bir karakterdir.

Hoca Efendi: Kendi halinde bir insandır. Kooperatifçilikle ilgilenir.

Muhtar: Köy öğretmenine her koşulda yardım etmeye çalışan, dürüst, yardımsever ve iyi niyetli bir adamdır.


Suyu Arayan Adam Kitabının Konusu

Suyu Arayan Adam, bir ilkokul öğretmeninin Kafkasya ve Hazar ülkelerine yaptığı gezileri konu alıyor. Ayrıca romanında, otobiyografisi aracılığıyla çocukluğundan başlayarak tüm hayatını ayrıntılı bir şekilde anlatan yazar, II. Meşrutiyet açısından da etkili olan siyasi ideal arayışlarını da ele almaktadır.


Suyu Arayan Adam Kitabının Özeti

Suyu Arayan Adam, Şevket Süreyya Aydemir’in kendi hayatını anlattığı 1959 yılında tamamladığı bir kitaptır.

Birinci bölümde, Osmanlı Devleti’nin son dönemde egemen olan ideolojilerini Osmanlıcılık, Türkçülük-Turancılık gibi irdelemekte ve bu ideolojilerle ilişkisini dile getirmektedir. Ayrıca bu bölümde Rusya’da Sovyet Devrimi, Azerbaycan’da Turancılık ve sosyalist hareketler, Asya’daki zafer, Sovyetlerde Lenin ve Stalin dönemleri arasındaki farklar ve ayrıca Nâzım Hikmet gibi tanınmış Türk sosyalistleri de ele alınmaktadır. Ve Doğu İşçileri Sosyal Bilimler Akademisi’nde okuyan, Türkiye’ye dönüşünde Aydınlık dergisi etrafında toplanan sosyalist aydınlardan biri haline gelen yazar, Doktor Nazım ve bazı İttihat ve Terakki mensupları, Aydınlık dergisini ilk bölümüyle görüş ayrılıklarını konu alan ilk bölümü olarak yayımlar. Türkiye Komünist Partisi’nde, 1925 ve 1927’de komünist tutuklamalarla Afyon’da hapis cezasına çarptırılır.

İkinci bölümde, İnkılap Emrinde başlıklı bölümde yazar, Kadro hareketi, Kemalist devrim ve devrimin gerçekleşmesi için gerekli koşullara değinir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk’ün himayesinde yürüttüğü eğitim faaliyetlerini anlatarak kitabı sonlandırır.

Kitapta, kendisini “su arayan adam” olarak tanımlayan Şevket Süreyya Aydemir, Turancılık şevkinden kurtularak, Komünizm gibi fikirleri reddederek, Cumhuriyetçi ve Milliyetçi kılığına girerek suyu bulduğunu ifade ederek, doğru yola ulaştığını söyler.


Suyu Arayan Adam Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Suyu Arayan Adam’da Aydemir, Tek Adam, İkinci Adam, Enver Paşa; Makedonya’dan Orta Asya’ya ve Menderes’in Dramı adlı kitapların anlattığı yakın dönem Türkiye dizisinin kendi öz yaşam öyküsünden yola çıkarak farklı bir bakış açısından anlattığı beş kitabından biridir.
  • Millî Eğitim Bakanlığı tarafından “100 Temel Eser” kapsamına alınmıştır.
  • Toplumların kaderini tayin etmiş önemli oluşumlara ışık tutan eser, bu özelliği ile yakın Türk tarihinin incelenmesi bakımından önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor.
  • Atatürk’ün yaşamını ve inkılaplarını incelediği Tek Adam adlı kitabıyla büyük bir üne kavuşan yazar, Suyu Arayan Adam adındaki otobiyografik romanıyla ise tarihteki kendi rolünün altını çiziyor.

Suyu Arayan Adam Kitabının Açıklaması

Bu kitap, ilkokul öğretmeni olarak yetişmek üzereyken, Birinci Dünya Harbinde savaşa katılan ve sonra Büyük Turan’ı kurmak yolunda Kafkas, Hazer ülkelerine koşan bir Türk gencinin hikâyesidir.


Yorum yapın