Kitap | Siyah Süt |
Yazarı | Elif Şafak |
Türü | Yaşam Öyküsü Kitapları |
Kategoriler | Okunması Gerekenler |
Yayın Yılı | 2007 |
Elif Şafak tarafından 2007 yılında kaleme alınmış olan Siyah Süt kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Siyah Süt pdf, Siyah Süt konusu, Siyah Süt karakterleri, Siyah Süt yorumları, Siyah Süt açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!
İçindekiler
Siyah Süt – Elif Şafak
Siyah Süt Kitabının Karakterleri
Elif: Otuz üç yaşında olan yazardır. Hayatı sorgulamaya başladığı andan sonra yaşanan olaylar gelişmeye başlar.
Sinik Entel Hanım: Yaşamda kadına biçilen bazı sınırlar olduğunu ve her şeyin üstesinden gelemeyecek olduğunu düşünen karakterdir.
Anaç Sütlaç Hanım: Anaç düşünceleri ile ön plana çıkana karakterdir.
Can Derviş Hanım: Hayata bakış açıcısı pozitif olan ve her bir karakterle ayrı ayrı içten davranan karakterdir.
Hırs Nefs Hanım: İçinde bitip tükenmeyen bir hırsa sahip olmayı ifade eder.
Saten Şehvet Hanım: Şehvet ve arzu gibi duyguları temsil eden karakterdir.
Pratik Akıl Hanım: Akıl ile hareket edilmesi gerekilen ve her soruna çözüm üretmeye çalışan bir karakterdir.
Siyah Süt Kitabının Konusu
Roman, yeni bir anne kadın yazarın annelik-yaratıcılıkla içsel hesaplaşmasını ve kendi yazma serüvenini konu edinmiştir.
Siyah Süt Kitabının Özeti
Heybeli Ada’dan bir röportajdan döndükten sonra, yanında oturan iki çocuklu hamile bir kadın gözüne ilişir. Kadın ondan daha genç ama vücudu ve hareketleri çok olgundur. Yazar bu kadın aracılığıyla ülkemizdeki kadının kimliğini sorgulamaya çalışır. Kadınların doğurgan, besleyici, derleyici ve toplayıcı rollerini fazlası ile olgunlaşmıştır. Ancak onun için yazmak bir yolculuktur, özveri gerektirir, eş ve çocuk kavramlarına asla uymaz ve her zaman yazar olmayı tercih eder. Kariyeri onun için her şeyden daha önemlidir. Yazar, kadın kimliğiyle bu yanıyla hiçbir şekilde uzlaşamıyor gibi görünse de; Toplumun kadınlara yüklediği rollerden her zaman memnun olmadığını da ifade ediyor.
Adalet AĞAOĞLU ile bir konuşma sırasında; Anne olmanın ve yazar olmanın yeniden ele alındığı görülmektedir. Adalet Hanım yaptığı seçimlerden ve kocasının kendisini desteklediğinden bahseder çünkü çocuk sahibi olmak isteyip istememek sadece bir eşin tek başına verebileceği bir karar değildir. Karısı, çocuk sahibi olmaması için ona destek olarak bu tarafı seçmiştir. Aynı soru kendisine sorulduğunda içinden geçen sesler devreye girmeye başlar. Bolca duraklama içeren bu bölümde, yazarımız şimdilik sorulan bu soruya yanıt vermekten kaçınıyor ve kendine biraz daha zaman ayırmaya çalışıyor. Çünkü yaşananlar çok yoğundur ve bu konuda büyük bir anlaşmazlık vardır.
Yazarımız, İç Sesler adlı bölümde; Okurlara yazardaki serçe parmak kadınları tanıma fırsatı verir. Pratik Akıl Hanım rasyonalizmin temsilcisidir, batılıdır ve olaylara her zaman gerçekçi yaklaşmayı tercih eder. Can Derviş Hanım; Kelimenin tam anlamıyla Doğu’yu temsil eder, tasavvuf, ibadet ve emanetlerle ilgilenir. Her zaman kadercidir. Hırs Nefis Hanım ise çalışkan ve işkoliktir. Neredeyse modern yaşamın çalışan ve hırslı bir karakterini temsil ediyor. Kinik Entel Madam; entelektüeldir. Tamamen kendi başınadır ve sakin bir yaşamı temsil eder. Yazarın bilinçaltına bastırılmış tüm yönlerini simgeleyen ve sonradan dâhil olan Anaç Sütlaç Hanım; Anneliği, doğurganlığı ve sadık bir eş olmayı sembolize eder. Saten Şehvet Hanım cinselliğin simgesidir.
Anaç Sütlaç Hanım’la görüştükten sonra, içinde başka seslerle fikir ayrılıkları yaşayan Elif, diğerleri istediği için artık onunla görüşmeme kararı almış, bu sefer sadece bir yazar ve sadece kitabına odaklanmış; tamamen işine adamış. Bu dönemde adet görmeyen kadınlığından vazgeçtiğinin sinyallerini veren bedeni aslında bilinçaltından gelen bu arzunun gerçekleşmesidir. Psikiyatristi; kendini biraz daha yalnız bırakması gerektiğini, dediği gibi kendini yalnız bırakırsa rutin dönemin doğal akışına devam edeceğini söyler.
İstanbul’da tesadüfen tanıştığı müstakbel eşi aslında bize hesaplar yapsak da kaderin bir şekilde oynamaya devam ettiğini ve bizim sadece oyuncu olduğumuzu hatırlatıyor. Âşık olduğu bu adamla evlilik hakkında hiçbir fikri yokken bir anda evlenir. Bir yıl içinde hamile kalır ve ardından ayrıldığı Anaç Sütlaç Hanım’ın yanına gider. Kayınvalidesi bu hamilelik haberini duyunca çok sevinir. Anaç Sütlaç Hanım bu süreçte hiçbir yardımdan kaçınmaz ve şimdi tüm kontrolü kendi eline alır.
Doğumundan sonra Elif için bambaşka bir dönem başlar;
Lord Poton adını verdiği doğum sonrası depresyonu kişileştirir ve aniden ortaya çıkar. Lord Poton; Elif’in yardımına koşmaya çalışan tüm sesleri bir şekilde susturur. Artık onun için yapılacak bir şey yok. Yardım isteyebileceği kimsesi yoktur. Bu tamamen küllü kişilik, neredeyse tüm ruhunu etkilemeyi başarmıştır. Mutsuzluk ve isteksizlik en üst düzeydedir. Dayanılması son derece zor olan doğum sonrası depresyonu artık başlamıştır. Başına gelen her şey geri çekilmeli ve bu kurulan egemenliğin gerektirdiği şartlara uyulmalıdır. Lord Poton’u alt etmeyi başaran yazar kedisine göre, bu sürece geldiğimizi nereden biliyoruz? Peki hangi aşamadayız? Bunu aşmak için ne yapmalıyız? Bu tür sorulara kendisi için bulduğu cevapları paylaşıyor. Ama şunu da ekliyor; ne reçetesi var ne de ilacı…
Siyah Süt Kitabı Hakkında Bilgiler
- Siyah Süt, Elif Şafak’ın 2007’de İstanbul’da Türkçe olarak yazdığı bir romandır.
- Yazarın, otobiyografik özellik taşıyan ilk kitabıdır; dili diğer romanlarına göre sadedir; gerçek ile kurguyu birbirine katan bir üslubu vardır.
- Elif Şafak, ilk çocuğunun doğumundan sonra kaleme almıştır.
Siyah Süt Kitabının Açıklaması
Elif Şafak’ın anne olduğu senede geçirdiği doğum sonrasını bunalımını anlattığı, aynı anda hem anne hem de yazar olmanın güzelliklerinden ve zorluklarından bahsettiği otobiyografik eseri Siyah Süt, 2007 yılında Doğan Kitap tarafından yayımlanmıştır. Kitap, okurlar ve eleştirmenler tarafından olumlu yorumlar alarak en sevilen Elif Şafak kitapları arasında yerini almıştır.