Şemspare Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Şemspare'nin Fotoğrafı

Kitap Şemspare
Yazarı Elif Şafak
Türü Denemeler
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2012

Elif Şafak tarafından 2012 yılında kaleme alınmış olan Şemspare kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Şemspare pdf, Şemspare konusu, Şemspare karakterleri, Şemspare yorumları, Şemspare açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Şemspare – Elif Şafak


Şemspare Kitabının Konusu

Şemspare aslında son zamanlarda sıkça görmeye alıştığımız kitap türlerinden biri. Yazarın Habertürk gazetesindeyken yazdığı yazılardan derlenen bir deneme kitaptır. Bilindiği üzere Elif Şafak birçok konuda yazılar kaleme almış ve özellikle kadınlarla ilgili yazıları büyük beğeni toplamıştır. Ayrıca güncel olaylarla ilgili seyahat ve edebiyat makaleleri ve makaleler bulmak mümkündür.


Şemspare Kitabının Özeti

Elif Şafak’ın kalemiyle tanışacağımız 66 kısa denemeden oluşan bu kitap;

Kadın hakları, toplumdaki adaletsizlikler, eski çağlarda yaşanan katliamlar, kimlikler gibi çok önemli konuların ele alındığı bu kitapta eminim ki herkes kendinden bir parça ya da ifade edemediği cümlelerin çoğunu bulacaktır. Ve toplumdaki farklılıklar.

“Ben en çok bu sarsılmaz ciddiyetten ürküyorum, kendimizi bu kadar ciddiye almamızdan. O kadim, o derin mizah duygumuz zedeleniyor. Gülemez oluyoruz hallerimize. Daimi gerginliğin ve komplo teorilerinin olduğu yerde, gülmek de güldürmek de “kabahat” sayılıyor, uygunsuz kaçıyor.” (syf. 240)

Okuduğumda, çoğunlukla bu paragrafta aklımdan geçenleri veya karşılaştığım durumu ne kadar ifade ettiğini görüyoruz. Bazen gerçekten düşünüyorum da ben mi şaka yapıyorum insanlarla, yoksa Elif Şafak’ın dediği gibi anlamıyor ya da anlamak istemiyorlar, bu insanlar büyük bir ciddiyetle ortalıkta dolaşıyorlar ve şakayı “kabahat” olarak görüyorlar. Sonra düşünüyorum da herkesin kişiliği farklı, herkes benimle aynı düşünmek zorunda değil ve bende bir değişiklik yok.

Bunun yanı sıra daha önce duymuş olduğunuz ancak fazla dikkat etmediğiniz bazı önemli isimler de bulunmaktadır. Václav havel, Patti Smith, Gérard and Nerval, Sergey Yesenin, Mayakovsky, Nilgun Marmara, Sylvia Plath. Birbirinden güzel şiirler yazan iki güzel kadın Nilgün Marmara ve Sylvia Plath’ın intihar ettiğini öğreniyorsunuz ve intihar edip şiirleriyle yaşayan bu kadınlara üzülüyor. Sade, sade hatta biraz şiirsel bir dille kaleme aldığı, okunduğunda sorgulayan, soru soran, hatta bazılarının fikrini değiştirmesine yardımcı olan çünkü daha iyi, daha insancıl olmak, toplumsal sorunlara acımalarına yardımcı olmak ve bunlara çözüm bulmaktır. Çok hoşuma gidiyor, yer yer basit olsa da yazıları biliyoruz.

Beğenmediğimiz, değiştirmek istediğimiz alışkanlık ve huylarımızdan bir an önce kurtulmak dileğiyle…


Şemspare Kitabının Açıklaması

Gönülden yazılmış her roman, her hikâye, her kelime bir şemsparedir…

Güneş parçası…

Kararır gökyüzü bazen;

Kasvetli bulutlar kaplar semayı.

Hayatın ritmi durağanlaşır, sohbetler bildikleşir,

İçimizde birikir yalnızlık hissi.

Nasıl özleriz güneşi o zaman,

Griler içinde aradığımız

Bir tutam renk demeti.

Peri tozu gibi, inceden.

Gönülden yazılmış her roman,

Her hikâye, her kelime

Bir şemsparedir…

Güneş parçası…

Düşer omuzlarımıza,

Kar tanesi gibi usulca,

Yağmur gibi yıkar ruhumuzu, arındırır tozdan kirden tekdüzeliklerden…


Yorum yapın