Saf Bir Yürek Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Saf Bir Yürek'in Fotoğrafı

Kitap Saf Bir Yürek
Yazarı Gustave Flaubert
Türü Romanlar
Kategoriler Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1877

Gustave Flaubert tarafından 1877 yılında kaleme alınmış olan Saf Bir Yürek kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Saf Bir Yürek pdf, Saf Bir Yürek konusu, Saf Bir Yürek karakterleri, Saf Bir Yürek yorumları, Saf Bir Yürek açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Saf Bir Yürek – Gustave Flaubert


Saf Bir Yürek Kitabının Karakterleri

Felicite: İçindeki sevgiyi olduğu gibi karşısındakine veren ama derinlerde sevilmeye ihtiyaç duyan saf ve temiz bir karakterdir.

Bayan Aubain: İki küçük çocuğuyla birlikte yaşayan, Kibirli, davranışları yüzünden yalnız kalmış bir kadındır.


Saf Bir Yürek Kitabının Konusu

Flaubert’in bu kitabında yapayalnız bir kadının, hayat mücadelesi içerisinde yaşayamadığı mutluluğu, kaybedişlerini, acılarını her şeye rağmen hesapsız sevmelerini anlatıyor. Beklentisi olmadan seven bu karakter kendi sevgisine ve sevginin subjelerine sonuna kadar sadakatle bağlı kalsa da asla hak ettiği sevgiyi bulamaz. Öykünün büyük bir kısmın da kahramanımız olan Félicité’nin hayatına giren herkese içten bir sevgiyle bağlanması ve bunun onun ruhunda açtığı yaralar anlatılıyor. Öykünün son bölümlerinde ise papağan Loulou’nun kahramanımızın hayatına girdiğinde onda yarattığı mutluluğa şahit oluyoruz. Yıllarca beklediği karşılıksız sevgiyi ona Loulou verir. Öyle ki bu duygu yerleştikçe, onu bir süre sonra ilahi bir kisvenin yansıması olarak görecektir.

Konu olarak bir romanın özelliklerini taşıyan bu kısa öyküyü farklı bir bakış açısıyla okumak gerekiyor. Harcanan bir ömrün, sadece sona bir adım kala bulduğu mutlulukla anlamlandırılmak istenmiş.


Saf Bir Yürek Kitabının Özeti

Yer Fransa Pont-l ‘Eveque, 1800’lü yıllar ve Félicité’nin yaşam öyküsü.

Félicité çocuk yaşta babasını ve annesini peşi sıra kaybeder. Kız kardeşlerinin de evden ayrılmalarıyla aile tamamen dağılır. Bir süre çiftliklerde çalışır. On sekiz yaşına geldiğinde evlilik hayalleri kurduğu genç adam onu terk eder. Çalıştığı yerden ayrılan kadın hemen hemen bütün ömrünün geçeceği Bayan Aubain’ in yanında çalışmaya başlar. Dul ve iki çocuğuyla yaşayan kadının evini kendisine yuva bilir. Emeğini esirgemeden, merhametle, sadakatle belki de hayalini kurduğu aile sıcaklığını aradığı bu hanede yıllarca çalışır. Madamın kızının ölümünün ardından, çok sevdiği yeğeninin de ölümü ona tarifsiz acılar yaşatır. Yaşam adeta bir pranga gibi zamanla onun için ayaklarını sürüyerek ilerlettiği bir mahkûmiyete dönüşür; Ta ki papağan Loulou’nun aileye hediye edilişine kadar. Madam hediyeyi beğenmediği için onu Félicité ‘ye verir. Loulou, kadına hayatında tatmadığı sevgiyi tattırır. Artık o da seviliyordur. Bu sayede büyük bir boşluk tamamlanmıştır. Bir gün Loulou kaybolduğunda onu aramadık yer bırakmaz. Papağanın geri dönüp omuzuna konması, onun için terk edilmediği anlamına gelmektedir. Hayatı boyunca sevdiklerini kaybeden kadın bu defa Loulou’nun ölümünden sonra onu gömmeye bile kıyamaz, hanımının izniyle doldurtur. Odasında onu rahatlıkla seyredeceği yere koyar. Bu arada yıllar geçmiş madam ölmüş ve ev mirasçıları tarafından satışa çıkarılmıştır. Gidecek yeri olmayan Félicité’nin de uzuvları onu terk etmeye başlamıştır. Son günlerinde Loulou’nun karşısına geçip neredeyse bir puta tapar alışkanlığı edinir. Son nefesini bile ruhunun onunla buluştuğunu hayal ederek verir.


Saf Bir Yürek Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Fransız edebiyat tarihinin en önemli klasiklerinden bazılarının yazarı ve realizm(gerçeklik) akımının da öncülerindendir yazar.
  • İki ay gibi kısa bir sürede yazdığı bu öyküyü, elinde defter, anlattığı yerin özelliklerini saptamasıyla, çalışma masasının üzerinde Félicité’nin Loulou ‘sunun türünden, doldurulmuş bir papağan bulundurması da yazın tarihinde az rastlanır bir biçim ustanın çalışma yöntemini göstermesi bakımından ilginçtir.

Saf Bir Yürek Kitabının Açıklaması

Fransız edebiyatında gerçekçiliğin öncüsü sayılan Gustave Flaubert (1821-1880), “Saf Bir Yürek”, “Konuksever Aziz Julien Söylencesi” ve “Herodias” adlı öykülerden oluşan Üç Öykü’yü, Mademe Bovary’den yirmi yıl sonra kaleme almıştı. Yazar birçoklarınca başyapıtı olarak kabul edilen bu kitabın ilk öyküsü “Saf Bir Yürek”te, talihsiz bir hizmetçi kızın hikayesi eşliğinde ruhsal bir yolculuğa çıkarır onu.


Yorum yapın