Rahmet Yolları Kesti Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Rahmet Yolları Kesti'nin Fotoğrafı

Kitap Rahmet Yolları Kesti
Yazarı Kemal Tahir
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1957

Kemal Tahir tarafından 1957 yılında kaleme alınmış olan Rahmet Yolları Kesti kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Rahmet Yolları Kesti pdf, Rahmet Yolları Kesti konusu, Rahmet Yolları Kesti karakterleri, Rahmet Yolları Kesti yorumları, Rahmet Yolları Kesti açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Rahmet Yolları Kesti – Kemal Tahir


Rahmet Yolları Kesti Kitabının Karakterleri

Genç Maraz Ali: Dağa çıkıp ünlü bir eşkıya olmak isteyen, Çerçi Süleyman Ağa’nın uşağıdır.

Çerçi Süleyman Ağa: Eski ağalardandır. Çok kurnaz biridir, kendi çıkarları doğrultusunda her zaman hareket eder. Köyün çerçisidir.

Sungurlulu Uzun İskender: Eski eşkıyadır, Çerçi Süleyman Ağa’nın yakın arkadaşıdır.

Kasım Dede: Köyde dükkân açıp, Çerçi Süleyman’a rakip olur.

Gülbeniz: Arif Ağa’nın on üç yaşında ki tek mirasçısı kızıdır.

Diğerler karakterler: İstidacı Bilal Efendi, Katır Adil, Koca Zeynel, Muhtar Feyzi


Rahmet Yolları Kesti Kitabının Konusu

Kendi planlarını kuran iki eski eşkıyanın genç bir kızı kaçırmak için uydurdukları oyunlar ve uzun, yağmurlu bir kış gecesinde yaşananlar, hem haydut saldırganının, hem de katilin gözünden canlı bir şekilde anlatılır.


Rahmet Yolları Kesti Kitabının Özeti

Genç Maraz Ali, Çerçi Süleyman Ağa’nın uşağı ve hizmetçisidir. Eski bir silahı var. Tek hayali dağa gitmek ve ünlü bir haydut olmaktır. Süleyman Ağa da gelecekte faydalanabilmesi için Maraz Ali’yi bu konuda sürekli desteklemektedir. Çerçi Süleyman Ağa, Kulveren Köyü’nün tek tüccarıdır, ancak Kasım Dede onunla rekabet eder ve bir dükkân açar ve Süleyman Ağa’nın müşterilerini elinden alır. Süleyman Ağa bu durumu kabul edemez.

Bir akşam eski dostu Uzun İskender’i yemeğe davet eder ve bir yalan uydurur. Arif Ağa’nın on üç yaşındaki kızı Gülbeniz, İskender’e âşıktır. Arif Ağa’nın yanına gidip kızını isterler, Arif Ağa ise kızının verilmesine yanaşmaz. Yatırımcı Bilal Efendi, Süleyman Ağa ve Uzun İskender kafa kafaya bir plan yapar. Üç eski arkadaşın görüşüne göre; Arif Ağa da kızını vermek ister ama bir şartı vardır. Kasım Dede’nin dükkânı basılacak ve ondan alınan para, dokunulmadan Süleyman Ağa’ya verilecektir. Süleyman Ağa bir taşla iki kuş vurmak ister ve her şeyi onun isteklerine göre planlar. Süleyman Ağa, Uzun İskender ile Maraz Ali’ye katılır ve bir tüfek gönderir. Kasım Dede’ye baskın yaparlar ama para toplarlar, yola çıkarlar ama merhamet yolunu keser. Yüksek Oluk Boğazı’nda Kasım Dede, Arif Ağa ve Muhtar Feyzi tuzağa düşerek cezaevine gönderilir.


Rahmet Yolları Kesti Kitabının Açıklaması

Kemal Tahir bu eserinde uzun yıllar Türk edebiyatını meşgul eden eşkıyalık olgusuna başka bir açıdan bakar. Ağalık sisteminin eşkıyalıkla yoğun ilişkisini ve bunun giderek bir zorbalığa dönüştüğünü, halk arasında eşkıyalığa duyulan hayranlığın aslında çaresizlikten kaynaklandığını söyler. Kendi düzenini kurmuş eşkıya eskisi iki ağanın genç yaşta bir kızı kaçırmak için tezgâhladığı oyunlar ve uzun, yağmurlu bir kış gecesinde meydana gelen olaylar hem

Eşkıya-ağanın hem halkın hem de zulme uğrayanların gözünden olanca canlılığıyla anlatılmıştır.


Yorum yapın