Ölüler Evinden Anılar Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Ölüler Evinden Anılar'ın Fotoğrafı

Kitap Ölüler Evinden Anılar
Yazarı Fyodor Dostoyevski
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1860

Fyodor Dostoyevski tarafından 1860 yılında kaleme alınmış olan Ölüler Evinden Anılar kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Ölüler Evinden Anılar pdf, Ölüler Evinden Anılar konusu, Ölüler Evinden Anılar karakterleri, Ölüler Evinden Anılar yorumları, Ölüler Evinden Anılar açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Ölüler Evinden Anılar – Fyodor Dostoyevski


Ölüler Evinden Anılar Kitabının Konusu

Yazar burada Sibirya’da 4 yıl süren hapis günlerini ele almış ve Sibirya’nın ücra bir kasabasında 10 yıl kürek cezası çekmiş eski bir öğretmenin notlarından yola çıkarak ara sıra yanına uğradığı Aleksandır Petroviç adlı öğretmenin ölümü ile geriye kalan tomarları arasında Ölüler Evinden Sahneler adını verdiği notları anlatır.


Ölüler Evinden Anılar Kitabının Özeti

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, devlet yönetimini devirme amaçlı bir komploya karıştığı için tutuklanır. 1849’da aylarca hapis yatar. O ve diğer komplocular vurulup idam edilirken, Çar tarafından affedildikleri haberi geliyor. Ölümün eşiğinden döner o zamanlar henüz 28 yaşındadır. Ancak ağır iş cezası nedeniyle Sibirya’ya gönderilir ve toplam 10 yıl hapis yatar. Bu cezayı çeşitli yerlerde geçirir. Sonra ünlü romanlarını yazmaya başlar. 1862’de Ölüler Evi’nden Anılar yazıyor. Bu roman aslında yazarın hapishane günlerini anlatıyor. Kürek cezası ile hüküm giydiği günleri anlatır.

Gözlerden uzak, Sibirya kasabasının tasviri, tanımı ve insanların ulaşılabilirliği nezaketle anlatılıyor. Rus adalet sistemi kötü eleştiriliyor. Zorla çalıştırma ve ağır çalıştırma cezası, özellikle de kıdemli askerlerin alınlarının mühürlenmesi gibi cezaların insani olmadığı belirtiliyor. Özellikle hücre hapsi ve kırbaç cezaları tutukluları rehabilite etmiyor ve onları daha da azaltıyor, böylece serbest bırakıldıklarında aynı suçları işliyorlar.

Hapishane ölüler için bir ev gibidir. Bura da hayat zor. Her şey paradır. Birbirine acımasızca davranan tutsaklar her türlü kötülüğü yaparlar. Her şey var, özellikle votka kaçakçılığı. Parayı veren kişi dışarı bile çıkabilir. Soylu mahkumlar asla sevilmezler, sürekli tacize uğrarlar, aşağılanırlar ve hatta dövülürler. Hastane mahkumlar için bir dinlenme yeridir. Hasta numarası yaparak hastaneye gitmeye heveslidirler. Hastane aslında pek iyi bir yer değil. Özellikle cellatlar, aşağılık yaratıklar olarak tanımlanır. Bu cellatlar her türlü rüşveti alıyor. İnfazı hızlı ve çabuk yapacaklarına ve tonlarca para alacaklarına söz veriyorlar. Para almazlarsa sancılı ve yavaş bir infaz gerçekleştirirler.


Ölüler Evinden Anılar Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Dostoyevski, bu kitabında da mücadelenin ve umudun öyküsünü anlatıyor.
  • Dostoyevski’de görülen ruhsal melankoli hali bu romanda da etkileyici biçimde işlenmiştir.
  • Bu kitapta yazarın Sibirya sürgününden edindiği deneyimleri okuyuculara aktardığını görüyoruz.
  • Goryançikov, Akim Akimiç, Petrov, Ali’nin ve tüm mahkumların insanlığına ışık tutuyor, onları betimliyor.
  • Sibirya’da 4 yıl süren hapis günlerinden derleyerek oluşturduğu bu anı-roman onu eski saygınlığına tekrar eriştirmiştir.

Ölüler Evinden Anılar Kitabının Açıklaması

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski (1821-1881): İlk romanı İnsancıklar 1846’da yayımlandı. Ünlü eleştirmen V. Belinsin ki bu eser üzerine Dostoyevski’den geleceğin büyük yazarı olarak söz etti. Ancak daha sonra yayımlanan eserleri o dönemde fazla ilgi görmedi. Yazar 1849’da I.Nikola’nın baskıcı rejimine muhalif Petraşevski grubunun üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Kurşuna dizilmek üzereyken cezası sürgün ve zorunlu askerliğe çevrildi. Cezasını tamamlayıp Sibirya’dan döndükten sonra Petersburg’da Vremya dergisini çıkarmaya başladı. 1861-1862 yıllarında bu dergide yayımlanan Ölüler Evinden Anılar Dostoyevski’nin Sibirya’da geçirdiği sürgün yıllarının izlenimlerini bütün canlılığıyla yansıtır.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın