Nur Baba Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Nur Baba'nın Fotoğrafı

Kitap Nur Baba
Yazarı Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1922

Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından 1922 yılında kaleme alınmış olan Nur Baba kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Nur Baba pdf, Nur Baba konusu, Nur Baba karakterleri, Nur Baba yorumları, Nur Baba açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Nur Baba – Yakup Kadri Karaosmanoğlu


Nur Baba Kitabının Karakterleri

Nur Baba: Kendi arzularının peşinden giden hırslı bir kişidir. Romanın ana karakteridir. Kahramanımız, yani kısa sürede şeyh olan ana karakterimiz, Bektaşi tarikatının yozlaşmış yönünün temsilcisidir.

Ziba Hanım: Nur Baba ile ilişki yaşayan, bakımlı bir ihtiyar hatundur.

Nigar Hanım: Ziba Hanım’ın yeğenidir. Nur Baba’nın arzularına yenik düşen ve sonu hüzünle biten bir kadındır. Tüm servetini ve gençliğini kahramanımız için harcar ama kahramanımız onu bırakıp Süheyla adında genç bir kadına döner.


Nur Baba Kitabının Konusu

Romanda Nur Baba’nın Nigar Hanım, ilk eşi ve Ziba Hanım’a olan aşkı anlatılır. Sonunda üçüne de gönül veren Nur Baba’nın genç ve güzel bir kadınla evlenmek istemesi ile biter.

Nur Baba’nın romanında, kutsal değerlerin özellikle özünden uzaklaşılırsa nasıl ayaklar altına alındığı, kişisel hırs ve çıkarlar için nasıl bir alete dönüştürüldüğü gözlemlere dayalı olarak ortaya çıkar.


Nur Baba Kitabının Özeti

“Nur Baba Tekkesi” İstanbul’un yedi tepesinden birinde yer almaktadır. Nur Baba, çocukluğunda kökeni bilinmeyen bu dergâhın zayıf bir sığınağıydı. Çocukluğunda hasta ve çirkindir. Tekkenin sahibi Afif Baba vefat edince eşi Celile Bacı ile evlenerek tekkenin sahibi olur. Nur Baba güzel sesli, kara sakallı, zevk ve şehvet düşkünü bir Bektaşi şeyhidir. Gözlerinde ve sesinde kadınları büyüleyen bir güç var. Tekkeye düşen güzel ve zengin kadınlar kendilerini ve mallarını bu adama kaptırırlar.

Nur Baba, Boğaziçi’nin eski şiir ve zevk diyarlarından gelen Ziba Hanım’ı elde etmiştir. İkili arasındaki ateşli aşk bir süre sonra küle dönmeye başlar. Nur Baba, Ziba Hanım’ın yeğeni Nigar Hanım’ın da kendilerine katılmasını ister; ancak Ziba Hanım buna karşı çıkar. Nur Baba, Nigar’ı elde etmek için farklı aşk oyunları ve hileler kullanır. İnsanları kazanmak için dini ayinleri kullanır. Nigar, bir elçinin güzel karışımıdır. Halası Ziba Hanım’ın etkisiyle tarikata girerek Bektaşi olur. Nur Baba, Nigar’a çok ilgi gösterir. Aralarında büyük bir aşk gelişir. Hiçbir şeyden çekinmezler. Nur Baba, Nigar’ı evini, kocasını ve çocuklarını bırakıp kendisine gelmesi için ikna eder. Nigar; canını, malını, rahatını feda eder, malını manastıra bağışlar.

Beş altı yıl içinde yarı tanrılar dünyasının yoğunluğu, aralıksız konuşmalar ve Nur Baba’nın yorucu aşkı Nigar’ı çökertir ve tanınmaz hale getirir. Saçları ağarmış, sesi alkol, sigara ve bağırmaların etkisiyle kısılmıştır. Bu nedenle Nur Baba ile ünü azalır. Nur Baba, manastırın genç ve güzel müridi Süheyla ile evleneceğini söyleyince Nigar yıkılır. Kendisine uzanan yardım elini kabul etmeden kahramanımızın dergâhına döner.


Nur Baba Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Nur Baba, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun yazdığı ilk roman olup 1914-1915 senelerinde yazılmış, önce tefrika edilmiş, 1922’de kitap olarak basılmış ve zamanının en çok satan romanı olmuştur.

Nur Baba Kitabının Açıklaması

Yirminci yüzyılın ilk yarısında büyük bir üretkenlikle dergilere yazdığı şiir, öykü, makale ve eleştiri türü yazılarla Türk edebiyatı sahnesine adımını atan Yakup Kadri Karaosmanoğlu, romanları, hikâyeleri, denemeler, oyunları ve anılarıyla, en önemli edebiyatçılarımız arasında yer alır. Üslup özellikleri bakımından Yakup Kadri’nin 1910’dan 1974’e dek verdiği eserler Türkçe’nin geçirdiği bütün evreleri yansıtır. Eserlerinin konu ve fikir zenginliği de dil özelliklerinin çeşitliliğinden aşağı kalmaz. Yakup Kadri’nin Fransız edebiyatı etkisinde başlayan yazarlığı, 1920’lerden sonra özgün bir sese kavuşarak siyasi ve sosyolojik konulara, tarihe, dönem çatışmalarına ve birey psikolojisi irdelemelerine yönelir. Fecr-i Ati’den yetişmiş ama bunu izleyen elli yıl boyunca toplumsal koşullar, tarihi süreçler ve bireysel portreleri romanın dokusuna işlemek için roman tekniğiyle de boğuşmuş bir yazar olan Karaosmanoğlu’nun eserleri, hala tüketilmemiş ayrıntılarının tartışılıp incelenmesi gereken zengin bir “panorama”dır.


Yorum yapın