Nesl-i Ahir Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Nesl-i Ahir'in Fotoğrafı

Kitap Nesl-i Ahir
Yazarı Halid Ziya Uşaklıgil
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2009

Halid Ziya Uşaklıgil tarafından 2009 yılında kaleme alınmış olan Nesl-i Ahir kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Nesl-i Ahir pdf, Nesl-i Ahir konusu, Nesl-i Ahir karakterleri, Nesl-i Ahir yorumları, Nesl-i Ahir açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Nesl-i Ahir – Halid Ziya Uşaklıgil


Nesl-i Ahir Kitabının Karakterleri

Süleyman Nüzhet: Elçilikte görev alan ama görevinden ayrılan Nüzhet, Romanın ana karakterdir. Aile yaşantısına ve fertlerine önem veren, kızının her isteğine koşan, kızı için sevdiğinden ayrı kalan, romanın sonuna dek mutlu olmaya çalışıp, mutluluğa ulaşamayan kişidir.

Azra: İyi bir eğitim almış, babası ile mutlu mesut bir yaşamı olan, İrfan’a karşı duygular besleyen ama bir araya gelemeyen kızdır.

Samiye Hanım: Nüzhet’in kardeşidir. İyi eğitim almış ve evliliğinden mutlu olamayan kadındır.

İrfan: Azra ile duygusal bir ilişki içinde olan İrfan, Nüzhet’in arkadaşıdır. Babasının intikamı için suikastçı olur ancak roman sonunda intihar eder.


Nesl-i Ahir Kitabının Konusu

Kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun son nesil gençliğini, Saray ve çevresini, gençliğin nasıl çöktüğünü, Süleyman Nüzhet ve kızının sevdiklerine kavuşamadıkları hayatlarını konu alıyor.


Nesl-i Ahir Kitabının Özeti

Süleyman Nüzhet, kalbi vatan aşkıyla atan bir Osmanlı aydınıdır. Abdülhamit döneminin baskıcı yönetiminden bıkmış ve Fransa’ya gitmiştir. Yıllar önce vefat eden eşinden olan kızı Azra, İstanbul’da kolejde okur. Artık memleketine dönme vakti gelir, kızını daha fazla yalnız bırakmak istemez. İstanbul’a dönerken yalnız gelmez. Onunla birlikte yabancı ülkelerde eğitim gören ama neyse ki askere alınamayan vatan oğulları vardır. Şakir ve İrfan, Süleyman Nüzhet bu gençlere çok güvenir. Ona göre devleti bu pis durumdan ancak bunlar gibi vatan oğulları kurtaracaktır. Ülkeye döndükten sonra saray adamları Süleyman Nüzhet’i ve yanındaki gençleri takip etmeye başlarlar. Çünkü Avrupa’daki Jön Türk hareketlerine katıldıklarından şüphelenirler ve oradaki faaliyetler hakkında bilgi almak isterler. Bunu yapmanın en iyi yolu gençlere bazı pozisyonlar vaat ederek onları kendi lehlerine kullanmaktır. Bundan sonra Şakir ve İrfan’ı kazanmaya çalışırlar.

Şakir çok iyi bir genç olmasına rağmen sağlam bir fikri olmadığı için kolayca aldatılır. Daha sonra yurtsever Osmanlı aydınlarının yabancı dillerde yayınlanan yazılarını Saray adına tercüme ettiği için pişmanlık duysa da iş işten geçmiştir. İrfan, Şakir’den daha güçlü bir fikir görüşüne sahiptir ama babasını öldürenlerden intikam almak için sarayın etrafındaki kirli işlere bulaşmaktan kendini alamaz. Süleyman Nüzhet’in kızı Azra da Çok kültürlü bir kız olmasına rağmen klasik bir Osmanlı kadını olmak ister ve Süleyman kızı İrfan’ı görmek ister. İrfan annesinin ölümüne dayanamaz ve intihar eder. Ülkenin diğer gençleri de Saray ve çevresinin pislikleri ile temas halindedir. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurtuluşu başka bir bahara kalır.


Nesl-i Ahir Kitabının Açıklaması

Halid Ziya Uşaklıgil’in II. Meşrutiyet’ten sonra kaleme aldığı Nesl-i Ahîr, yazarın ağır sosyal eleştirileri de içeren son romanıdır. II. Abdülhamid döneminde uygulanan aşırı baskı ve hafiye teşkilatıyla insanların nefes alamaz noktaya geldiği, kayırma ve kollamalarla bozulan sosyal koşullar altında ezilen halkın yaşamı ve bunalan gençliğin yaşama, geleceğe ilişkin kaygıları bu romanda gözler önüne serilir. Bütün bu özellikleri ve geniş kadrosuyla Nesl-i Ahîr bir “devir romanı”dır.

İlk kez, tam ve eksiksiz olarak okuyucu karşısına çıkan bu eser, sadece edebiyat araştırmacılarının değil, dönemle ilgilenen tarihçi ve siyaset bilimcilerin de ilgi odağı olacaktır.


Yorum yapın