Nasıl Ölünür Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Nasıl Ölünür'ün Fotoğrafı

Kitap Nasıl Ölünür
Yazarı Emile Zola
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2019

Emile Zola tarafından 2019 yılında kaleme alınmış olan Nasıl Ölünür kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Nasıl Ölünür pdf, Nasıl Ölünür konusu, Nasıl Ölünür karakterleri, Nasıl Ölünür yorumları, Nasıl Ölünür açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Nasıl Ölünür – Emile Zola


Nasıl Ölünür Kitabının Konusu

Edebiyatta doğalcılığın kurucusu olan Emile Zola bu romanında insanların toplumdaki statü ve ekonomik durumlarının onların ölümlerini nasıl şekillendirdiğini ve bu ölüm sonrasında yaşanan durumları hikayeleştirmiştir. Kitap 5 kısa öyküden oluşmaktadır.


Nasıl Ölünür Kitabının Özeti

1. Öykü


Nasıl Ölünür Kitabının Karakterleri

Kont de Vertueil: 55 yaşında Fransa’nın en ünlü ailelerinden birine menzup bir adamdır.

Kontes Mathilde de Vertueil: Kont’un eşidir. 46 yaşlarında alımlı bir kadındır.

Özeti

Kont de Vertueil ve Kontes Mathilde de Vertueil evlidir ve bir kız bir de oğulları vardır. Onlar da yüksek rütbeli kişilerle evlenmişlerdir. Kont ve Kontes beraber yaşasalar da birbirinden kopuk bir hayat yaşarlar. Dışarıda birbirlerine mükemmel davranır, hemen arkasından kendi dairelerine kapanıp kendi hayatlarını yaşamaya devam ederler. Bir gün Kont hastalanır, ancak Kontes yine de kendi hayatında herhangi bir değişiklik yapmaz. Kont öleceğini hissettiğinde karısının insanların diline düşmesini engellemek için karısının yanında kalmasını ister. Aile kontun başında beklerler ve Kont karısına ve çocuğuna sarıldığını anda onları iterek yatağa doğru düşer ve ölür. Kont’un ardından oldukça gösterişli bir cenaze töreni yapılır. Ailedeki kimsenin hayat tarzında bir değişiklik olmadığından aile içerisinde miras kavgaları gibi durumlar olmaz. Kontes, Kont daha yeni toprağa verildiğinde yaşayacağı yeni hayatı ile ilgili hayaller kurar.

2. Öykü

Karakterler

Bayan Guerard: Yüksek burjuvaziden dul bir kadındır. 3 oğlu vardır: Charles, Georges, Maurice.

Charles: Mekaniğe meraklı, icatlara çok para harcayan biridir.

Georges: Çapkın biridir, kadınlarla para harcamayı sever.

Maurice: En küçük kardeştir. Parasını birlikte tiyatro kurmaya kalkıştığı arkadaşına kaptırmıştır.

Özeti

Bayan Guerard’a sekiz yıl öncesi ölen sulh hakimi kocası 2 milyonluk bir servet bırakmıştır. Ancak oğulları bu servetin peşindedir ve birkaç yıl içinde bile bu paranın çeyreğini harcamışlardır. Bu üç kardeşe onları barındırmayı isteyen ancak bir yandan da kontrolü elden bırakmak istemeyen ve dolaplarının anahtarlarını üzerinden saklayan anneleri bakıyordur. Kadın oğullarının paraya olan düşkünlüklerinden korkarak servetini çabuk harcanamaması için gayrimenkule yatırmıştır. Oğulları daha annesi ölmeden önce serveti ile ilgili kapışmaya başlamıştır bile. Annelerinin uzun yaşamasını istiyorlardır ancak bir gün öleceği günü beklerler. Bir gün Bayan Guerard fenalaşır. Annenin giderek kötüleşen durumu aile içerisindeki zayıf ve güvensiz duyguların, para hırsının ortaya çıkmasına sebep olur. Bayan Guerard gösterişli bir cenaze töreniyle toprağa verilir ancak oğulları hala miras bölüşme derdindedir. İçlerinde cimriliği ve parası çalınacak korkusuyla ölmüş anneleri uyanmıştır.

3.Öykü

Karakterler

Bay Rousseau: Genç yaşta hayata sıfırdan başlar ve 20 yaşındayken 18 yaşındaki Adele ile evlenip birlikte geçim mücadelesi verirler.

Adele: Gelecek ile ilgili hayalleri için sürekli olarak çalışan biridir.

Özeti

Bay Rousseau ve Adele genç yaşta evlenirler, ellerindeki ufak parayla izbe bir dükkan kiralayıp çok çalışarak zaman içerisinde kar eden bir kırtasiyeci dükkana sahip olurlar. Ancak Adele’in sağlığı pek iyi değildir. Eşi onun için çok endileşeniyordur ama kırtasiye bütün zamanını aldığı için onunla yeteri kadar ilgilenemiyordur. Bir gün doktor çağırırlar ve Adele’e verem teşhisi konur. Hırsları nedeniyle sağlık problemleriyle ilgilenemedikleri için sorunlar büyür. Adele hastayken bile işleri takip etmeye çalışmaktadır. Bir gün çok kazanınca kırsalda yaşama hayalinden vazgeçmez. Bay Rousseau Adele’I eşi olarak görmenin yanında onu ayrıca iş ortağı olarak da görmektedir. Adele öleceğini hissettiğinde vasiyetname vermek istediğini söyler. Bütün sahip olduklarını beraber yaptıkları için kendisi öldüğünde bunlardan kız kardeşinin pay almasını istemediğini, eşinin bu parayla mutlu bir yaşantı sürüp mutlu olmasını hatta evlenebileceğini söyler. Adele ölür ve sade bir törenle defnedilir. Bay Rousseau üzülür ancak daha çok üzüldüğü konu dükkanın bir gün kapalı kalmasından kaynaklanan yaşadığı ciro kaybıdır.

4. Öykü

Karakterler

Charlot: Çelimsiz, akıllı ancak sağlıksız bir çocuktur. 10 yaşındadır.

Özeti

Morisseau ailesi işçi, geçim mücadelesi veren bir ailedir. Bir gün Charlot hastalanır. Çocukları hastalanınca ne kadar çabalasalar da gelecek olan sonun önüne geçemezler. Çocukları her geçen gün gözlerinin önünde erir. Çocuklarının iyileşmesi için ne yaparlarsa yapsınlar gelişme olmaz, zaten çözüm bulacak maddi güçleri de kalmamıştır. Bir gece Charlot daha da fenalaşır ve annesine seslenirken can verir. Ancak çocuklarının ölümü neredeyse anne ve babayı rahatlatmıştır. Çünkü artık çocuklarına üzülmek zorunda kalmayacaklardır. Çocuk zavallı haline benzer bir şekilde özensiz bir törenle toprağa verilir. Zamanında çocuk hastayken belediyeden talep ettikleri yardım çocuk öldükten sonra gelir ancak o parayı definden sonra komşularıyla şarap içmek için harcarlar.

5. Öykü

Karakterler

Jean Louis Lacour: 70 yaşında çiftçi bir adamdır.

Özeti

Toprağı çok seven topraktan kazanç sağlayan Lacour, 2 oğul ve 1 kız sahibidir. Hasat zamanı işler yoğundur ama hastalandığı için artık toprakla uğraşamaz hale gelir. Çocuklar da yaşlı adam da sonun yakın bir zamanda geleceğini tahmin ederler. O yüzden bütün çocuklar tarlada çalışmaya devam eder, küçük torun babanın başına bırakılır. Çünkü herkesin geçiminin sağlanması ve mecbur çalışmaya devam edilmesi gerektiği için her şey olağan seyrinde devam eder. Yaşlı adam bir gün ölür, adamın ölümü dahi çalışma düzenini etkilemez. Adamın arkasından miras kavgaları da yaşanmaz. Sadece evden bir tabak eksilmiştir. Sonuç olarak toprağın adamı toprağa geri dönmüştür.


Nasıl Ölünür Kitabının Açıklaması

Ölüm gerçek, ölüm döşeği tabu, cenaze ortak, yas bireysel… Peki, ölüm herkesi eşitler mi?

Romanlarından tanıdığımız Émile Zola’dan toplumsal ve ekonomik koşulların ölümü nasıl şekillendirdiğini gözler önüne seren çarpıcı beş öykü. Aristokrat, burjuva, esnaf, köylü ve işçi ailelerinin bu süreci nasıl yaşadıklarını olanca sadeliğiyle ve toplumsal çerçeveden kopmadan sergileyen beş tablo.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın