Kuyucaklı Yusuf Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Kuyucaklı Yusuf'un Fotoğrafı

Kitap Kuyucaklı Yusuf
Yazarı Sabahattin Ali
Türü Romanlar
Kategoriler 100 Temel Eser
En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1937

Sabahattin Ali tarafından 1937 yılında kaleme alınmış olan Kuyucaklı Yusuf kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Kuyucaklı Yusuf pdf, Kuyucaklı Yusuf konusu, Kuyucaklı Yusuf karakterleri, Kuyucaklı Yusuf yorumları, Kuyucaklı Yusuf açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Kuyucaklı Yusuf – Sabahattin Ali


Kuyucaklı Yusuf Kitabının Karakterleri

Romanın en önemli 5 Karakteri hakkında bilgiler;

Yusuf: Yalnız fakir bir halk çocuğudur. Ailesini erken yaşta kaybetmiş ve İnsanlara pek güvenmeyen sert, cesur ve katı bir karakterdir. Ayrıca Muazzez’i seviyor.

Muazzez: Kaymakamın kızı, Kuyucaklı Yusuf’un eşidir. Kendi halinde, iyi niyetli bir insandır.

Kaymakam: Muazzez’in babasıdır. Ailesine bağlı, samimi, sevecen, babacan ve şefkatli bir kişidir.

Şahende Hanım: Romanda kötülüğü simgeliyor. Kaymakamın eşidir. Garez, nefret dolu, kötü niyetli ve ahlaksız bir kadındır.

Şakir: Kasabanın delikanlısıdır. Dediklerini yapan, kabadayı, ahlaksız, kötü bir karakterdir.


Kuyucaklı Yusuf Kitabının Konusu

Kuyucaklı Yusuf, köylünün ayrıcalıklı sınıf, zengin ve memurlarla çatışmasını anlatan sembolik romanlar arasında yer alıyor. Kuyucaklı Yusuf’un Kaymakam’ın kızı Muazzez ile olan aşkı ve mutluluğunu istemeyenlerle mücadelesi kaleme alınmıştır.


Kuyucaklı Yusuf Kitabının Özeti

Kaymakam Selahattin Bey, bir cinayet davasıyla ilgilenmek için Kuyucak köyüne gidiyor. Cinayetin işlendiği eve girdiğinde kurbanların yataklarında yattığını ve odada küçük bir çocuğun bulunduğunu görür. Yusuf adında bu çocukla tanışır. Yusuf’un daha önce gördüğü çocuklardan çok farklı olması Selahattin Bey’in dikkatini çekiyor. Erkek çocuğu olmayan Selahattin Bey, Yusuf’u evlat edinir. Selahattin Bey’in eşi Şahinde bu çocuğu hiç istemiyor. Ancak sadece söylenebilir. Hayla bebek olan evin kızı Muazzez, Yusuf’u çok seviyor. Hiçbir şeye ilgi duymayan Yusuf, Muazzez ile de çok iyi anlaşır. Yusuf’un yeni evinde eskisinden farklı bir aile hayatı vardır. Selahattin Bey, Şahinde’nin dırdırını duymamak için geç saatlere kadar eve gelmezken, Şahinde de gün boyu ziyarete vakit ayırmaktadır. Yusuf ve Muazzez böyle bir ortamda büyürler.

Yusuf, küçük bir çocukken ailesinin bir cinayete kurban gitmesiyle büyür. Yusuf’un hayatı bu noktadan itibaren başkaları tarafından şekillendirilmiştir. Yeni hayatına uyum sağlamasına ve yeni bir sayfa açmaya çalışmasına rağmen yaşadığı yere ait olduğunu her zaman hissedemiyor. Büyüyor, aşık oluyor, evleniyor ama yine de o tuhaflık hissinden kurtulamıyor. Yusuf karakterini analiz etmemiz gerekirse çok pasif, içine kapanık, tüm savaşları kendi içinde yaşayan, genellikle kaba kuvvete başvuran ve her zaman sonradan aklı başına gelen biridir.

Kitap Analizi

Roman, bize bir cinayet haberi vererek başlamıştır, ancak sonunda bize başka bir cinayete tanıklık ediyor. O yıl içinde Türkiye’nin bulunduğu sosyal koşulları Yusuf ile gerçekçi bir dille anlatılıyor. Bunun dışında Anadolu illerindeki yaşam ve zihniyetten de bahsedilmektedir. Eser bugün akıcı ve kolay anlaşılır bir üslupla yazılmıştır. Sıkılmadan hızlıca okuyup bitireceğiniz bir roman olduğunu söyleyebilirim. Keyifle okumanızı dilerim.


Kuyucaklı Yusuf Kitabının Açıklaması

“Bu manasız ve yabancı hayatta bir tek şeye hakikaten sarılmış, hakikaten inanır gibi olmuştu. Bu da karısı idi. Muazzez’in varlığı Yusuf için büyük, boşlukları dolduracak mahiyette bir şey değildi, fakat onun yokluğu müthişti. Onun bu kadar sebepsiz yere, bu kadar insafsızca Yusuf’un hayatından koparılması çıldırtacak kadar acı idi. Hayatında asıl aradığı şeyin Muazzez olmadığını biliyordu, fakat Muazzez olmadan bunu aramaya muktedir olamayacağını sanıyordu.”


Yorum yapın