Kitap | İbiş’in Rüyası |
Yazarı | Tarık Buğra |
Türü | Romanlar |
Kategoriler | En Çok Okunanlar Okunması Gerekenler |
Yayın Yılı | 2022 |
Tarık Buğra tarafından 2022 yılında kaleme alınmış olan İbiş’in Rüyası kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
İbiş’in Rüyası pdf, İbiş’in Rüyası konusu, İbiş’in Rüyası karakterleri, İbiş’in Rüyası yorumları, İbiş’in Rüyası açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!
İçindekiler
İbiş’in Rüyası – Tarık Buğra
İbiş’in Rüyası Kitabının Karakterleri
Hatice: Nahit’in âşık olduğu kadındır. Yaşadıklarına daha fazla dayanamayarak intihar eder.
Nahit: Romanın ana karakteridir. Tiyatroya duyduğu sevgi yüzünden evden ayrılır ve İbiş adlı tiyatro karakteri ile çok beğenilir.
Vedia: Nahitin evlendiği kadındır. Onunla kötü bir evlilik geçirir ve ondan ayrılır.
Sadi Rıza: İkiyüzlü kıskanç Nahit’in hayatını harap eden bir aktördür.
İbiş’in Rüyası Kitabının Konusu
Roman, 1930’larda İstanbul’da geleneksel tiyatro anlayışıyla oyunculuk yapmaya inatla devam eden bir orta aktörün sancılı sanat hayatını ve fırtınalı aşkını anlatır.
İbiş’in Rüyası Kitabının Özeti
İstanbul’da bir paşanın oğlu olan Nahit, on iki yaşında ailesiyle birlikte izlediği bir oyun nedeniyle tiyatroya yoğun ilgi gösterir. Ailesi tiyatroyu seviyor ama oğullarının tiyatro oyuncusu olma arzusuna karşı çıkarlar. Ne olursa olsun ressam olmak isteyen Nahit, lise öğrencisiyken evi terk eder, Darülbedayi’ye başvurarak dönemin ünlü ismi Muhsin Bey’in dikkatini çekmeyi başarır. Tiyatro çalışmalarına küçük rollerle başlar. Tiyatroda tanıştığı Vedia ile evlenir ve iki çocuğu olur. Ancak Vedia zamanla tiyatroya olan ilgisini kaybeder ve kocasını tiyatrodan uzak tutmaya çalışır. Bir gün çocuklarını da yanına alarak tiyatro tutkusu hiç azalmayan Nahit’ten ayrılır.
Çalkantılı bir tiyatro hayatı olan Nahit, “İbiş” rolüyle başarıya ulaşır. Bu roldeki başarısı, kendisini her zaman İbiş’le özdeşleştirmesine neden olur. Shakespeare ve Pirandello’nun oyunlarını oynamak ister ancak kendisine sımsıkı sarılan İbiş karakteri nedeniyle bu tür oyunlarda başarılı olamaz. Nahit, İbis olduğunu kabul eder ve bu karakteri geliştirmek için çaba sarf eder ve mesleğinde ilerler.
Nahit, oyunculuk yaptığı Nuran Tiyatrosu’nun müdürü olur ve onu İstanbul’un en büyük tiyatrosu yapar. Çocuklar uğruna Vedia ile yeniden bir araya gelirler ama yaşamıyorlar. Nuran Tiyatrosu kadrosunda yer alan ve Nahit’in çocukluk arkadaşı olan Sadi Rıza, Nahit’in başarılarını kıskanır ve onu etkilemek için fırsat kollar. Vedia’ya Nahit’in bir metresi olduğunu ve çiftin tekrar ayrıldığını söyler.
Nahit, Veida’nın terk edilmesinde Sadi’nin de etkisi olduğunu öğrenince onu tiyatrodan uzaklaştırır. Nahit’in arkadaşını tiyatrodan kovduğu gün tiyatroya bir kantocu aday gelir. Genç ve güzel bir kadın olan Hatice, hasta annesine ve kız kardeşine bakmak için bir iş ister. Hatice’nin sanatsal yeteneğini fark eden Nahit, onunla ilgilenir. Önce canto yaparak onu sahneye alıştırır, ardından farklı rollerle başarılı bir oyuncu yapar. Nahit’in Hatice’ye olan hayranlığı zamanla aşka dönüşür. Hatice’nin de kendisine saygı konusunda karışık bir ilgisi vardır. Aralarında çalkantılı bir ilişki vardır. Sadi Rıza, Nahit’i yeniden tiyatroya girmeye ikna etmeyi başarır. Nahit’i kıskandırmak isteyen Hatice, ona aşırı ilgi gösterir. Hatice’nin kendisine olan uzaklığı ve diğer oyuncuların kıskançlıkları ve kaprisleri nedeniyle yalnız kalan Nahit, Sadi Rıza’yı yeniden ateşler. Bir gece Sadi sarhoş tiyatroya geldiğinde Nahit onu sahneye çıkarır ve rolünü ona oynar. Bu sahne izleyenleri eğlendirirken, Nahit’in iç dünyasında fırtınalar kopar ve sahneyi terk eder. Yaşananları dehşet içinde izleyen Hatice kendini vurur ve tiyatro kapanır. Nahit yaşadıklarını bir rüyaya benzeterek, bir rüyanın sonunda uyanır gibi gerçekle yüzleşir.
İbiş’in Rüyası Kitabının Açıklaması
Nuran Tiyatrosu ve Nahit… Hüzün, neşe, gayret… Bir yanda rüyalar, bir yanda sanat… Tarık Buğra’nın dördüncü oyunu olan İbiş’in Rüyası, geleneksel Türk tiyatrosunun mühim isimlerinden Naşit’in hayatından esinlenerek yazdığı İbiş’in Rüyası’nda son derece duygulu bir aşk hikâyesi anlatılmaktadır. Eser, 11 Ekim 1972’de Devlet Tiyatroları, Ankara Küçük Tiyatro’da sahnelenmiştir.
Tarık Buğra’nın en sevdiği eserleri arasında saydığı İbiş’in Rüyası, yazar tarafından aynı isimle hem roman hem piyes olarak kaleme alınmıştır.
(Tanıtım Bülteninden)