Hüseyin Fellah Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Hüseyin Fellah'ın Fotoğrafı

Kitap Hüseyin Fellah
Yazarı Ahmet Mithat Efendi
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2017

Ahmet Mithat Efendi tarafından 2017 yılında kaleme alınmış olan Hüseyin Fellah kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Hüseyin Fellah pdf, Hüseyin Fellah konusu, Hüseyin Fellah karakterleri, Hüseyin Fellah yorumları, Hüseyin Fellah açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Hüseyin Fellah – Ahmet Mithat Efendi


Hüseyin Fellah Kitabının Karakterleri

Şehlevend: Romanın ana kahramanıdır. Sokaklara düşen ve hatta esir olarak satılan bir kadındır.

Hüseyin Fellah: Ahmet Bey’in öldürmek istediği konağın sahibidir.

Civelek Mustafa: Yeniçerileri öldüren kişidir. Romanda maceradan maceraya koşar.


Hüseyin Fellah Kitabının Konusu

İki yeniçeri tarafından yaralanan Civelek Mustafa ve onu kurtaran anne-kızın İstanbul’dan başlayıp Cezayir’e uzanan yaşam öyküleri konu ediniyor.


Hüseyin Fellah Kitabının Özeti

İsmail Ağa’nın ölümüyle Hasna Hanım ve kızı Şehlevend yoksulluğa düşer. Kalacak yerleri bile yoktur. Bir kalede iki yeniçeri tarafından yaralanan Civelek Mustafa’yı evlerine götürürler. Şehlevend annesine bakması için esir olarak satılmayı kabul eder ve Laz Mehmet Ali Ağa tarafından esir olarak satılır. Hasna Hanım, kızının esir olarak satılmasının ardından Kuzey Afrika’ya gitmek için bir gemiye biner ancak gemi Girit’te korsanlar tarafından ele geçirilir. Hasna esir alınır ve Şehlevend Cezayir’de bir konakta çalışmaya başlar. Civelek Mustafa bir keresinde bu konakta çalışmaya başlar. Şehlevend, Mustafa Civelek’in yardımıyla Hüseyin Fellah’ı öldürme girişimini bozar. Şehlevend daha sonra annesi Hasna Hanım’a kavuşur. Romanın sonunda Şehlevend’e olan aşkına yenik düşen Civelek Mustafa kendini öldürür ve Şehlevend, Ömer ile evlenir.


Hüseyin Fellah Kitabının Açıklaması

Osmanlı Dönemi’nde Alexandre Dumas’nın “Monte Kristo Kontu” adlı eserinin çevirisi, içlerinde Ahmet Mithat’ın da olduğu 30 kişilik bir ekip tarafından üç yılda tamamlanır. Ahmet Mithat bu eserden o kadar etkilenir ki böyle bir macera romanı kaleme almak ister. Bu çabanın bir ürünü olarak da önce “Hasan Mellah” (1874) , ardından “Hüseyin Fellah” (1875) yayımlanır.

“Kanlı Burç”ta iki yeniçeri tarafından yaralanan Civelek Mustafa, bir ana ile kızı -Hasna Hanım ile Şehlevend- tarafından evine taşınarak ölümün elinden kurtarılır. Bu şekilde İstanbul’da başlayan hikâye, Cezayir’de gelişir ve burada, Civelek Mustafa ile Şehlevend’in yolları bir daha kesişir. Cezayirli bir eşkıya çetesinin kökünü kazımaya niyetlenen bu iki İstanbullunun, bir de Cezayirli, güçlü ve nüfuzlu bir yardımcıları vardır: Hüseyin Fellah.

İnsanoğlunun yaradılışı, tıpkı Civelek Mustafa’nın dediği gibi değil midir? Düşünürlerden pek çoğu da öyle dememiş midir? Yani Allah bu dünyayı insan nevini her hâlde mesut edebilecek bir surette yaratmış olduğu hâlde; yine o insan nevine verdiği bir fıtrat gereğince bunlardan her biri dünya saadetine müstakil olarak kendileri malik olmak ve başka insanları da kendisine köle etmek davasına kalkışırlar…

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın