Ev Sahibesi Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Ev Sahibesi'nin Fotoğrafı

Kitap Ev Sahibesi
Yazarı Fyodor Dostoyevski
Türü Hikaye Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1847

Fyodor Dostoyevski tarafından 1847 yılında kaleme alınmış olan Ev Sahibesi kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Ev Sahibesi pdf, Ev Sahibesi konusu, Ev Sahibesi karakterleri, Ev Sahibesi yorumları, Ev Sahibesi açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Ev Sahibesi – Fyodor Dostoyevski


Ev Sahibesi Kitabının Karakterleri

Ordınov: İçine kapanık, bilimle uğraşan, sosyal hayattan kopuk birisidir. Geçimini kendisine kalan mirasla sürdüren genç adam, Katerina’nın güzelliğine kapılıp yaşadığı şeyi aşk zanneder.

Katerina: Genç ve güzel bir kadındır. Anne ve babasını aynı gün kaybetmiş, birlikte yaşadığı adamın kirli geçmişini bilmesine rağmen ondan kopamayan çaresiz bir kadındır.

Murin: Katerina’nın ailesinin başına gelenlerin sebebi olan, genç kadına olan hastalıklı duyguları nedeniyle onu kendisine mecbur bırakan birisidir. Dindar görünümünün altında fal ve büyü işleriyle uğraşır.


Ev Sahibesi Kitabının Konusu

Ev Sahibesi; Dostoyevski bu kısa romanında başyapıtlarına özgü bir üslup güzelliğiyle bize, hasta ruhlu kişilerin yaşamından, gerçekle düş arası unutulmaz sahneler anlatır. Hummalı ruh halleri içinde mutluluğa susamış, ama onu bir türlü elde edemeyen bu insanların olağanüstü bir gerçeklikle yaşamakta olduklarını anlatan akıcı bir romandır.


Ev Sahibesi Kitabının Özeti

Ordınov, doktorasını yaptıktan sonra kendisine kalan miras ile iki yıl gibi uzun bir süre çevresiyle tüm bağlarını kopararak tüm zamanını bilimsel çalışmalarına ve araştırmalarına ayırır. Bilim bazı becerikli kimselerin elinde bir kazanç kaynağı olurken Ordınov’ un bilim tutkusu ise kendine doğru çevirdiği bir silah olur. Yeni bir ev aramak zorunda kalmasıyla çevresine ne kadar yabancılaştığının farkına varır. İnsanların günlük hayatları bile ona ilginç gelirken kendini bu kalabalığın içinde yalnız hisseder.

Kalacak bir yer ararken yaşlı bir adamla genç bir kadının garip davranışları dikkatini çeker, onları yaşadıkları yere kadar takip eder. Genç kadının güzelliği Ordınov’ u büyülemiştir ve sırf ona yakın olabilmek için onların yaşadıkları yerde oda kiralar. Ortak tanıdıklarına sorduğunda yaşlı adam Murin’ in fabrikası yandıktan sonra meczup olduğunu, medyumluk yaptığını ve yanındaki kadın Katerina’ nin ise onun eşi olduğunu öğrenir. Bir süre sonra Ordınov ile Katerina yakınlaşmaya başlar. Kadın ona hayatının bilinmezlerini anlattıkça genç adamın Murin’e olan öfkesi artar. Katerina anne ve babasının ölümüne neden olan adamla kaçtığı için bunun vicdan azabıyla yaşarken, Murin’in onu bu günahından yakalayıp kendisine nasıl mecbur ettiğini anlatır. Genç adam sevdiği kadına yardım etmek istese de Katerina’ nın değişken ruh hali buna izin vermez. Murin, bu yakınlaşmayı fark eder ve bunun üzerine Katerina’ nın kimsesiz ve akıl hastası olduğunu, ona acıdığı için evlendiğini söyler. Karısıyla yakın davranışını ima ederek evinden çıkması gerektiğini söyler.

Ordınov’un başka bir eve taşınmasına rağmen son zamanlarda yaşadığı şaşkınlık ve üzüntü, onu hasta eder. Aylarca odasından çıkamaz. Dışarıya çıkacak gücü bulduğunda eski yaşadığı yere geri döner. Edindiği bilgilere göre bir süre önce yaşadığı evin batakhane olduğunu, polis baskınından önce Murin ve Katerina’nın oradan ayrıldığını öğrenir. Duyguları karmakarışık olan Ordınov, kendisini hasta eden aşkın girdabından çıkmayı bu sayede başarır.


Ev Sahibesi Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Rus folkloründen izler taşımakta ve otobiyografik göndermeler içermektedir.
  • Yayımlandığı dönemde Ev Sahibesi hem olumlu hem olumsuz tepkiler alırken günümüzde Dostoyevski’nin külliyatında eşsiz olarak görülmektedir.
  • Novellanın ilk kısmı Ekim 1847’de, ikinci kısmıysa aynı yılın kasımında Rus edebiyat dergisi Otechestvennye Zapiski’de yayımlandı.

Ev Sahibesi Kitabının Açıklaması

Dostoyevski, bu kısa romanında başyapıtlara özgü bir üslup güzelliğiyle bize, ruhlu kişilerin yaşamından, gerçekle düş arası unutulmaz sahneler, anlatır. Hummalı ruh halleri içinde mutluluğa susamış, ama onu bir türlü elde edemeyen bu insanların insanüstü bir gerçeklikle yaşamakta olduklarını siz de okuyunca kabul edecek ve Dostoyevski’yi dünyanın en büyük romancıları yücelten güçteki gizemi sezer gibi olacaksınız.


Yorum yapın