Eski Hastalık Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Eski Hastalık'ın Fotoğrafı

Kitap Eski Hastalık
Yazarı Reşat Nuri Güntekin
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1938

Reşat Nuri Güntekin tarafından 1938 yılında kaleme alınmış olan Eski Hastalık kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Eski Hastalık pdf, Eski Hastalık konusu, Eski Hastalık karakterleri, Eski Hastalık yorumları, Eski Hastalık açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Eski Hastalık – Reşat Nuri Güntekin


Eski Hastalık Kitabının Karakterleri

Züleyha: Batı kültüründe yetişmiştir. Ali Osman Bey’in ise kızıdır.

Ali Osman Bey: Birçok farkı cephede savaşmış bir komutandır. Hemen herkes tarafından fazlası ile sevilmektedir.

Yusuf: Ali Osman Bey’in askerlerinden bir tanesidir. Anadolu kültüründe yetişmiş bir adamdır. Gelenek ve göreneklerine fazlası ile bağlıdır. Züleyha ile evlenir.

Enise Hanım: Yusuf’un annesidir. O da tıpkı oğlu gibi gelenek ve göreneklerine fazlası ile bağlıdır. Genellikle kendi halinde bir kadındır.


Eski Hastalık Kitabının Konusu

Yazar romanında, kültür farkından ve anlayışlarından dolayı iki gencin anlaşamamasını ve boşanmasını ele almıştır. Bu süreçte birçok farklı olay yaşanmaktadır. Kitabın ana düşüncelerinin temelinde ise saygı ve sadakat yer almaktadır.


Eski Hastalık Kitabının Özeti

Züleyha, küçük yaştan itibaren annesi ile birlikte İstanbul’da yaşamaktadır. Batı kültürü ve bu yaşam tarzında büyümüştür. Eğitimini ise yabancı okullarda tamamlamıştır. Züleyha’nın babası olan Ali Osman Bey, subay olmuş ve Anadolu’nun düşman işgalinden kurtulması için milli mücadeleye katılmıştır. Züleyha’nın İstanbul’da geçirdiği yıllar aynı zamanda İstanbul’un düşman işgalinde olduğu yıllardır. Bu sebeple batının etkisi bu şehirde fazlası ile görülmektedir. İstanbul sosyetesi ise bu yaşam tarzına ayak uydurmaya çalışmaktadır. Züleyha ise dayısı Şevki Bey’in tanınmış kişiler arasında yer alması ile bu yaşam tarzına pekte uzak değildir. Hatta bu yaşantının daha yayın bir hal alması için uğraşan biridir. Milli mücadele sona erdikten sonda Ali Osman Bey geri döner.

Fakat burada kalıcı olmak bir düşüncesi yoktur. Görevi gereği Anadolu’ya geri dönmesi gerekmektedir. Yine ailesinden arı almak istemeyen Ali Osman Bey, ailesinin de kendisi ile birlikte görev yapacağı yere gelmesini ister. Züleyha başlangıçta okulunu bahane ederek gitmek istemese ve İstanbul’da kalmayı başarsa da, ilerleyen dönemlerde babasının ısrarlarına dayanamayarak, okulunu yarım bırakır ve ailesinin yanına gider. Gittiği bu yeri her zaman kendisine bir zindan olarak görmektedir. Kısa bir süre kendisine odasına kapatır ve hiç kimseyle konuşmaz. Buranın yerli halkını hor görmekte ve onlara kibir ile yaklaşmaktadır. Ancak buranı insanları ona saygı göstermekte ve samimi davranmaktadır. Züleyha artık vaktinin büyük bir kısmını babası ile birlikte geçirmektedir. Onun yaptığı kahramanlıkları görmekte ve halın babasını ne kadar sevdiğini öğrenmektedir. Bu durum babası ile gurur duymasını sağlamaktadır. Geçirilen süreçlerde babasının emir subaylığını yapmış ve görevinden ayrıldıktan sonra burada yaşamaya devam etmiş olan Yusuf ile tanışır.

Yusuf, özellikle Ali Osman Bey’e son derece saygılıdır. Savaş esnasında da onunla omuz omuza çarpışmıştır. Hatta Ali Osman Bey yaralandığı zaman onu sırtında taşıyarak hayatını dahi kurtarmıştır. Babasının erken yaşında vefat etmesinin ardından, babasından kalan çiftlik ve tarlalara bakmak onun sorumluluğundadır. Son derece dürüst ve içten bir adamdır. Bu tavırları ile de Züleyha’nın hemen ilgisini çekmiştir. Ancak Yusuf, Ali Osman Bey’in kızı olduğu gerekçesi ile onunla aynı ortamda olmaktan dahi kendisini sakınmaktadır. Tüm bu olaylar yaşanırken, Züleyha’nın annesi burada vefat eder. Züleyha ise artık İstanbul’a dönme ümitlerini tamamı ile yitirir. Züleyha’yı Yusuf’un annesi olan Nefise Hanım teselli eder. Bu süreçte onu kızı gibi görmektedir.


Eski Hastalık Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Farklı olaylar ve birçok farklı karakter kitap içerisinde ele alınmıştır.
  • Eski Hastalık romanı, Reşat Nuri Güntekin’in ustalık dönemi eserlerinden bir tanesidir. Eser sürükleyici bir kurguya sahip olduğundan okuyucu kendine bağlamayı başarmaktadır.
  • Doğu ve batı kültürünün farkı da kitap içerisinde ele alınmaktadır. Kültür farkının ortaya çıkarttığı fikir çatılmaları sonucunda mutsuz bir evlilik söz konusudur.

Eski Hastalık Kitabının Açıklaması

‘Eski Hastalık’, Reşat Nuri Güntekin’in en ustalıklı romanlarından biridir. Aşk, tutku, sadakat, vefa kavramları çevresinde dönen, çok iyi kurgulanmış, güçlü ve zengin roman kişilikleriyle çarpıcı bir kitap. İstanbul’da, başka bir erkekle birlikte geçirdiği trafik kazasından sonra, genç kadın, kocasıyla birlikte yine taşraya doğru yola çıkar…


Yorum yapın