Deniz Küstü Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Deniz Küstü'nün Fotoğrafı

Kitap Deniz Küstü
Yazarı Yaşar Kemal
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1978

Yaşar Kemal tarafından 1978 yılında kaleme alınmış olan Deniz Küstü kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Deniz Küstü pdf, Deniz Küstü konusu, Deniz Küstü karakterleri, Deniz Küstü yorumları, Deniz Küstü açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Deniz Küstü – Yaşar Kemal


Deniz Küstü Kitabının Karakterleri

Zeynel: Menekşe Kahvesi’nin sahibidir. Halkın gözünde bir an kahraman olur ama tutuklanma korkusu yüzünden İstanbul’a kaçar. İstanbul’a vardığında polisten kaçar. Daha sonraları ise Selim tarafından öldürülür.

Selim: Romanın ana kahramanlarından biri olan Selim, balıkçıdır. Halim Bey Veziroğlu tarafından öldürülür.

İhsan: İstanbul’un en namlı kabadayılarından olan İhsan’ın Menekşe kahvesinde ölmesi üzerine roman başlar.

Hüseyin Hüri: Zeynel’in kaçarak saklandığı karakterdir. Zeynel’in polisten kaçmasının en büyük nedeni Hüseyin Hüri’nin Zeynel’i ihbar etmesinden kaynaklanır.

Halim Bey Veziroğlu: Zorba ve zengin bir adamdır. Balıkçılıkla uğraşmaya başlar ve balıkçıları yanında görmek için adımlar atarken Selim’i de yanına gelmesi için ikna etmeye çalışır. Ancak Selim’in gitmemesi üzerine Selim’i öldürtür.


Deniz Küstü Kitabının Konusu

Yazar romanda insanları, ağaçları, suyu, balıkları, arabaları, minareleri, kuşları, camileri ile bütün bir şehrin dokusunu ve bu dokunun çürümesini konu edinmiştir.


Deniz Küstü Kitabının Özeti

İhsan, Zeynel’in sahibi olduğu Menekşe kahvesinde öldürülür ve roman bundan sonra başlar. Kahvehaneye müdahale eden tek kişi Selim olur. Silahı Zeynel’in elinden alarak Zeynel’e tokat atıp Menekşe Kahvesi’nden ayrılır. Selim kafeden ayrıldıktan sonra Zeynel silahını geri alır ve kafedeki diğer insanlardan hesap sormaya başlar. Balıkçı Selim akşam Menekşe Kahvesi’ne döner. Zeynel onu karşısında görünce tutuklanma korkusuyla İstanbul’a Hüseyin Huri’ye kaçar. Hüseyin Huri, Zeynel’i polise ihbar eder. Olaylardan daha da korkan Zeynel; İstanbul sokaklarında polisten kaçmaya başlar.

Bu bir efsane haline gelmeye başlar. Menekşe kahvesine gelip Zeynel’in kendisine kötü davranan herkesten intikam alacağı konuşulmaya başlar. Zeynel’de İstanbul’da sokaklardan polisten kaçmaya devam ederken Yunan Adaları’na kaçma düşüncesine girer. Kaçmak için yardıma ihtiyacı olan Zeynel Topal Hasan’dan yardım ister. Topal Hasan’da Zeynel’i Selim’e gönderir. Bu durumdan şüphelenen Zeynel Selim’i öldürmek ister. Kavgaya tutuşan ikilinin sonunda Zeynel ölür. İçine kapanık ve kendi halinde olan Selim iyice içine kapanmaya başlar. Bu durumda travma geçiren Selim’e Halim Bey tarafından balıkçılık yapması üzerine teklif gelir. Ancak ret eder. Bu durum karşısında alta kalmayı kabullenmeyen Halim Bey Selim’i öldürüp denize atar.


Deniz Küstü Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Kitap,1985’te Collins and Harville Press tarafından İngilizce yayımlanmıştır.
  • Yaşar Kemal bu eserinde de diğer eserlerinde olduğu gibi kahramanların ruhsal tasvirlerinin yanında yaşadıkları şehir ve bu şehrin birbirinden ayrı yüzlerini, renklerini de anlatmaktadır.

Deniz Küstü Kitabının Açıklaması

Romanlarında, Karadeniz’den Toroslar’a, Ağrı Dağı’ndan Ege’ye uzanan çok geniş bir Anadolu coğrafyasını anlatan Yaşar Kemal, Deniz Küstü’de, ana tema olarak İstanbul’un çürüyen doğasını seçer. Bir kentin tüm coğrafyasıyla her anlamda yozlaşmasının ve çürümesinin anlatıldığı romanda, tüm karakterler İstanbul’a göç yoluyla gelmişler ve beraberlerinde hayallerini de sürüklemişlerdir.

Deniz Küstü ütopyaların ve anti-ütopyaların çarpışma alanıdır.

“Kemal, açgözlülük, nefret ve çürümenin, aynı zamanda aşkın ve kurtuluşun öyküsünü yazmış.”

– Times Literary Supplement, (İngiltere)-

“Çağımızda örnekleri pek bol olmayan güçlü ve soluklu yazarlardan biri.”

– The Gazette, (Kanada)-

‘Yaşar Kemal’in sanatı küçük kulislerin, klikleşmelerin ve günlük moda akımların dılında çizgisini sürdüregeliyor. Panait Istrati, Maksim Gorki, Jean Giono çağında bir yazar olmanın sağladığı gücün verdiği güvenle..’

-Gerard Mordillat, Liberation


Yorum yapın