Damga Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Damga'nın Fotoğrafı

Kitap Damga
Yazarı Reşat Nuri Güntekin
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1924

Reşat Nuri Güntekin tarafından 1924 yılında kaleme alınmış olan Damga kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Damga pdf, Damga konusu, Damga karakterleri, Damga yorumları, Damga açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Damga – Reşat Nuri Güntekin


Damga Kitabının Karakterleri

İffet: Tüm olayların kahramanıdır ve aşkı uğruna büyük olayları göze almaktadır.

Muzaffer: İffet’in abisidir ve son derece uyuşuk, tembel ve miskin bir karaktere sahiptir.

Hatice Hala: İffet’in halasıdır ve iki kızı ile dul kalmıştır. Karamürsel’de yaşamına devam etmektedir.

Halis Paşa: İffet’in babasıdır.

Cemil Kerim Bey: İffet’in çocuklarına ders vermektedir.

Vedia Hanım: Cemal Kesim Bey’in ikinci evliliğinin hanımıdır.


Damga Kitabının Konusu

Roman, bir delikanlının sevdiği kız uğruna, hırsız olarak nitelendirilmesini ve bu şekilde damgalanmasını konu edinmektedir. Bu olaydan sonra hayatı boyunca acı çekmezi üzerine birçok farklı yeni olay gelişmektedir. Romanın ana kahramanı ise İffet’tir. İffet, Vedia’ya karşı son derece büyük bir aşk beslemektedir. Bu büyük aşk kurutular ve fedakarlıklar yerine hırsızlık damgası ile umutsuz bir durum haline gelmektedir. Aşk uğruna yapılan tüm fedakarlıklara rağmen aşık olduğu kadın İffet’i umursamamaktadır.


Damga Kitabının Özeti

İffet, çocukluk döneminde haşarı, son derece yaramaz ve hareketli bir çocuktur. Fakat yaşı büyüdükçe son derece olgun bir karakter halini almıştır. Babası Halis Paşa ise saraylıdır. Küçük yaşlardan itibaren Mahmut Efendi’den ders almaktadır. Mahmut Efendi hem bilgili hem de aile dostudur. İffet, babası ve abisinin düşüncelerinin aksine hukuk okumak istemektedir. İffet ağabeyi Muzafferin aksine kendisini farklı görmektedir. İkisi özel öğretmenleri olan Mahmut Efendi ikisinin farklı olması sebebi ile İffet’e abisine göre daha farklı davranmaktadır.

İffet bir yandan özel dersler almaya devam ederken bir yandan da babasından habersiz bir şekilde mahalle okula gitmektedir. Yaz aylarında ise vaktini, Karamürsel’de bulunan Hatice halasının yanında geçirmektedir. Halasının çiftliğine geldiği yaz aylarında sık sık onunla sohbet etmektedir. İffet halasının anlattığı öyküleri dinlemekten son dere keyif almaktadır. Bu öyküler arasında en çok sevdiği öykü hayaletli değirmen adlı son derece hazin bir öyküdür.

İffet halasının anlattığı bu öyküden son derece etkilenmiştir. Sevilen bir kadın uğuruna canını bile feda etme duygusunu görmüştür. İffet büyümeye başladığında babası ve abisi karşısında durmasına rağmen hukuk mektebine gitmektedir. Abisi ise bu zaman içerisinde hünkar yaveri olmuştur. İffet ise babası tarafından idadi mektebine verilmiştir. İffet’in okulda özgürlükçü ve meşrutiyetçi fikirleri olan bir Celal abisi olmuştur. İffet her zaman Celal’e fikirlerini saklamadığı ve açıkça savunduğu için saygı duymaktadır. Ancak burada yaşanan olaylar İffet’in okuldan uzaklaştırılmasına sebebiyet verir. Tüm okul bu olanların İffetin babasının paşa olduğu için gerçekleştiğini düşünmektedir. Bu duruma İffet fazlası ile üzülmektedir. Yaşanan tüm bu olaylar okuldan ayrılmasına sebebiyet verir.

İffet okulu bıraktıktan kısa bir süre meşrutiyet ilan edilir. Üstelik İffet’in babası Halis Paşa görevden alınır. Ardından da Midilli’ye sürgüne gönderilir. İffet ise babasıyla iki buçuk yol boyunca Midilli’de yaşamak zorunda kalır. İffet babası ölene kadar her zaman onun yanında kalır ve ona bakar. Babasının ölümü üzerine İstanbul’a geri döner.


Damga Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Reşat Nuri Güntekin’in Damga adlı romanı, ilk olarak 1924 yılında yazılmıştır. Ayını zamanda en kısa olan romanlarından bir tanesidir.
  • Yazar bu eserinde Osmanlı’nın son yıllarını ele almıştır. Olayların tamamı Osmanlı’nın son yıllarında geçmektedir.
  • Yazarın en çok tutulan romanlarından bir tanesi olduğu gibi aynı zamanda film ve dizi haline de getirilmiştir.
  • Kişilerin duygusal dünyaları kitap içerisinde etraflıca ele alınmış, ülkenin sosyal gerçekleri ve yaşanan sosyal koşullar açıklanmıştır.
  • Birçok romanında olduğu gibi yazar bu romanda da aşk ve sosyal konuları bir arada ele almıştır.

Damga Kitabının Açıklaması

‘Damga’, Reşat Nuri Güntekin’in kısa romanlarından biri. Güntekin, çocukluk anılarının dile getirildiği eski İstanbul günlerini anlatıyor. Vedia’ya duyulan büyük aşkın, sonunda boş bir kuruntu nedeniyle umutsuzluğa dönüşmesini hüzünlenip severek okuyacaksınız. Özlenen bir evliliğin gerçekleşmemesi, büyük bir düş kırıklığına yol açıyor.


Yorum yapın