Kitap | Bu Bizim Hayatımız |
Yazarı | Refik Halid Karay |
Türü | Romanlar |
Kategoriler | En Çok Okunanlar Okunması Gerekenler |
Yayın Yılı | 1950 |
Refik Halid Karay tarafından 1950 yılında kaleme alınmış olan Bu Bizim Hayatımız kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Bu Bizim Hayatımız pdf, Bu Bizim Hayatımız konusu, Bu Bizim Hayatımız karakterleri, Bu Bizim Hayatımız yorumları, Bu Bizim Hayatımız açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!
İçindekiler
Bu Bizim Hayatımız – Refik Halid Karay
Bu Bizim Hayatımız Kitabının Karakterleri
Mazlum Sami: Osmanlı Devleti’nin son günlerinde Mısır kapı kethüdası olan şair Hayret Efendi’nin torunudur. Uzun yıllar eşi Şehriyar Hanım ile beraber Avrupa’da yaşamışlardır.
Şehriyar Hanım: Mazlum Sami’nin eşidir. Evlilikleri bir anlaşma gibidir, birbirlerine âşık değillerdir. Türk kültürünün izlerini taşımayan, İstanbul’a gelen yabancılara ve elçilik mensuplarına gösterişli bir hayat sürmektedir.
Hüsniye: Mazlum Sami Bey’in gençlik yıllarında ilişki yaşadığı ve o zamanlar hizmetçisi olarak çalışan kadındır. Mazlum Sami Bey yıllar sonra onu arayarak bulur.
Bu Bizim Hayatımız Kitabının Konusu
Yıllar sonra köşkte genç hizmetçi Hüsniye ile yaşadığı aşkı hatırlayan Mazlum Sami, yıllar sonra onu bulmak için vermiş olduğu çabayı ve bu eksende geçen olayları konu edinir.
Bu Bizim Hayatımız Kitabının Özeti
Mazlum Sami bir konakta büyümüştür. Mazlum Sami dedesinden kalan mirasla uzun süre Avrupa’da yaşar. Miras nedeniyle herhangi bir gelire ihtiyacı yoktur ve bu yüzden çalışmaz. Avrupa’da bohem bir hayatı vardır. İstanbul’a döner ve eşi Şehriyar Hanım ile dedesinden kalan bir konakta yaşar. Karısıyla arasında samimiyetsiz bir bağ vardır. Şehriyar Hanım, Türk kültürünün izlerini taşımayan, İstanbul’a gelen yabancılara ve elçilik mensuplarına gösterişli bir hayat sürmektedir. Mazlum Sami elli sekiz yıllık boş hayatını düşünür. Bir zamanlar bir göçmen kızıyla birbirini sevmiş, daha sonra hamile kalınca yalıyı sessizce terk eden kızın bir arabacıyla evlenip bir erkek çocuk doğurduğunu öğrenir. Aralarındaki aşk, onunla kız arasında bir sır olarak kalmıştır. Bu kız küçük yaşta köşkte işini yapan Hüsniye’dir.
Hüsniye’yi bulmak için bir dedektif tutar ve tuttuğu dedektif Şems Bey, Mazlum Bey’in arzusunu yerine getirir. Hüsniye’yi bulur. Hüsniye, yetişkin ve evli iki gencin annesidir ve rahat bir hayat kurmuştur. Dedektif bu aileyle arkadaş olur, bir konserde Hüsniye’yi Mazlum Sami ile tanıştırır. Hüsniye yıllar sonra hala güzeldir ve Mazlum Sami’nin yıllar önce Hüsniye ile evlenmeyi düşündüğü gururunu hiçe sayarak artık daha şefkatli, daha anlayışlı bir eşi vardır ömrünün sonunda olabilir, ancak Hüsniye, çocuğunun küçük yaşta öldüğünü ve iki oğlunun da arabacı kocasından olduğunu söyler. Ancak Hüsniye bu yalanı evini korumak ve çocuklarının rahatını bozmamak için uydurduysa Mazlum Sami bu şüpheyle hayatına devam eder.
Bu Bizim Hayatımız Kitabının Açıklaması
“Sadece gecelere mahsus, sessiz, lakırdısı, hayaletlermiş gibi günahsız bir sevişme… Gündüzleri birbirlerini görüyorlar, karşılaşıyorlar. Fakat gündüzün buluşanlar sanki gecekiler değildir. Mazlum durgun, uzak, kayıtsız, güya benliğiyle yaptığı o şeyleri hatırlamıyor. Kız da öyle… İşini görüyor, işten başka bir şey üzerinde konuşmuyor. Daha doğrusu eskisi gibi yalnız, emirlere cevap veriyor.”
Bu, Bizim Hayatımız, Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında, Mısır kapı kethüdası şair Hayret Efendi’nin torunu olan Mazlum Sami’nin gençlik yıllarında, konak hizmetlilerinden Hüsniye ile yaşadığı aşkı ve yıllar sonra tekrar bu aşkın peşine düşmesini konu alıyor. Refik Halid Karay, okuyucuyu romana dâhil etmedeki ustalığı ile İstanbul’un günümüzde kaybolmuş konak hayatını, aşkı, pişmanlığı, yalnızlığı ve özlemi en yoğun biçimde yaşatıyor.