Bir Kucak Çiçek Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Bir Kucak Çiçek'in Fotoğrafı

Kitap Bir Kucak Çiçek
Yazarı Memduh Şevket Esendal
Türü Hikaye Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1984

Memduh Şevket Esendal tarafından 1984 yılında kaleme alınmış olan Bir Kucak Çiçek kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Bir Kucak Çiçek pdf, Bir Kucak Çiçek konusu, Bir Kucak Çiçek karakterleri, Bir Kucak Çiçek yorumları, Bir Kucak Çiçek açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Bir Kucak Çiçek – Memduh Şevket Esendal


Bir Kucak Çiçek Kitabının Karakterleri

Teğmen Selim: Vatanına son derece bağlı, canını seve seve feda etmeye hazır, cesur ve özverili bir insandır. O kadar dürüst ve anlayışlı ki Bedriye’yi çok seviyor ama kör olduğu için hayatını mahvetmek istemiyor.

Bedriye: Selim’i deli gibi sever, güzel ve alımlıdır. Sevgilisine ne olursa olsun sadık kalabilen bir yapısı vardır.

Fatma: Hizmetçi

Zilha Kadın: Bedriye ve Selim’i birleştirmek için elinden geleni yapan ve ikisini de çok seven bir ihtiyar kadındır.


Bir Kucak Çiçek Kitabının Konusu

Kör bir teğmenin savaştan sonra nişanlısıyla yaşadığı, emekli Sayım Müdürü merhum Necip Efendi’nin kızı Bedriye ve Şimşek’in Ahmet Efendi’nin oğlu Teğmen Selim ile nişanlanmasıyla başlayan olaylar konu ediniyor.


Bir Kucak Çiçek Kitabının Özeti

Nüfus Müdürü emeklisi olan rahmetli Necip Efendinin kızı Bedriye ile Şimşeklerin Ahmet Efendinin oğlu, Teğmen Selim’i nişanlanmasıyla olaylar başlar.

Kız on sekiz, oğlan yirmi bir yaşındadır. Komşu oldukları için önceden tanışmışlardır. Bedriyelere gelip giden Zilha Kadının yardımıyla komşunun kapısının önünde Selim ve Bedriye beş dakika konuşup el sıkışır. Onlar için bu konuşma bir sohbetten çok bir anlaşmaydı. Elleri birbirinden ayrılır. Kolayca gidemezdi. Bir süre sonra Selim İstanbul’daki alayına gider ve bir süre sonra savaş çıkar. Selim, üç ay içinde siper savaşına gider. Tabii bunu yaparken de vatan sevgisinin yanı sıra Bedriye’ye ulaşma özlemi de oluşur. Kafatası kemiği, bir kısmıyla birlikte kırılır ama ölmez, iki gözü de kör olur. Hastanedeki doktorlar bir daha görmeyeceğini söylemese de artık her şeyin farkındadır. Almanya’ya gönderirler ama Türk doktorlarının teşhisini de doğru bulurlar.

Daha sonra annesini görmek için memleketine giderken trende annesinin öldüğünü ve evlerinin kapandığını öğrenir. Bir yandan acı acı ağlar, diğer yandan onu bu durumda görmediği için sevinir. Trenden indikten sonra amcasının evine gider. Ama aynı zamanda kör olan ve kendi işini bile yapamayan birine yardım etmek de istemezler. Bunu anladığında Fatma’ya evini temizlettirir ve yerleşir.

Zilha Kadın, Bedriye ile Selim’i görmeye gelir. Ama Selim bundan habersizdir. Bu görme süreci bir süre devam eder. Selim bu süre içinde Bedriye’den bahsetmez. Bir süre sonra Selim mahallede bir dul bulursa onunla evlenir ve ona baktırır. Bedriye üzülür ve Zilha Kadın’dan bu durumu öğrenmesini ister. Selim neden Bedriye’ye sormuyorsun deyince; Selim: “Nasıl sorarsın Zilha abla bak ne hale geldim” diye ağlıyor. Yan taraftaki konuşmayı dinleyen Bedriye de ağlar. Bedriye ona ulaşmak istediğini ve evlenebileceği tek kişinin o olabileceğini, onu her şekilde sevdiğini ve kabul edeceğini söyler. Sonra Selim kabul eder ve evlenirler. Ortaokul öğretmenleri ve öğrencileri onlara çiçek dolu kucaklar hediye ediyor. Çocuklar Selim’in dizlerine sarılarak, “Seni unutmayacağız, gözlerini bize verdin” dediler. Derler ve ağlarlar. Selim de ağlayarak “Keşke iki gözüm değil bin gözüm olsa da senin nurlu gözlerin için verseydim” der.


Bir Kucak Çiçek Kitabının Açıklaması

İnsan ve toplum anlayışımızın çağdaşlaşması; dilimizin özleşmesi yolunda büyük atılımlar yapan 1. Dünya Savaşı kuşağının Türk yazımında başlattığı gelişme içinde Memduh Şevket Esendal’ın önemli bir yeri vardır. Geniş ve çok yönlü gözlem gücüyle, yalın bir anlatımın ustaca birleştiği ilk seçkin ürünler Esendal’ın imzasını taşır. Bu yetkinliğin yanı sıra hümanist bir duyarlığı sürekli ön planda tutarak, olay dokusunda temel toplumsal dinamikleri eksen alması, onu, özgün ve kalıcı bir sanat evreni yaratabilmiş büyük yazarlar düzeyine çıkarmaktadır…


Yorum yapın