Bir Kadın Düşmanı Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Bir Kadın Düşmanı'nın Fotoğrafı

Kitap Bir Kadın Düşmanı
Yazarı Reşat Nuri Güntekin
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1927

Reşat Nuri Güntekin tarafından 1927 yılında kaleme alınmış olan Bir Kadın Düşmanı kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Bir Kadın Düşmanı pdf, Bir Kadın Düşmanı konusu, Bir Kadın Düşmanı karakterleri, Bir Kadın Düşmanı yorumları, Bir Kadın Düşmanı açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Bir Kadın Düşmanı – Reşat Nuri Güntekin


Bir Kadın Düşmanı Kitabının Karakterleri

Sara: Henüz yirmili yaşlarında son derece genç ancak şımarık büyümüş bir paşa kızıdır. Son derecede akıllıdır. Erkekleri kendisine bağlamaktan hoşlanmakta, erkekleri adeta peşinde köle yapmaktadır. Oldukça hırslı olmasının yanı sıra yalancı bir karakteri vardır.

Homongolos: Asıl adı Ziya olan ve spor ile uğraşan bir adamdır. Toplum içerisinde girmekten çekinmekte ve insanlar ile konuşmayı çok bilmemektedir. Tam bir kadın düşmanı olarak tanımlanmaktadır. Patavatsız bir yapısı vardır. Sara ile tanıştıktan sonra ise huyları değişmeye başlar.

Paşa Baba: Erzurum’da paşa olarak görev yapmış, Sara’nın babasıdır. Kızını çok sevmekte ve onu kırmamak için her şeyi yapmaktadır.

Rıza Bey: Son derece varlılık ve gönlü zengin bir adamdır. Aynı zamanda Sara’nın dayısıdır. Marmara denizine sahili olan bir kasabada yaşamını sürdürmekte ve kızı Vesime’yi düzgün bir adamla evlendirmek istemektedir.

Remzi Bey: Amerika’da eğitim almış ziraat mühendisidir. Rıza Bey’in kızı olan Vesime’nin müstakbel koca adayıdır. Rıza Bey’in de güvenini kazanmayı başarmış bir adamdır. Bir dönem Sara’ya tutulmuş olsa da, Sara’nın tavırları sebebi ile bu tutkusundan uzaklaşmıştır.


Bir Kadın Düşmanı Kitabının Konusu

Şımarık, akıllı ve erkeklerin gönlünü hızla çalmaktan hoşlanan, aynı zamanda bir paşa kızı olan Sara’nın bir hırs uğuruna oynadığı oyun sonucunda ortaya çıkanlar romanın konusunu oluşturmaktadır. Kendine aşık ettiği bir erkeğin hazin sonu ve hayatı etraflıca ele alınmaktadır.


Bir Kadın Düşmanı Kitabının Özeti

Erzurum Paşası olan Paşa Baba, kızı Sara ve kızının annesi ile birlikte İstanbul’da yaşamını sürdürmektedir. Sara, son drece akıllı ve iyi yetiştirilmiş bir kızdır. Bir o kadar da hırslı bir karaktere sahiptir. Erkekleri elde etmekten hoşlanmakta ve onlar ile gönül oyunları oynamaktadır.

Sara birkaç yıldır paşa babasını görmediği için onu fazlası ile özlemiştir ve sık sık babasına mektuplar yazmaktadır. Erzurum’un çok uzak olması ve kışlarının sert geçmesi sebebi ile babası kızının Erzurum’a gelmesini istememektedir. Yaz gelince ise annesi ile Erzurum’a gitmek istiyormuş gibi görünen Sara’nın asıl amacı dayısının kızı olan Vesime’nin düğünü için onların yanına gitmektir. Vesime’nin düğünü Marmara’nın küçük bir köyünde olacaktır.

Sara her mektubunda babasına yaz geldiğinde mutlaka geleceğini anlatırken, babasını endişelendirecek bir hastalık uydurmuş ve aile doktorunu da bu oyuna katarak Erzurum’a gitmesine engel olduğunu gösterecek bir tedavi ortaya çıkartmıştır. Babasına gönderilen bu mektuptan güya Sara’nın haberi yoktur. Paşa babası ise bu durumdan dolayı kızının Erzurum’a gelmesini istememektedir.

Sara’nın dayısı Rıza Bey bulunduğu kasabada oldukça fazla saygı gören biridir. Kızı Vesime’yi yurtdışında eğitim almış olan Remzi Bey ile evlendirmek istemektedir. Sara ise bu sırada dayısının olduğu kasabaya vapur ile gelmektedir. Bu sırada denizde boğulan bir adam görerek Sara kaptana çıkışmıştır. Ancak kaptan onun şaka yapan bir sporcu olduğunu dile getirmiştir. Sara’nın kasabaya gelmesi son derece merak uyandırmıştır. Kısa süre içerisinde tüm kasaba Sara’yı tanır hale gelmiştir. Tüm bu düğün hazırlıkları sırasında koca adayı Sara’ya ilgi duymaya başlamıştır. Sara’da bu durumdan son derece rahatsızdır. Bir gece Sara için evde davet düzenlenmektedir. Bu davete sporcular da çağırılmıştır. Lakabı Homongolos olan ancak gerçek adı Ziya olan bir adam da bu davete katılmıştır.


Bir Kadın Düşmanı Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Reşat Nuri Güntekin’in Bir Kadın Düşmanı adlı romanının ilk baskısı 1927 yılında yapılmıştır. 1968 yılına kadar ise 7 farklı baskı görmüştür.
  • Günümüzde en çok sevilen romanlardan bir tanesidir. Konusu ve kurgusu ile okuyucuyu her zaman etkilemeyi başarmaktadır. Romanda birçok farklı açıdan sosyal ilişkiler ele alınmaktadır.

Bir Kadın Düşmanı Kitabının Açıklaması

Yazarın, farklı kapak tasarımıyla daha önce yayımlanan diğer romanları gibi bu eser de ilk baskısı veya tefrikasından yararlanılarak yayına hazırlanmıştır. Okurun dönemin dilini ve Güntekin’in üslubunu anlayabilmesi açısından, editoryal müdahale yapılmayıp sadece baskı hataları düzeltilmiş ve gerekli dipnotlar eklenmiştir.


Yorum yapın