Bir Düğün Gecesi Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Bir Düğün Gecesi'nin Fotoğrafı

Kitap Bir Düğün Gecesi
Yazarı Adalet Ağaoğlu
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2014

Adalet Ağaoğlu tarafından 2014 yılında kaleme alınmış olan Bir Düğün Gecesi kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Bir Düğün Gecesi pdf, Bir Düğün Gecesi konusu, Bir Düğün Gecesi karakterleri, Bir Düğün Gecesi yorumları, Bir Düğün Gecesi açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Bir Düğün Gecesi – Adalet Ağaoğlu


Bir Düğün Gecesi Kitabının Karakterleri

Ömer: Romanın kahramanlarından biridir. Üniversitede ekonomi profesörüdür. Sosyalist, Dengeli ve mantıklı bir insandır.

Tezel: Aysel ve İlhan’ın kız kardeşidir. Başına buyruk bir kadın olduğu gibi yetenekli bir ressamdır. Kendisi de kardeşleri gibi devrimcidir.

Ayşen: Bir Düğün Gecesi romanının gelinidir. Ailesinden göremediği ilgiyi arkadaşlarında arayan bir tiptir.

Aysel: Akademisyen bir yazardır. Eşi Ömer’i Engin adlı biriyle aldatır.


Bir Düğün Gecesi Kitabının Konusu

Ağaoğlu bu romanda sanatçıların, aydınların, öğrencilerin ve akademisyenlerin hayatlarını iç konuşma yöntemiyle, solla tanışmalarını ve ardından ayrılıklarını, yaşadıkları kriz anlarını, bireysel yalnızlıklarını ve sorgulamalarını anlatır.


Bir Düğün Gecesi Kitabının Özeti

Siyasette, iş dünyasında ve orduda birçok farklı toplum tipini bir düğün gecesinde bir araya getiren romanda Adalet Ağaoğlu, romanlarda kullanılan anlatım tekniklerinden farklı olarak her karakterin iç konuşmasını diğerlerine yansıtmadan teknik olarak aktarmıştır. Bu teknik, Türk romanında ilk kez kullanılan bağımsız kendi kendine konuşma tekniğidir.

Romanın teması, iletişimsizlik ve karakterlerin zıtlığıdır. Karakterler huzursuz ve şüphecidir ancak bunu birbirlerine sahte dostluklar göstererek yansıtmazlar. Bu tedirginlik ve şüphe, iletişim eksikliğinden kaynaklanır ve karşıt türlerde çatışmalara neden olur.

Romandaki karakterler birbirine zıt iki siyasi görüşe sahip olmak üzere sağ ve sol karakterler olmak üzere iki gruba ayrılır. Sol karakterlere daha detaylı vurgu yapılır ve yazarın amacı bu karakterleri aktarmaktır. Sağcı insanlara, yaşamlarına ve düşünce yapılarına girmeden yüzeysel bir şekilde davranılmıştır.

1970’li yıllarda Türkiye’de ordu, siyaset ve iş dünyası arasındaki ittifakı, bir gecede meydana gelen birkaç ana olay ve bir düğüne katılan misafirler üzerinden anlatan roman, büyük ilgi gördü ve birçok ödül aldı.

Romanın aldığı ödüller

  • 1979 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü
  • 1980 Orhan Kemal Roman Armağanı
  • 1980 Madaralı Roman Ödülü

Dar Zamanlar Serisi

1. Ölmeye Yatmak 2. Bir Düğün Gecesi 3. Hayır…

Bir Düğün Gecesi Kitabının Açıklaması

“İntihar etmeyeceksek içelim bari!”

“Denebilir ki, Türkiye’de aydın sorununu Türkiye’nin tarihsel dönüşümüne somut insana eklemleyen romanlar, ilk kez Adalet Ağaoğlu’nun çabasıyla gerçekleştirilmiştir. Ağaoğlu, günümüzün hiç kuşkusuz en önemli romancısı. Bir Düğün Gecesi, yalnız uzmanların, eleştirmenlerin üzerinde düşünce birliğine vardığı bir roman değil; aynı zamanda geniş bir okuyucu kitlesi tarafından benimsenen, tartışılan bir eser.”

Hilmi Yavuz

Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ı ile aydınların iç dünyasına açılan pencere, Adalet Ağaoğlu’nun o nefis yapıtı Bir Düğün Gecesi ile Tanpınar’ın Huzur’unun bir uzantısı niteliğine bürünmektedir.

Vedat Günyol

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın