Aydaki Kadın Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Aydaki Kadın'ın Fotoğrafı

Kitap Aydaki Kadın
Yazarı Ahmet Hamdi Tanpınar
Türü Politika Ve Siyaset Kitapları, Romanlar
Kategoriler Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1987

Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından 1987 yılında kaleme alınmış olan Aydaki Kadın kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Aydaki Kadın pdf, Aydaki Kadın konusu, Aydaki Kadın karakterleri, Aydaki Kadın yorumları, Aydaki Kadın açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Aydaki Kadın – Ahmet Hamdi Tanpınar


Aydaki Kadın Kitabının Karakterleri

Selim: Romanın ana karakteridir. İstanbul’un köklü ailelerinden gelen ancak sonraları para sıkıntısı yaşamaya başlayan biridir.

Leyla: Selim’in eski aşkıdır.


Aydaki Kadın Kitabının Konusu

Leyla ile Selim’in aşkı ve Selim’in gözünden Leyla’nın verdiği davet ile İstanbul’da yaşayaninsanların yozlaşmış yaşamları anlatılmaktadır.


Aydaki Kadın Kitabının Özeti

Selim’in çocukluğunun , gençlik yıllarının, ilk heyecanlarının yaşandığı konağın satılması, hasta kardeşini kaybetmesi ve yaşadığı mali sıkıntılar onun içine kapanmasına sebep olur. Mebusluktan ayrılmış, dergi çıkartmak için şartlarını olabildiğince zorlamıştır. Aynı zamanda bitirmek için uğraştığı “İflas”adlı romanına bir türlü adapte olamamaktadır.

Leyla Kırklareli’ne eşini ziyarete gittiğinde Selim ile tanışır. Çevresindeki bütün erkeklerin ilgisini çeken Leyla, eşinin tercihleri nedeniyle ayrılır. Selim ile uzunca sürecek bir birlikteliğe başlarlar. Fakat Selim zaman içerisinde kendi içine kapanışı ve yaptığı kıskançlıklar Leyla’yı Refik’e iter ve ayrılırlar.

Bir gün Leyla’nın evinde verdiği davetle Boğaz’ın eşsiz manzarasıyla birlikte Selim ile Leyla tekrar eski günlerini anımsarlar ve çevrelerindeki çarpık ilişkilere, yozlaşan hayatlara şahit olacaklardır. Tıpkı Gaya’nın köpek tablosundaki gibi azmin sonrasında bir duvar ve imkansızlıkla Leyla ile Selim’in küçük köpek ile başlar ancak onunla beraber hayata tutunamaz ve aynı kapıdan hayata girip farklı kapılardan çıkarak aşklarına veda ederler. Selim ise artık yazdığı roman olan İflas’a zihnen hazırdır.

İnsan bir daha dünyaya gelebilir mi? Çocukken hep bunu düşündüm. Gelebilir miyim diye değil,geldim mi diye?


Aydaki Kadın Kitabı Hakkında Bilgiler

Yazarın ömrünün bitirmeye yetmediği kitabı 4000 sayfalık müsvedde arasından derlenen ve öğrencisinin özverisiyle eksik de olsa yayınlanan kitabıdır.

Yorum

Aydaki kadın: Kadın olduğunu öğrendikten sonra içinizde oluşacak o hisse engel olamayacağınız aynı zamanda dönemi eleştirirken karakterin içinde olduğu durumlara onun gözünden bakmakla kalmayıp sizin de içinizde olacağınız harika bir kitap.


Aydaki Kadın Kitabının Açıklaması

Aydaki Kadın Ahmet Hamdi Tanpınar’ın dörtte üçü bitmiş son romanın, dağınık müsveddelerinden merhum Güler Güven tarafından inşa edilmiş şeklidir.

Huzur ve Saatleri Ayar/ama Enstitüsü Tanpınar’ın hayatta iken kitap olarak çıkabilmiş iki romanıdır. Tefrika olarak basılan Sahnenin Dışındakiler ile tefrikası yarım kalan Mahur Beste’yi de okuyucular yıllar sonra okudular. İlk romanı Mahur Beste de yarımdı, son romanı da yarım kalmıştı. Tanpınar yıllarca üzerinde çalıştığı “eserim” diyeceği bu romanın peşindeydi: “Roman bugünkü şekliyle hiç fena değil. Eğer pazarlık etmez, parasızlığa teslim olmazsam gelecek sene mühim bir eserim olur” demektedir günlüklerinde. Aydaki Kadın tam anlamıyla bir Tanpınar romanıdır. Eser kahramanının nice tanıdıklarının bin bir hatırasıyla mekânı doldurduğu İstanbul’un, özellikle Boğaz’ın ve denizin romanı olduğu kadar, bir türlü dile getiremediği için, içte genişleyen, kıvranan ve zehirleyici bir güce dönüşen aşkın romanıdır. “Ben çocukluğumla evlendim. Bu evde doğmuştum. Orada ölmek için evlendim” diyen Leylâ Boğaziçi’dir. Yazar eserini ayrıca siyasî bir roman olarak tasarlamıştır. Türkiye’nin demokrasi tecrübelerinin iflası, insanların İflasıyla birleşir. Bir bakıma hem Huzur hem de Saatleri Ayarlama Enstitüsü ile birleşen noktaları çoktur. Her romanına kendisini koymuş olan Tanpınar bu romanda da vardır. Aydaki Kadın” ı günlükleriyle birlikte okuyunca, Tanpınar’ın hayalleri ve günlük gerçekler arasında parçalanışı, Selim’in yaşadıkların da takip edilebilir.


Yorum yapın