Al Gözüm Seyreyle Salih Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Al Gözüm Seyreyle Salih'in Fotoğrafı

Kitap Al Gözüm Seyreyle Salih
Yazarı Yaşar Kemal
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1976

Yaşar Kemal tarafından 1976 yılında kaleme alınmış olan Al Gözüm Seyreyle Salih kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Al Gözüm Seyreyle Salih pdf, Al Gözüm Seyreyle Salih konusu, Al Gözüm Seyreyle Salih karakterleri, Al Gözüm Seyreyle Salih yorumları, Al Gözüm Seyreyle Salih açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Al Gözüm Seyreyle Salih – Yaşar Kemal


Al Gözüm Seyreyle Salih Kitabının Karakterleri

Salih: On bir yaşında bir çocuktur. Yaralı bir martı için yardım arayan ve o dönemin şartlarını ele alındığı kitapta ana karakterdir.


Al Gözüm Seyreyle Salih Kitabının Konusu

Roman, Karadeniz kıyısındaki bir kasabada yaşayan on bir yaşındaki Salih’in kanadı kırık bir martıya duyduğu aşkı anlatmaktadır.


Al Gözüm Seyreyle Salih Kitabının Özeti

Salih bir gün kanadı kırık bir martı yavrusu bulur. Martısını iyi etmek için çeşitli çareler dener hatta onu hiç sevmeyen büyük anasından bile yardım ister. Ancak hangi kapıyı çalsa ona martıların yaralarının iyileşmediğini kemiklerinin kaynamadığını söylerler.

Romanda Salih bir yandan martısı için çareler ararken, Yaşar Kemal 11 yaşındaki bir çocuğun hayal dünyasını, dünyayı anlamlandırmasını çok iyi ele almıştır. Bunların dışında Salih’in gözünden dönemin siyasi, iktidar, devlet-halk arası ilişkileri ve sosyolojik yapı da anlatılmaktadır.


Al Gözüm Seyreyle Salih Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Yaşar Kemal bu romanda etkileyici anlatımıyla kültürel mirası, kahramanların ruh hallerini ve çevrenin pastoral özelliklerini okuyucuya yaşatmaktadır.

Al Gözüm Seyreyle Salih Kitabının Açıklaması

Al Gözüm Seyreyle Salih’te Karadeniz’in küçük bir kasabasında on bir yaşındaki Salih’in, kanadı kırık bir martıya duyduğu sevgi ve mavi oyuncak bir kamyonu elde etme isteği konu alınır. 1970’lerin Türkiye’si, dönemin insan, devlet, iktidar ilişkileri Salih’in dünyasını çevreler. Yaşar Kemal, Salih’in gözünden hayata bakar ve çocukluğun bahçesinden, Türkiye’nin genel yapısını tüm inceliğiyle çizer.

“Yaşar Kemal bir halkın kültürünü temsil etmektedir. Epiği geniş, katıksız bir halkçı temele yaslanmıştır. Romanları yaşamın zenginliği, sıcaklığı, güzelliğiyle doludur.”

– Joel Ohlsson, Arbetet, (İsveç)

“Yaşar Kemal’in yapıtları olgun, nefis bir meyve tadarcasına okunuyor.”

– Gerard-Humbert Goury, Le Matin, (Fransa)

“Kemal büyük bir sevecenlik ve merhametle yazıyor.”

– Daily Telegraph (İngiltere)


Yorum yapın