Kitap | Küçük Ağa |
Yazarı | Tarık Buğra |
Türü | Felsefe Kitapları |
Kategoriler | 100 Temel Eser En Çok Okunanlar Okunması Gerekenler |
Yayın Yılı | 1963 |
Tarık Buğra tarafından 1963 yılında kaleme alınmış olan Küçük Ağa kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Küçük Ağa pdf, Küçük Ağa konusu, Küçük Ağa karakterleri, Küçük Ağa yorumları, Küçük Ağa açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!
İçindekiler
Küçük Ağa – Tarık Buğra
Küçük Ağa Kitabının Karakterleri
Salih: Küçük yaşta dünya Savaşı gazisi olan genç bir adam.
Küçük Ağa: Padişahın zamanında gönderdiği bir hocadır.
Doktor Haydar Bey: Doktor olarak Milli Mücadele’ye destek veren karakterdir.
Niko: Bir yunan gencidir.
Küçük Ağa Kitabının Konusu
Küçük Ağa; Milli Mücadele’yi merkezden değil bir kasabadan ele alan, dönemin Türk toplumunun yaşadığı zorluklara, acılara ve ihanetlere değinen ve tüm bu zor şartlar altında kurtuluş mücadelesi veren roman, Tarık Buğra’nın önemli eserleridendir. Bir yandan mazlum İstanbul Hükümeti’ne, bir yandan padişah ve milis güçlerine, diğer yandan işgallerle ve hain çetelerle mücadele eden Kuva-yi Milliye’ye ele alır.
Küçük Ağa Kitabının Özeti
Savaş yıllarından sonra cepheden yorgun bir şekilde köylerine dönen askerler, gazi olarak evlerine dönerler. Akşehir’deki bu isimlerden biri de Çolak Salih’dir. Kolunu kaybetmiştir. Yunanlılar da onun köyünde yaşıyor ve arkadaşları var. Ancak savaş nedeniyle Yunanlılara düşman olmuştur.
Salih, arkadaşı Niko ile iletişim halindedir. Kesmediği için köy halkı tarafından dışlanıp, Yalnız kalmıştır. Yunan birlikleriyle takılmaya başlar. Hükümet, padişah lehine köye bir öğretmen gönderir. Ve öğüt vermesini söyler. Hoca, padişaha destek olarak vaaz vermeye başlar.
Hoca, Osmanlı İmparatorluğu’nun işgaline ve düşmanlarına karşı çıkan grupların hedefi olmuştur. Kamuoyu oluşur. Hoca kendini sorgular. Bir tavır alması gerekiyor. Köyden uzaklaşır. Salih’i hocanın arkasından gönderip bulmasını isterler. Salih, Hoca’yı bularak onu ikna etmeyi başarıyor. Salih ile Hoca Kuvayı Milliye’ye katılır.
Hoca köyde Küçük Ağa olarak anılmaya başlar. Zaferi böyle devam eder. Öncelikli olarak Çerkez Ethem ile işbirliği yapmaktadır. O zaman tavrından hoşlanmaz, onu engeller. Bu da Ankara Hükümeti’nin dikkatini çekiyor ve Küçük ağaya verilir. Kurtuluş Savaşı kızışıyor. Kuvayı Milliye güçleniyor. Köyler ve şehirler düşman işgalinden sağ çıkmaya başlar ve artı yeni bir devletin temelleri atılmaya başlıyor.
Küçük Ağa Kitabının Açıklaması
Küçük Ağa, Kurtuluş Savaşı yıllarında, siyasal karar ve tartışma merkezlerinin uzağında, Kuvvacı/Millici denilen, ama ne oldukları, neyi temsil ettikleri pek bilinmeyen birilerinin açtığı savaşa katılıp katılmamanın vebalini tartarak bir karar verme durumunda kalan insanları anlatır. Asırlarır sadece “halife-i ruyi zemin”in, padişahın açtığı sancağın altında savaşılacağı bilgi ve inancıyla yaşamış taşra insanlarının, halife-padişah çağrısının yokluğunda ve işgal haberleri yayılırken yaşadıkları ikilemlerin, açmaz ve iç çalkantıların, kendileri ve kaderlerine sahip çıkma hakkında yeniden düşünmek zorunda kalışlarının hikâyesidir. Tarık Buğra’nın kendi deyişiyle Küçük Ağa, destanlara yakışır bir konuyu ele almasına rağmen, destan değil, gerçekliği anlatan bir romandır. İttihatçıların ve Kuvvacıların değil, inanç ve gelenek kalıtıyla başbaşa, ilk kez kendisi ve kendi adına geleceği için karar vermeye çalışan bir ahalinin “kahraman”ı olduu bir roman. Şimdilerde Küçük Ağa’yı okumak, güncelliğini bir kez daha kazanmış bir öyküyü, sorunsalı yeniden okumak demektir.