Yüksek Ökçeler Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Yüksek Ökçeler'in Fotoğrafı

Kitap Yüksek Ökçeler
Yazarı Ömer Seyfettin
Türü Hikaye Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1922

Ömer Seyfettin tarafından 1922 yılında kaleme alınmış olan Yüksek Ökçeler kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Yüksek Ökçeler pdf, Yüksek Ökçeler konusu, Yüksek Ökçeler karakterleri, Yüksek Ökçeler yorumları, Yüksek Ökçeler açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Yüksek Ökçeler – Ömer Seyfettin


Yüksek Ökçeler Kitabının Karakterleri

Hatice Hanım: Küçük yaşlarda kendinden büyük biri ile evlenmiş ve genç yaşta dul kalmıştır. Bu yüzden evlilikten kaçan ve nefret eden biridir. Temizlik hastası bir kadındır.

Aşçı Mehmet: Hatice hanımın güvendiği ancak hırsızlıktan kaçınmayan biridir.

Gülter: Hatice hanımın evlatlığıdır. Ancak Aşçı Mehmet ile beraber hırsızlık yapmaktadır.


Yüksek Ökçeler Kitabının Konusu

Yüksek Ölçekler Öyküsü’nün toplumsal bozulma olarak değerlendirilecek küçük bir anekdotunda, köşkte çalışan ve işe alınan hizmetliler hırsızlık yapmaktadır. Hikâyenin toplumsal içerikli bir diğer konusu da evlilik olayındaki çarpıklığın ifadesini anlatmaktadır. Ayrıca hikâye bölümünde, ruhunun daha iyi olması için gerçeği görmezden gelmeyi seçen Hatice Hanım isimli bir hanımın dramatik hikâyesi ele alınmaktadır.


Yüksek Ökçeler Kitabının Özeti

Hatice Hanım henüz on üç yaşındayken altmışaltı yaşında bir hastayla evlenmiştir. Kısa bir süre sonra kocasının ölümüyle tanışıp dul kalan zengin ve kısa boylu bir hanımdır. Kocasının ölümünden sonra tiksindiği için tekrar evlenmeyi düşünmez. Yaklaşık on yıl süren bu evlilik hayatında genç yaşta kocasının hastalığına göğüs gelmiştir. Gençliğinde bir gün yaşlanacağını söyleyerek, kendisine genç bir adamla evlenmesini söyleyenlerle evlenmek istemediğini söyler. Hatice Hanım, üç sadık hizmetkârı aşçı Elen ve evlatlık oğlu Gülter ile Göztepe’deki kökünde yaşamaya devam eder. Çok titiz ve dürüst olan Hatice Hanım, boyunun kısa olması nedeniyle topuklu ayakkabı giymektedir. Giydiği ayakkabıların sesi evin her yerinden duyulabilir. Ayrıca namus ve temizlik konusundaki hassasiyetini konaktaki hizmetçilerine de yansıtmıştır. Köşkteki uşaklarla görüşmesini istemez ve konağı her gün baştan aşağı temizlettirir. Bolulu aşçı, Mehmet’i her gün tıraş ettirir ve onu beyaz elbise giymeye zorlar.

Bir gün baş dönmesi şikâyetiyle konağa çağrılan doktor, ona ilaç vermeden sadece düz ve yünlü ayakkabı giymesini tavsiye eder. Hatice Hanım bu tavsiyeye uyarak büyük ayakkabılarını çıkarır. Hatice Hanım baş dönmesi şikâyetinden kurtulur, ancak sadık olduğunu bildiği hizmetçileri bir anda hırsız ve sahtekâr olur. Köşkteki diğer hizmetçilerle birlikte mahzenden çaldıkları malzemeleri ve et yemeklerini oturup yediklerine tanık olur.

Okurken keyif aldığım kısa öykülerden bir tanesiydi. sizlerin de beğeneceğini düşünerek derlediğimiz hikayeyi keyifle okumanızı dilerim.


Yüksek Ökçeler Kitabının Açıklaması

Hatice Hanım pek genç yaşta dul kalmış zengin bir hanımcağızdı. On üç yaşındayken altmışaltı yaşında bir kocaya vardığı için evlilik denen şeyden nefret etmişti. İşte hemen hemen on sene vardı ki; erkeğin hayali, zihnine romatizma, balgam, pamuk, vantuz, tentürdiyot yığınlarından yapılmış pis, asık suratlı, lanet bir heyula şeklinde gelirdi.


Yorum yapın