Zıplayan Robot Salto

Zıplayan Robot Salto

Zıplayan Robot Salto

Kaliforniya Üniversitesinden bilim insanları, 2016 yılında, zıplayan bir robot geliştirmişti. Salto adı verilen robota zamanla yeni özellikler eklendi. Salto artık zorlu engelleri daha kolay aşabiliyor.

Salto, gececil yani geceleri aktif olarak dolaşan bir memeli olan galagonun zıplama özelliğinden yararlanılarak tasarlanmış. Dikey zıplamada en çevik hayvan olarak bilinen galago zıplamadan önce çömelir. Bu hareketiyle kaslarında depolanan enerjiyle aynı miktarda enerji tendonlarında (kasları kemiklere bağlayan doku) da depolanır. Yani galago kas enerjisinin yanı sıra tendonlarında biriken enerjiyi de zıplamak için kullanır. Zıplama sırasındaysa kas ve tendonlarda depolanan potansiyel enerji kinetik enerjiye çevrilir ve sadece kas enerjisinin sağlayacağı enerjiden çok daha yüksek bir enerjiyle yukarıya zıplar.

Zıplayan Robot Salto #1

Galago 4 saniyeden daha kısa bir sürede 8,5 metre yukarıya zıplayabilir.

Salto da aynı galagonunki gibi enerjiyi depolamasını ve enerjiyi dönüştürerek daha yükseğe zıplamasını sağlayan bir sisteme sahip. Galagolar gibi çömelip yukarı zıplamasını sağlayan bu sistemde tek bir bacak, motor, yay, dişli, kuyruk ve iki itici bulunur.

Zıplayan Robot Salto #2

Salto’nun ana mekanizmasında motor, yay ve dişli bulunur. Kuyruğu ise havada manevra yapabilmesini sağlar.

Salto’nun ilk versiyonunda, robotun hareketleri gelişmiş kameralarla takip ediliyor ve elde edilen veriler bilgisayara aktarılıyordu. Veriler robotun bir sonraki zıplamasının hangi açıyla olması gerektiğini hesaplayıp robota komut veriyordu. Yani Salto’nun sürekli hareket edebilmesi için bilgisayar hesaplamasına ihtiyacı vardı. Fakat sisteme eklenen yeni teknolojiyle birlikte robot zıplamak için hangi tarafa yöneleceğini ve bacağını hangi açıyla bükeceğini kendisi tespit edilebiliyor. Bu sayede robotun uzaktan kumanda ile kontrol edilip daha geniş çevreden veri toplayabilmesi sağlanıyor.

Zıplayan Robot Salto #3

Görsel Stephen McNally

Küçük boyu ve duvarların üzerinden atlayabilme özellikleriyle Salto’nun gelecekte deprem ve yangın gibi olaylar sonucu oluşan enkazlarda arama ve kurtarma görevlerinde yer alması bekleniyor.

Kaynaklar:

Yorum yapın