Kitap | Zehra |
Yazarı | Nabizade Nazım |
Türü | Romanlar |
Kategoriler | En Çok Okunanlar Okunması Gerekenler |
Yayın Yılı | 1894 |
Nabizade Nazım tarafından 1894 yılında kaleme alınmış olan Zehra kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Zehra pdf, Zehra konusu, Zehra karakterleri, Zehra yorumları, Zehra açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!
İçindekiler
Zehra – Nabizade Nazım
Zehra Kitabının Karakterleri
Zehra: sinirli, kıskanç ve geçimsiz biri olan kızdır. Eşi Suphi’yi çok seven ve kıskanan bir kadındır. Zengin tüccar olan Şevket’in kızıdır. Kıskançlığından farklı olaylara neden olur.
Sırrıcemal: Suphi’nin cariye olarak aldığı ve daha sonra nikâhlandığı eşidir.
Şevket: Zehra’nın babasıdır. Zengin bir tüccardır. Kâtibi olan Suphi ile kızını evlendirir. O ölünce de her şey Suphi’ye kalır.
Suphi: Şevket’in kâtibi ve ayrıca kızının kocasıdır.
Üryani: Zehra’nın kıskançlığı yüzünden kocası Suphi’yi baştan çıkarması için tutuğu kadındır.
Muhsin: Suphi’nin sekreteridir. Zehra ile evlenir ve Suphi ölünce her şeyi devir alarak o yönetmeye başlar.
Zehra Kitabının Konusu
Nabizade Nazım’ın yazdığı bu roman, edebiyatımızdaki ilk realist romanlardan biridir. Aynı zamanda ilk psikolojik romanlardandır.
Roman, karısının kıskançlığından bunalan ve mutluluğu başka kadınlarda arayan bir koca hakkındadır. “Zehra” kıskançlıkları yüzünden kötü olaylara neden olur.
Zehra Kitabının Özeti
Roman Tanzimat’tan sonra İstanbul’da yaşayan bir aile konu edinir. Romanın kahramanı Zehra, Şevket adında bir tüccarın kızıdır. Annesi genç yaşta ölür. Babasının kâtibi Suphi ile evlenir. Çift başlangıçta mutlu bir evlilik sürdürür. Suphi’nin annesi eve Sırrıcemal adında bir cariye getirince, Zehra’nın kıskançlığından mutlulukları bozulur. Zehra’nın babası Şevket Bey ölünce, işin yönetimini Suphi devralır; Zehra’nın kıskançlığından sıkılır ve Sırrıcemal ile evlenir ve ona ayrı bir ev açar. Suphi artık o evde yaşamaya başlar; Bir süre sonra Zehra’dan boşanmak ister. İntikam almak isteyen Zehra, Suphi’yi baştan çıkarması için Üryani adında bir Yunanlı kadını görevlendirir. Ona âşık olan Suphi artık evini ya da işyerini ziyaret etmemektedir. Kocasının ortadan kaybolmasından endişelenen Hüsnücemal, çocuğunu düşürür ve intihar eder.
Böylece Zehra, Sırrıcemal’den intikamını aldıktan sonra, intikamını almak için Suphi’nin sekreteri Muhsin ile evlenir. Dükkânın yönetimi Muhsin’e geçer ve parasız kalan Suphi, Üryani tarafından terk edilir. Suphi geçimini sağlamak için pompacı olarak çalışmaya başlar ve bir gün Uryani’yi ve yeni aşkını öldürür, bu da onun bu duruma düşmesine neden olur; Yargılandığı mahkeme tarafından Trablus’a sürgüne gönderilir.
Zehra, Suphi’nin başına gelenlere çok üzülür. Yeni kocasıyla anlaşamadığı için mutsuz bir hayat sürer; Kocasının ölümünden sonra yalnızdır. Bir gün sokakta düşüp ölen zavallı bir kadın görür. O kadının Suphi’nin annesi olduğunu öğrenince çok acı çeker ve hastalanıp ölür.
Zehra Kitabının Açıklaması
Realizm ve natüralizm akımlarının etkisiyle eserler yazan Nâbizâde Nâzım’ın Zehra romanı ilk defa Servet-i Fünun dergisinde tefrika edilerek yayımlanmıştır. Zengin bir tüccar olan Şevket Efendi; sinirli, kıskanç ve geçimsiz biri olan kızı Zehra’yı kâtibi Suphi ile evlendirir. Suphi’nin annesi, gelinine yardımcı olsun diye eve Sırrıcemal adında cariye alır. Bunun üzerine kıskançlık krizine giren Zehra, hem kendisinin hem de çevresindekilerin felaketine sebep olan kararlar alır. Romandaki tasvirler Boğaziçi mehtap eğlencelerini, Bulgurlu’nun tabiat güzelliklerini, Beyoğlu eğlence yerlerini, tulumbacıların yangın söndürmesini, Şehzadebaşı’ndaki tiyatroda oynanan oyunu ve seyircileri gözler önüne sermektedir.