Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar'ın Fotoğrafı

Kitap Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar
Yazarı Jerome David Salinger
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2022

Jerome David Salinger tarafından 2022 yılında kaleme alınmış olan Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar pdf, Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar konusu, Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar karakterleri, Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar yorumları, Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar – Jerome David Salinger


Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar Kitabının Karakterleri

Seymour: Glass ailesinin en büyük çocuğudur.

Buddy: Saymour’un kardeşidir.

Nedime: iri yarı bir kadın olan baş nedimedir.

Robert: Nedime’nin kocasıdır.


Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar Kitabının Konusu

Diğer tüm Glass ailesi öyküleri gibi Tavan Kirişi de en büyük ikinci ağabey olan Buddy Glass hikâyenin “yazar”ıdır. Öyküde Buddy, II. Dünya Savaşı sırasında 1942’de ordudan izin alıp ağabeyi Seymour’un nikâhına gelmesini ve nikâhın yapılmamasından sonra olan bitenleri anlatır.


Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar Kitabının Özeti

Yükseltin Tavan Kirişini, Ustalar, New Yorker tarafından basılmış bir öyküdür.

Bu hikayede yaşananlar Seymour’un 1948’deki intiharına zemin hazırlayacak. Okurların bildiği gibi Seymour, Buddy’nin ve düğüne gelen ziyaretçilerin gözünden anlatılıyor. Bu kişiler arasında düğünün yapıldığı yerden ayrılırken Buddy ile aynı limuzine binen iri yarı bir kadın olan nedime de vardır. Yolcuların geri kalanı Buddy’nin Seymour’un kız kardeşi olduğunu bile bilmiyor. Hikaye boyunca, nedime Seymour’u düğüne katılmadığı için tokatlar ve ona Muriel’in annesinin ne kadar zeki olduğunu ve Seymour’un davranışları hakkında söylediklerini nasıl bulduğunu anlatır. Konuşma ve Buddy’nin itirazı, Salinger’ın yargılayıcı ve duyarsız insanlara karşı öfkesini yansıtıyor. Zen kabulünün olduğu yerde kötülük olamaz. Hikayenin bir noktasında Buddy, Seymour’un günlüğünü bulur. Kimse görmeden banyoya götürüyoruz ve Seymour’un ağzından duyacağımız tek diyaloğu okuyoruz. Daha sonra yayınladığı “Hapworth 16, 1924” de Buddy, mektubun kelimesi kelimesine aktarıldığını ve aktarılanın kendisinin değil Seymour’un düşünceleri olduğunu belirtir. Bu noktada iki kardeşi ayıran zar tamamen şeffaf hale geldi ve aşağıdaki hikaye bunu kanıtlıyor.

Glass’ın en büyük çocuğu olan Seymour, diğer bazı hikayelerin aksine buradaki ana karakter değildir. Seymour, genellikle yazar olan kardeşi Buddy’nin gözünden anlatılır ve Buddy, dahi kardeşinin gölgesi altında yaşamaktan memnun görünmektedir.

Hikayenin başlığı, Boo Boo Glass’ın Seymour’a ailenin evindeki banyo aynasına bıraktığı bir notun ilk satırdır. Notun kendisi, Midillili Yunan şair Sappho’nun bir şiirinden bir dizedir.


Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar Kitabının Açıklaması

J. D. Salinger İkinci Dünya Savaşı yıllarının yedi “tuhaf” kardeşli Glase ailesinin öykülerine Franny ve Zooey’le (YKY, 1993) başlamıştı. Bu kez Glass kardeşlerin öyküsü (yine iki uzun öykü) Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar ve Seymour Bir Giriş adlı bu kitapta devam ediyor.Yapı Kredi Yayınları 20. yüzyılın bu modern-klasik (ve efsanevi suskun) ustasının son kitabını da Türkçede yayımlayarak Salinger külliyatını (“Hapworth” hariç) tamamlamış oluyor.


Yorum yapın