Yokuşa Akan Sular Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Yokuşa Akan Sular'ın Fotoğrafı

Kitap Yokuşa Akan Sular
Yazarı Mustafa Kutlu
Türü Hikaye Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1979

Mustafa Kutlu tarafından 1979 yılında kaleme alınmış olan Yokuşa Akan Sular kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Yokuşa Akan Sular pdf, Yokuşa Akan Sular konusu, Yokuşa Akan Sular karakterleri, Yokuşa Akan Sular yorumları, Yokuşa Akan Sular açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Yokuşa Akan Sular – Mustafa Kutlu


Yokuşa Akan Sular Kitabının Karakterleri

Cevher Bican: On yedi yaşında köyden şehre çalışmak için gelen korkuları, ümitleri, hayalleri, hayal kırıklıklarına dönüşmüş bir gençtir. Büyük umutlarla geldiği şehirde grevle hakkını ararken hayatını kaybetmiştir.


Yokuşa Akan Sular Kitabının Konusu

Tarım toplumundan sanayileşmeye giden yolda insanların ve doğanın adapte olmaları anlatılırken, sanayileşmenin getirdiği olumsuzluklar ve insanların hayat koşturmacası içinde manevi değerlerini de yitirdikleri konu edilmiş.1980 öncesi dönemi anlatan hikayede, siyasal hareketlerin başladığı, sendikaların kurulması ve grevlerin yaşandığı olaylar resmedilmiştir.


Yokuşa Akan Sular Kitabının Özeti

Cevher Bican, Kars’ın Sarıkamış ilçesinden dayısının ona iş bulmasıyla İstanbul’a gelir. Bican, daha 17 yaşındadır. Kalıcı olmak için geldiği şehirde tuttuğu işin, bastığı toprağın acemisidir. Burada hiçbir şeyin asıl rengi belli değildir. Ne yeşilin rengi yeşil, ne mavinin rengi mavidir. İnsanlar geçim derdinden, iş koşturmacasından ibadetlerini, manevi değerlerini dahi unutur hale gelmişlerdir. Bican alışamadığı toplumun yeni alışkanlıklarını yadırgarken bir yandan da hayata tutunmaya çalışır. Hayatında ilk defa duyduğu referandum kelimesiyle siyasi hareketlerin anlamını, sendikaların kurulmasıyla grevlerle, iş ve işçi haklarını öğrenir. Bican ve onun gibi işçi arkadaşları, alın terlerini toprağın üzerinde bırakarak çalışmaya geldikleri fabrikaların tozu, isi ciğerlerine dolduğu için hasta oluyor hatta ölüyorlardır. Makinaların sesini ancak kendi sesleriyle hak arayarak bastırabileceklerdir. Bican ve arkadaşlarının başarmak istedikleri şey, suyun yokuşa akmasını sağlamak kadar zordur. Bir gün yine yaptıkları bir grev esnasında Bican kör kurşunun hedefi olur ve ölür.

Yorum

Kompozisyon olarak ta aranan Yokuşa Akan Sular, Eski bir kitap ve dönemin gerçeklerine ait bir hikayeden bahsediyor diyebiliriz. İşçi sorunları, köyden kente göç, dini inanışlar, toplumun 1974 yılındaki resmi, Kır-kent, emek-sermaye çatışmalarının arasında kalan insanların anlamlandırma ve mücadele ve etme çabası ele alınmıştır. Yaklaşık 80 sayfalık bu hikaye küçük bölümler halinde anlatılmıştır.


Yokuşa Akan Sular Kitabının Açıklaması

Tarım toplumundan sanayii toplumuna geçiş sürecinde olduğu söylenen ülkemizde maddi manevi toplumsal değişim görülmektedir. Yokuşa akan sular bu değişimi belli bir yönde yaşamaya itilen insanımızın düştüğü açmazları ele alıyor. Kitabı oluşturan hikâyeler temelde sanayileşme olgusunuda irdeleyen bir bütün teşkil ediyor.


Yorum yapın