Yapay Zekâ Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

Yapay Zekâ Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

metamorworks / iStock

Yapay Zekâ Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

Yapay zekâ denince aklınıza ne geliyor? Bu soruyu birkaç sene önce sorsaydım muhtemelen robotlar, bilim kurgu filmleri, belki de uzaylılar aklınıza gelecekti. Son yıllarda ise ChatGPT ve Google Bard gibi büyük dil modellerinin geliştirilmesiyle birlikte üretici yapay zekâ araçları popüler hâle geldi. Artık yapay zekâ denince akla ilk olarak metin, fotoğraf, ses ve video üreten dijital araçlar geliyor. Eğer bu şekilde düşünüyorsanız sizi şaşırtacak bir haberim var: Hepsinin farkında olmasak da yapay zekânın kullanımı, aslında son 20 yılda hayatımızın birçok alanında inanılmaz bir hızla yaygınlaştı!

PhonlamaiPhoto / iStock

PhonlamaiPhoto / iStock

Üretici yapay zekâ; metin, fotoğraf, ses ve video gibi farklı formatlarda içerikler oluşturabilen yapay zekâ türüdür.

Dijital Asistanlar

Wachiwit / iStock

Wachiwit / iStock

Örneğin akıllı telefonlarımızdaki asistanlar: Siri, Google Asistan veya Alexa… Bu sanal arkadaşlar, sesimizi tanıyarak sorularımıza cevap veriyor, istediğimiz müzikleri çalıyor, mesaj yazıyor veya hava durumunu söylüyor. İşte bütün bunlar yapay zekâ ile mümkün. Oynadığınız birçok video oyununda bilgisayarın kontrol ettiği karakterler de aslında yapay zekâ tarafından yönlendiriliyor. Bu sayede oyunlar daha gerçekçi ve zorlu hâle geliyor.

Capuski / iStock

Capuski / iStock

E-Ticaret

ipuwadol / iStock

ipuwadol / iStock

Bir ürün aradığınızda veya bir şey satın aldığınızda, size önerilen diğer ürünlerin arkasında da yapay zekâ var. “Bu ürünü alanlar bunları da aldı.” cümlesini hatırlıyor musunuz? İşte bu, yapay zekânın bize önerilerde bulunmasından kaynaklanıyor. Yapay zekâ algoritmaları e-ticaret alanında, müşteri davranışlarını analiz ederek kişiselleştirilmiş öneriler sunuyor ve satışları artırmaya yardımcı oluyor.

Tıp ve Sağlık

Nikita John Creagh / iStock

Nikita John Creagh / iStock

Yapay zekâ, doktorlara hastalıkların teşhisinde de yardımcı oluyor. Özellikle tıbbi görüntüleme alanında, manyetik rezonans (MR) veya röntgen gibi görüntüleri analiz ederek anormal durumları tespit edebiliyor. Ayrıca hastalıkların erken teşhisi ve doğru tedavi planlarının oluşturulması için önemli bulgular sağlıyor. Kişiselleştirilmiş tıp (hastalıkların teşhis ve tedavisinde kişilerin genetik özelliklerinin dikkate alındığı tıp yaklaşımı) ve gen terapisi gibi alanlarda da yapay zekâ teknolojisi kullanılıyor.

Finans

monsitj / iStock

monsitj / iStock

Yapay zekâ sistemlerinden finans sektöründe de yararlanılıyor. Örneğin finansal piyasaların analizinde, yatırım stratejilerinin belirlenmesinde ve kredi risk değerlendirmelerinde yapay zekâ algoritmaları kullanılıyor. Bu sayede finansal kurumlar, daha etkili ve doğru kararlar alarak, müşterilerine daha iyi hizmet sunuyor. Örneğin bir kişi bankaya kredi talebinde bulunduğunda, o kişinin kredi vermeye uygun olup olmadığını değerlendiren yapay zekâ sistemleri var.

Eğitim

gorodenkoff / iStock

gorodenkoff / iStock

Yapay zekâ destekli eğitim teknolojileri eğitim sektöründe, öğrencilere kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunarak, eğitim kalitesini ve öğrenci başarısını artırmaya yardımcı oluyor. Bu sistemler öğrencilerin öğrenme biçimini, güçlü ve zayıf yönlerini analiz ederek onlara uygun öğrenme materyalleri sağlıyor ve geri bildirimler veriyor.

Ulaşım ve Lojistik

onurdongel / iStock

onurdongel / iStock

Yapay zekâ teknolojisi, ulaştırma ve lojistik alanında, otomatik sürüş sistemlerinde ve trafik yönetimi için kullanılıyor. Örneğin bir sürücü olmadan kendi kendine gidebilen otonom araçlar yapay zekâ sistemleri ile mümkün olabiliyor. Pek yakında evimize kargo getiren yapay zekâ destekli robotları da görmeye başlayacağız.

Tarım

zorazhuang / iStock

zorazhuang / iStock

Yapay zekâ tarım sektöründe bitki hastalıklarını erken tespit etmek, otomatik sulama sistemleri, verim tahminleri, sulamanın doğru zamanda ve miktarda yapılması gibi birçok alanda kullanılıyor. Yapay zekâ algoritmaları, tarımda sürdürülebilirliği ve verimliliği artırarak dünya nüfusunun beslenme ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor.

Diğer Alanlar

Google Çeviri’yi hiç kullandınız mı? Bu servis, farklı dillerdeki metinleri yapay zekâ yardımıyla hemen çevirebiliyor. Tabii ki sonuç her zaman mükemmel değil. Ancak her geçen gün çevirilerin niteliği artıyor.

Ole_CNX / iStock

Ole_CNX / iStock

Yapay zekâ aynı zamanda Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları tarafından da kullanılıyor. Bir video veya fotoğraf paylaştığınızda, bu platformlar içeriğinizi analiz ediyor ve kimlerin ilgisini çekebileceğini tahmin ediyor. Böylece daha çok beğeni ve yorum alıyorsunuz.

Sonuç olarak farkında olmasak da yapay zekâ hayatımızın birçok alanında bize yardımcı oluyor. Her geçen gün ise daha da gelişiyor. Belki de bir gün, yapay zekâ ile çalışan bir robot arkadaşınız olur, kim bilir? Ama şimdilik, bu teknolojinin ne kadar yaygın bir kullanıma sahip olduğunu keşfetmek önemli. Belki ileride siz de yapay zekâ teknolojilerinde kariyer yapmayı düşünebilirsiniz. Sonuçta, geleceğin dünyasını siz şekillendireceksiniz!

Yorum yapın