Veba Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Veba'nın Fotoğrafı

Kitap Veba
Yazarı Albert Camus
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1947

Albert Camus tarafından 1947 yılında kaleme alınmış olan Veba kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Veba pdf, Veba konusu, Veba karakterleri, Veba yorumları, Veba açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Veba – Albert Camus


Veba Kitabının Karakterleri

Dr. Rieux: Yaşanan veba salgınını ve cehaleti alt etmek için savaşan doktordur.

Tarrou: Dr. Rieux’un ekibinde yer alan salgında hayatını kaybeden karakterdir.

Castel: Veba salgını için son umut olan serumu geliştiren karakterdir.

Rahip Paneloux: İnsanların bu felaketi hak ettiğini savunan rahip, sonrasında Dr. Rieux ile salgını bitirmek için ekibe destek veren karakterdir.


Veba Kitabının Konusu

Cezayir’in Oran kentinde geçen hikâye veba salgınının başlaması ile gelen panik havasını, kısıtlamaları, kayıpları ve bu çaresizlik karşısında insanların hissizleşmesini konu alıyor. Yaşanan bu felaketlerin acı bir kader olarak kabullenilmesini ayrıntılı dille anlatıyor yazar.

Günümüzde yaşanan salgına ve yaşananlara benzerliği açısından okunması gereken önemli eserlerden…


Veba Kitabının Özeti

Varoluşçu felsefenin temsilcisi Albert Camus’un kaleme aldığı veba; Cezayir’i işgal eden Fransızlara tepki amaçlı yazılmıştır. Hümanist görüşe sahip olan yazar; amaçlar uğruna insanlığın zarar görmesini bir nevi veba salgını ile özdeşleştirmiştir.

Şehirde baş gösteren fare ölümleri başta kimsenin dikkatini çekmese de, artan ve her yerde görülen ölü fareler insanları endişelendirdi. Bu konuda önlemler alınması gerektiğini düşünenler insanların da hastalanmaya başlaması ile haklı çıktılar. Kayıplar yaşandıkça herkesi panik havası sardı. Kitabın kahramanı Dr. Rieux’un apartman görevlisinin ölmesi üzerine bu salgının ne kadar hızlı yayıldığını fark etti ve kısa zamanda çözüm bulunmaz ise felakete dönüşeceği bilinci ile çalışmalar yapmaya başladı. Artan ölümler, karantinalar, hastanedeki kalabalıklar, doktorların yorgunluğu içinden çıkılmaz bir hal aldı.

Katedralin rahibi Paneloux, katedrali dolduran insanlara günahlarınızın bedelini ödüyorsunuz dese de; Dr. Rieux bu salgının ilahi adaletle ilgisi olmadığını başından beri biliyor, krize dönüşen salgının insanlara daha fazla zarar vermesini önlemek istiyordu. Dr. Rieux’un son umudu Castel’in geliştirdiği serum oldu. Castel salgına karşı serum denemeleri için işe koyuldu. Bu sırada kentte ölümler artmış, mezarlar yetersiz kaldığı için açılan çukurlar, üzerine kireç dökülen ölüler, suya atılan cesetler, hastanede tedavi olmak için kavga eden hastalar, karantina, kentte sokağa çıkma yasağı devam etmekteydi.

Serum bir çocuk üzerinde denendi ve hastalığın seyrinde gerileme olduğu fark edildi.

Salgında; serumun denendiği çocuk, Dr. Rieux’un karisi, ekip arkadaşı Tarrau ve birçok insan öldü.

Bu ölümler karşısında insanların yavaş yavaş bu duruma alışması, bunu normal görecek kadar hissizleşmesi vahameti ayrıntılı bir dille anlatılmaktadır.

Dr. Rieux’un vebaya ve cehalete karşı verdiği savaş ilerleme kaydetti ve kentte tekrar canlı fareler görülmeye başladı, böylelikle kentin kapıları da sonuna kadar açıldı.


Veba Kitabının Açıklaması

Camus adı çoğu okur için Yabancı romanıyla özdeşleşir. Ancak yazarın en önemli yapıtı aslında “Veba”dır. Keskin bir gözlem gücünün desteklediği arı bir bilinçle Veba, yalnızca çağımızın değil, tüm insanlık tarihinin ortak bir sorununa değinir: Felaketin yazgıya dönüşmesi. Camus’nün hiçbir yapıtında böyle acı bir yazgı, böylesine şiirsel bir dille ele alınmamıştır. “Veba”, insanın ve ışığın şiiridir. Bu şiirde renkler alabildiğine koyu, ancak yazarın sesi o denli umut doludur. Beklenmedik bir boyuta ulaşan veba salgını tüm Oranlıları ilkin umutsuzluğa boğar, ardından Doktor Rieux, Tarron ve Grand’ın gösterdikleri dayanışma örneği, başta yetkililer olmak üzere herkese bir güç ve umut kaynağı olur.

Gönderen: Esra Altuğ


Yorum yapın