Tutsak Güneş Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Tutsak Güneş'in Fotoğrafı

Kitap Tutsak Güneş
Yazarı Ayşe Kulin
Türü Bilim Kurgu Kitapları, Polisiye Kitaplar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2015

Ayşe Kulin tarafından 2015 yılında kaleme alınmış olan Tutsak Güneş kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Tutsak Güneş pdf, Tutsak Güneş konusu, Tutsak Güneş karakterleri, Tutsak Güneş yorumları, Tutsak Güneş açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Tutsak Güneş – Ayşe Kulin


Tutsak Güneş Kitabının Karakterleri

Yuna Otis: Tek çocuklı ve boşanmış bir kadın olan Yuna ödüllü bir bilim insanıdır. Ayrıca roman da anlatıcıdır.


Tutsak Güneş Kitabının Konusu

Roman, Büyük Saray’da yaşayan “Uluhan” adlı bir diktatör tarafından polis ve din adamları tarafından ele geçirilen Ramanis Cumhuriyeti adlı hayali ülkede yaşananları konu edinmektedir.


Tutsak Güneş Kitabının Özeti

Hikâyemiz, Ramanis Cumhuriyeti isimli hayali bir ülkede, hayali bir zaman diliminde geçer. Güneş ışınlarının elli yıl süreyle bu ülkeye ulaşması, dünya ile arasına yerleşmiş bir gök cisimden dolayı mümkün değildir. Zamanımızdan kaç yıl ötede olduğu kesin sayıyla belirtilmemiştir ama güneşin ancak bulutların gerisinden solgun bir gölge gibi göründüğü ülkede tüm nebat ve çiçeklerin plastik olduğu, lokantalarda robot garsonların servis yaptığı ve halkın selametinin yine robot polislerle ve robot askerkeler bırakılmış olduğu bir dönemi anlatır. İnsanlar çok küçük boyuttaki evlerinde yaşarlar, suyla bulamaç haline getirdikleri tozları et, balık ve sebze niyetine yerler, yurtiçi yolculukları izne tabidir ve halkın sadece giysilerini değil davranış biçimlerini de Rama denilen din adamları tayin eder. Beş çocuktan az çocuklu aileler mesleklerinde ilerleyemez. Çocuk doğuramayan kadınları mahkemeler otomatik olarak boşar. Hiçbir anne, çocuğu on iki yaşına basmadan çalışamaz. Zaten çalışma hakkı kazandığında dahi, erkeklerin yanında söz hakkı ve itibarı olmayacağını bildiğinden çalışmayı tercih etmezler. Böyle kodlanmış bir ülkede başkahraman olan Yuna, kadın olmasına rağmen çok önemli bir mucit olduğu için hem çalışmakta hem de saygı görmektedir. Boynuna doladığı eşarbın rengi, onu tanımayanlara dahi önemli ve itibarlı biri olduğunun işaretini vermektedir.

Yuna’nın Ramamis Cumhuriyeti’ndeki macerasını ve güneşin neden tutsak olduğunu öğrenmek isterseniz, zaman zaman nefes kesen bir polisiyeye dönüşen bu distopyayı okumanızı tavsiye ederim.

Önemi

•Kadınların toplum içinde yerinin ev kadını ve anne olmaya indirgendiği; insanların en adaletsiz, en vahşi koşulları bile kendi yararına görerek kabullendiği bir dünyayı gözler önüne serer.


Tutsak Güneş Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Yazar, içinde bir distopya ürettiği kitabı, Gezi Parkı direnişini takip eden günlerde yaşadığı hayal kırıklığının eseri olarak nitelemiştir.
  • Kitap çevre sorunlarıyla da ilgilidir. Yazar, Ayşe Arman’a verdiği bir röportajında, kadının ezilmişliğini ve doğanın sömürülmesini birlikte sorgulayan, aralarında bağlantı bulan düşünce akımı olan ekofeminizme yakın olduğunu belirtmiştir.

Tutsak Güneş Kitabının Açıklaması

“Güneşimizle aramızda kara kedi gibi duran o Gökcisim, bir gün çekip gidecekti elbette. Belki çok yakındı çözüm. Kapıdaydı. O an gelene kadar bize düşen, sanki güneş gökte parlıyormuşçasına yaşamayı sürdürmekti. Hayata tutunmaktı.”

Yakın gelecekte, yeryüzünde bir ülke… Tiran ölmüş ve oğlu başa geçmiştir. Ülke, din ulemaları ve polisler ordusundan oluşan bir demir yumrukla yönetilmektedir. Katı yasalarla sınıflara ayrılan halksa, yoğun denetim ve gözetim altında yaşamaktadır. Güneşse, kimselerin nasıl, neden olduğunu hatırlamadığı bir dönemden bu yana, “Gökcisim” denilen dev bir kütlenin ardındadır. Her yer buz tutmuş, yaşam sevinci tüm canlılardan el ayak çekmiştir.

Gelgelelim yıpratıcı uykusuzluğuna çare arayan bilim kadını Yuna, geçmişine, kaderine ve en önemlisi de, bir kadın olarak tutkularına sahip çıkarak, beklenmedik bir şekilde gerçekleri sorgulamaya başlar. Topluma dayatılan kuralların, değişmez varsayılan yasaların, sonu gelmez sansürün mutlak olmadığını fark eden Yuna, sorumluluğunu üstlenip, deyim yerindeyse, güneşe açılan kapıyı aralamayı göze alacaktır.

Geçmişle hesaplaşmalar, düzenle çatışan tutkular ve insanı dönüştüren aşklar… Ayşe Kulin, okurlarını sarsıcı bir gelecek hayal etmeye davet ettiği Tutsak Güneş’te, genç bir kadının unutulmaz uyanış hikâyesini anlatıyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın