Türkiye’nin Mink Balinası

Türkiye'nin Mink Balinası

Türkiye’nin Mink Balinası

Türkiye’de nadir görülen bir balina türü olan mink balinaları, dişsiz balinalar alt takımında ve oluklu balinalar ailesinde yer almaktadır. Bu tür genellikle Arktik, Hint, Pasifik ve Atlantik okyanuslarında yaşarken, Türkiye’de de Akdeniz’de nadirde olsa görülebilmektedir.

Türkiye'nin Mink Balinası #1

Nasıl Tanıyabiliriz?

Mink balinalarının vücutlarının üst kısmı siyah, koyu ya da kahverengimsi gri, karın kısımları ise beyazdır. Başları düz ve sivrimsi bir şekle sahiptir ve üzerlerinde uzun bir yükselti bulunur. Sırt yüzgeçleri ise kuyruğa yakın, sivri ve geriye kıvrıktır. Boyları en fazla 11 metreye kadar uzayabilir ve kütleleri 1.400 kg’a ulaşabilir. Ancak en önemli ayırt edici özellikleri, ön yüzgeçlerindeki kalın parlak beyaz bantlardır.

Türkiye'nin Mink Balinası #2

Ne ile Beslenirler?

Mink balinalarının ağızlarının iki tarafında bulunan fırça benzeri plaklar sayesinde suyu filtreleyerek plankton ve küçük balıkları beslenirler.

Türkiye'nin Mink Balinası #3

Nerelerde Yaşarlar?

Mink balinaları daha çok kutup bölgelerinde veya tropik bölgelerde yaşarlar. Ancak soğuk bölgeleri tercih ettikleri bilinmektedir.

Türkiye'nin Mink Balinası #4

Ömürleri Ne Kadardır?

Mink balinalarının ortalama ömrü 30-50 yıldır. Ancak bazı kayıtlara göre 60 yıl yaşayan bireyler de bulunmaktadır.

Türkiye'nin Mink Balinası #5

Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin “Düşük Riskli” Kategorisinde

Diğer birçok yaban hayvanı gibi, mink balinası da Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından açıklanan Kırmızı Liste’de yer almaktadır. Ancak bu liste içerisinde mink balinası “düşük riskli” kategorisinde yer almaktadır.

Türkiye'nin Mink Balinası #6

Kaynaklar:

Yorum yapın