Türkiye’nin Gri Yunusu

Türkiye'nin Gri Yunusu

Türkiye’nin Gri Yunusu

Yunusgiller ailesinin beşinci büyük üyesi olan gri yunusları tanıyor musunuz? Belki de siz onları boz yunus, yuvarlak başlı yunus ya da Risso’nun yunusu olarak tanıyor olabilirsiniz.

Türkiye'nin Gri Yunusu #1

Nasıl Tanıyabiliriz?

Gri yunuslar gagasız, kaba ve küt bir başa sahiptir. Alın kısımları dik olarak aşağı doğru iner. Bu, onların en belirgin karakteristik özelliklerinden biridir. Bir diğer farklı özellikleri ön yüzgeçlerinin uzun, uçlarının sivri ve geriye doğru kıvrık olmasıdır.

Türkiye'nin Gri Yunusu #2

Bir diğer farklı özellikleri ön yüzgeçlerinin uzun, uçlarının sivri ve geriye doğru kıvrık olmasıdır.

Türkiye'nin Gri Yunusu #3

Sırt yüzgeçleri ise yüksek ve orak şeklindedir.

Türkiye'nin Gri Yunusu #4

Yetişkinler koyu gri-beyaz renkte olup genç bireylerin rengi açık gri ile koyu kahverengi-gri arasındadır.

Türkiye'nin Gri Yunusu #5

En önemli özelliklerinden bir diğeri ise üzerlerinde beyaz renkte sıyrıklar ve izler bulunmasıdır. Genç bireylerin üzerinde yetişkinlerdeki kadar izler yoktur.

Türkiye'nin Gri Yunusu #6

Peki bu canlılar ne kadar büyüktür? Boyları 5 metre kadar olabilen bu canlıların kütleleri 300 kg ile 500 kg arasında değişir.

Türkiye'nin Gri Yunusu #7

Ne ile Beslenirler?

Balıklarla, krillerle, yengeç ve ıstakoz gibi kabuklularla ve kalamar gibi yumuşakçalarla beslenirler.

Türkiye'nin Gri Yunusu #8

Nerelerde Yaşarlar?

Kıyıdan 400-1.200 metre uzaklıktaki derin denizlerde dolanırlar. Yaşam alanı olarak dik yamaçların kıyı kesimlerini tercih ederler.

Türkiye'nin Gri Yunusu #9

Yaşam Şekilleri Nasıldır?

Gri yunuslar zamanlarının %77’sini dolanmaya, %13’ünü sosyalleşmeye, %5’ini beslenmeye ve yaklaşık %4’ünü dinlenmeye ayırır. 10-50 bireylik sürüler oluşturarak dolanırlar.

Türkiye'nin Gri Yunusu #10

Dünya’da Hint, Pasifik ve Atlantik okyanusları gibi tropik ve ılıman bölgelerde geniş bir dağılım gösteren gri yunuslar, Türkiye’de Ege Denizi ve Akdeniz’de görülür. Fakat ne yazık ki ülkemizde kılıç balığı avcılığı sırasında ağlara takılarak öldükleri biliniyor.

Türkiye'nin Gri Yunusu #11

Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından açıklanan Kırmızı Liste’nin “Düşük Riskli” kategorisinde yer alırlar. Bu durum, doğadaki sayılarının yüksek olduğunu gösteriyor.

Artık gri yunusları gördüğünüzde onları kolayca tanıyabilirsiniz!

Kaynaklar:

Yorum yapın