Türkiye’nin Amannisa Kelebekleri

Türkiye'nin Amannisa Kelebekleri

Türkiye’nin Amannisa Kelebekleri ve Özellikleri

Türkiye, doğal güzellikleri ve biyoçeşitliliği ile dünyanın en önemli ülkelerinden biridir. Ülkenin her bölgesinde farklı türde canlılar yaşamaktadır. Bunlardan biri de Türkiye’ye özgü olan amannisa kelebekleridir. Bu kelebekler, ülkemizin çeşitli bölgelerinde görülmekte ve çoğunlukla Karadeniz Bölgesi’nde yoğunlaşmaktadır.

Amannisa Kelebeklerinin Yaşam Alanları

Amannisa kelebekleri, genellikle 0-2200 metre yüksekliklerde uçarlar ve ormanlar, yol kenarlarındaki ağaçlar ve çayırlıklar gibi çeşitli alanlarda yaşarlar. Ancak özellikle Karadeniz Bölgesi’nde daha sık görülürler. Bu bölge, onların en çok tercih ettiği yaşam alanlarından biridir.

Kanatlarındaki Renkler ve Benekler

Amannisa kelebeklerinin kanatlarının üst kısmında genellikle koyu kahverengi ve turuncu-kahverengi renklerde benekler bulunur. Bu benekler, koyu kahverengi çizgilerle ayrılır ve kanatların ucundan koyu kahverengi bir şerit geçer. Ayrıca kanatların en uç kısmında beyaz benekler de yer alır. Kanat açıklıkları 4-5 cm arasındadır ve genellikle haziran ve temmuz aylarında görülürler. Bu kelebekler, besin kaynağı olarak böğürtlen, yavşan ve sinir otu çiçeklerinin nektarlarını tüketirler.

Melike Amannisa Kelebekleri

Türkiye’de sadece Trakya Bölgesi’nde, Kırklareli ve Edirne’de görülen diğer bir amannisa türü ise Melike Amannisa’dır. Bu kelebekler, çayırlarda, alçak dağ yamaçlarında, kireçli taşlık ve kayalık alanlarda yaşarlar ve genellikle amannisa kelebekleri ile aynı ortamlarda uçarlar. Kanat açıklıkları 3-4 cm arasında değişir ve mayıs-ağustos ayları arasında görülebilirler.

Kafkasyalı Amannisa Kelebekleri

Posoflu amannisa olarak da bilinen Kafkasyalı amannisa kelebekleri, Ardahan ve Artvin’de görülmektedir. 1700-2400 metre yüksekliklerde uçarlar ve çiçekli otlaklar ile çimenli açıklıklarda yaşarlar. Bu tür, diğer amannisa kelebeklerinden ayırt edilmesinde en önemli özellik kanatlarının altının amannisaya benzerken üstünün funda iparhanına benzemesidir. Genellikle temmuz ve ağustos aylarında görülürler ve kanat açıklıkları 3-6 cm arasında değişir.

Güzel Amannisa Kelebekleri

Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde sıklıkla görülen güzel amannisa kelebekleri, genellikle Kırklareli ve Amasya’da da görülebilirler. 1300-2500 metre yüksekliklerde uçarlar ve çam ağaçlarından oluşan ormanlık alanlar ile yüksek dağlık bölgelerdeki çayırlıklarda yaşarlar. Bu tür, diğer amannisa kelebeklerine göre daha küçük olup kanatlarının üstü soluk renklidir. Genellikle haziran-ağustos aylarında görülürler ve kanat açıklıkları 3-3,5 cm arasındadır.

Sonuç

Türkiye, zengin biyoçeşitliliği ile önemli bir ülkedir ve bu biyoçeşitlilik içerisinde yer alan amannisa kelebekleri de dikkate değer canlılar arasındadır. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaşayan ve farklı özelliklere sahip olan bu kelebekler, doğal yaşam alanlarının korunması ve çevrenin temiz tutulması ile gelecek nesillere aktarılabilirler.

Kaynaklar:

Yorum yapın