Tinkercad’de Arduino ile Boyölçer Yapalım

Tinkercad'de Arduino ile Boyölçer Yapalım

Arduino ile Ultrasonik Mesafe Sensörü Kullanımı

Ultrasonik mesafe sensörleri, ses dalgaları yayan ve bir nesneye çarpıp geri dönen ses dalgalarını algılayarak nesnenin uzaklığını tespit etmemizi sağlayan sensörlerdir. Bu sensörler, yarasaların yönlerini belirleyebilmek ve çevrelerindeki engelleri tespit edebilmek için kullandıkları yankıyla konum belirleme özelliğine benzer bir prensiple çalışır. Yarasalar gibi tamamen karanlık bir ortamda bile kullanılabilirler.

Ultrasonik Mesafe Sensörünün Çalışma Prensibi

Ses dalgaları farklı ortamlarda farklı hızlarda hareket eder. Örneğin havadaki ses dalgalarının hızı saniyede 343,2 metredir. Ultrasonik mesafe sensörü, ses dalgalarının gönderilmesi ve nesneden yansıyarak geri dönen ses dalgalarının algılanması arasında geçen süreyi ölçerek nesnenin uzaklığını hesaplar. Sesin hızını bildiğimiz için bu süreçte kat edilen toplam mesafeyi hesaplayabilir ve nesnenin uzaklığını bulabiliriz.

Ultrasonik Mesafe Sensörünün Arduino ile Kullanımı

Arduino kartı ile en sık kullanılan ultrasonik mesafe sensörü, HC-SR04 kodu ile bilinen sensördür. Bu sensörün dört pini bulunur: GND ve VCC pinleri güç girişleri için kullanılırken, Trig pini tetikleme pini ve Echo pini de sensörün alıcı pinidir.

Tinkercad ile Arduino ile Boyölçer Yapımı

Tinkercad internet sitesi üzerinden kodlayarak Arduino kartını kullanabilir ve ultrasonik mesafe sensörü ile boyumuzu ölçen bir boyölçer tasarlayabiliriz. Bu projede, sensörü yerden 200 cm yüksekliğe yerleştirip altında durduğumuzda sensör başımızın en üst noktası ile arasındaki mesafeyi ölçerek boyumuzu hesaplayabiliriz. Hesaplanan değeri LCD ekran üzerinde gösterebiliriz.

Sonuç

Ultrasonik mesafe sensörleri, Arduino kartlarıyla kullanıldığında kolaylıkla farklı projelerde kullanılabilir. Özellikle Tinkercad gibi online kodlama platformlarında tasarımlar yaparak bu sensörlerin kullanımını öğrenebilir ve farklı projelerde kullanabilirsiniz.

Kaynak:

  • Temel Düzey Robotik Kodlama Eğitimi (E-Kitap), Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü, 2020.

Yorum yapın