Tamamen Korunmuş Bir Dinozor Embriyosu Fosili Bulundu

Tamamen Korunmuş Bir Dinozor Embriyosu Fosili Bulundu

Tamamen Korunmuş Bir Dinozor Embriyosu Fosili Bulundu

Bebek Yingliang

Çin’in Ganzhou şehrinde bir dinozor embriyosuna ait, kırılmamış tavuk yumurtası gibi tamamen korunmuş bir fosil keşfedildi. Bu fosil, “Bebek Yingliang” olarak adlandırılıyor ve bugüne kadar bulunan en iyi korunmuş dinozor fosili olarak kabul ediliyor.

Araştırmacılar tarafından yapılan detaylı incelemeler sonucunda, fosilin kuşların en yakın akrabalarından biri olan Oviraptorosaur‘lara ait olduğu ortaya çıktı. Oviraptorosaur‘lar, tüylü, kısa boylu ve papağan benzeri kafatasına sahip olan dinozorlardır ve yaklaşık 66 milyon yıl önce Kretase Dönemi’nde yaşamışlardır. Bulunan fosil de bu döneme aittir ve yaşının 66-72 milyon yıl arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Araştırmacılara göre, fosil muhtemelen otçul bir dinozora aittir ve yetişkinliğe ulaştığında yaklaşık üç metre uzunluğa ulaşabilirdi. Fosilin bu kadar iyi korunmuş olması ise, hayvanın yumurtadan çıkmak üzereyken ani bir çamur kayması sonucu gömülerek leş yiyicilerden korunmuş olmasından kaynaklanmıştır.

Bulunan dinozor embriyosunun yumurta içindeki duruşu da dikkat çekicidir. Bu duruş, günümüzde yaşayan kuş embriyolarının yumurtanın çatlamasına yakın bir zamanda aldığı pozisyona benzerlik göstermektedir. Nadir bulunan bu tür fosiller, dinozorların büyüme ve üreme süreçleri hakkında bilim insanlarına önemli bilgiler sunmaktadır.

Lida Xing

Keşfedilen dinozor fosilinin animasyonlaştırılmış görseli.

Bulunan dinozor fosili yaklaşık 17 santimetre uzunluğundadır ve şu anda Çin’deki Yingliang Taş Doğa Tarihi Müzesi’nde sergilenmektedir.

Kaynak:

Yorum yapın