Şekerden Yakıt Üreten Mikroorganizmalar

E. Coli Bakterileri Şekerden Yakıt Üretiyor

Bilim insanları, E. coli bakterilerinin genlerinde yaptıkları düzenlemelerle şekerden yakıt üretme sürecini başlattı. Glikoz ile beslenen bakteriler, kimyasal işlemlerle olefinlere dönüştürülebilen bir tür asit üretiyorlar.

Araştırmacılar, E. coli bakterilerinin genlerinde yaptıkları düzenlemelerle bakterilerin glikozu karbonlu ve hidrojenli zincirler içeren asitlere dönüştüren enzimler üretmelerini sağladılar. Glikozdan elde edilen asitler daha sonra kimyasal işlemlerle olefinlere dönüştürülerek yakıta dönüştürülüyor.

Glikoz, bitkiler tarafından fotosentez yoluyla üretilen bir şekerdir. Bu nedenle, yeni yöntemle elde edilen yakıtın kaynağı atmosferden gelen karbondur ve enerjisi Güneş’ten gelmektedir.

Endüstriyel Ölçekte Yakıt Üretimi Henüz Mümkün Değil

Henüz geliştirilen yöntem, endüstriyel ölçekte yakıt üretmeye uygun değildir. İlk olarak, sürecin verimliliği oldukça düşüktür. Ayrıca, üretim sürecinin ne kadar enerji gerektirdiğinin ve endüstriyel üretime uygun olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.

Dr. Zhen Q. Wang ve arkadaşlarının Nature Chemistry dergisinde yayımladıkları makalede daha detaylı bilgiye ulaşılabilir.

Yorum yapın