Sarı Traktör Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Sarı Traktör'ün Fotoğrafı

Kitap Sarı Traktör
Yazarı Talip Apaydın
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1953

Talip Apaydın tarafından 1953 yılında kaleme alınmış olan Sarı Traktör kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Sarı Traktör pdf, Sarı Traktör konusu, Sarı Traktör karakterleri, Sarı Traktör yorumları, Sarı Traktör açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Sarı Traktör – Talip Apaydın


Sarı Traktör Kitabının Karakterleri

Arif: Geleneksel tarım yöntemlerinde bir gelecek görmeyen bir adamdır. Bu nedenle herkesi karşısına alarak bir traktör alma mücadelesine girilmektedir. Her türlü engele rağmen hedefine ulaşmayı başaracaktır. Ancak bu uğurda pek çok farklı insanı da ezip geçmesi gerekecektir. Azimli bir yapısı vardır.

İzzet: Arif’in hasta olan babasıdır. Arif’e karşı arazinin bilinen yöntemler ile ekilmesini ve biçilmesini istemektedir. Sürekli olarak hastanelere gidip gelmekte olan yaşlı bir adamdır. Parası olmasına rağmen makineli tarıma karşıdır. Oğluna traktör almamakta her ne kadar kararlı olsa da en sonunda almak zorunda kalmıştır.

Öğretmen: Arif’in traktör almasına yardımcı olan kişidir. Köyün aydın kesimlerindendir.


Sarı Traktör Kitabının Konusu

Yazar romanında Ankara’ya bağlı bir köy olan Kıraçözler Köyü’nde yaşayan Arif’in traktör almak ve modern bir şekilde tarım yapmak istemesini konu edinmiştir. Ancak bu fikre başta babası olmak üzere diğer ileri gelenler karşıdır. Babası ve çevresindekiler ile büyük bir mücadele veren Arif traktörü almayı başarır.


Sarı Traktör Kitabının Özeti

Ankara’ya bağlı ancak Eskişehir dolaylarında bulunan Özler Köyü’nde köylüler geçimlerinin tamamını tarım ve hayvancılık ile sağlamaktadır. Köyün en varlıklı adamlarından birisi olan İzzet’in ikiz kız, ikisi ise erkek toplam dört çocuğu vardır. Büyük oğlu olan Arif ise henüz on sekiz ya da on dokuz yaşında olmasına rağmen babasının işlerini yapmaktadır. Arif’te diğer tüm köydekiler gibi tarlalarda çalışmakta ve her işi kürek ve kazma ile yapmaktadır. Ellerinde sadece bir çift öküz ve atların çektiği tahta arabalar bulunmaktadır.

Tarlada bulunan hemen her işe Arif yetişmektedir. Ekinleri ekmekte, tarlaları ve bostanları sulamakta, şeker pancarlarını ise eli ile toplamaktadır. Bunca işe tek başına koşan Arif, gereken iş gücünü azaltmanın tek yolunun traktör almak olduğunu anlamıştır. Köye ilk traktör de gelmiş, traktör sayesinde çok az çaba ile çok büyük işlerin hızla halledildiği görülmeye başlanmıştır. Ancak traktör almak da son derece zordur.

Arif, bir gün Yakup’un Ali’den tarlasını sürmek için traktörünü almak istemiştir. Ali ise bu durumu kabul ederek traktörü vermiştir. Arif traktörün çıkardığı seslere dahi hayran kalmıştır. İşler ise olabilecek en hızlı şekilde bitmiştir. Arif tüm bu olanları gördükten sonra traktör alması için babası İzzet Ağa’ya baskı yapmaya başlamıştır. Ancak babası hiçbir şekilde onun sözlerine aldırış etmemektedir. Traktör alacak parası olduğu halde oğlunu başından savmak için uğraşmaktadır. Üstelik İzzet son derece hasta bir adamdır. Sürekli olarak mide ağrıları çekmekte ve işler ile ilgilenememektedir. Arif tüm işlerin ona kalmasından yakınarak istediğini dile getirmeye devam eder.

Arif için traktör her şeyden daha önemli bir hal almıştır. Hatta bu sevdası sebebi ile sevdiği kızı dahi aramaz hale gelmiştir. Babasını ikna etmek için köyün öğretmeni de babası ile konuşur. Ancak İzzet söylenenlere hiçbir şekilde kulak asmamaktadır. Yaşanan bu olayların üzerine Arif yakın köylerde oturan ve sözü dinlenen Hasan Bey’e giderek babasını ikna etmesi için yardım ister. İzzet’in Hasan Bey’i kıramayacağına inanmaktadır.


Sarı Traktör Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Talip Apaydın tarafından ele alınan roman sosyal ve gerçekçi bir yapıdadır.
  • Sarı traktör tarımda makineleşmenin başlaması sonrasında köy hayatında meydana gelen köklü değişimleri sosyal ve gerçekçi bir çizgide ele almaktadır.
  • Kendiside köyde yetişmiş olan yazar sıkıntılı bir çocukluk dönemi geçirmiştir. Babasının hiç toprağı olmadığından hayatı hep başkasının tarlasında ortaklık yaparak geçim derdi ile geçirmiştir. Bu durumda romanına net bir şekilde yansımıştır.

Sarı Traktör Kitabının Açıklaması

Özeler köyünün halkı tarımla geçinir. Yazın harman döver, sonbaharda çift sürer, pancar toplar, neredeyse yıl boyu çalışır. İşten kaçınmaz hiçbiri. Kolay da değildir yaptıkları iş. Ellerinde bir çift öküzün sürdüğü düven ve atların çektiği arabadan başka bir şey yoktur. Köye ilk traktörün girmesiyle tarım işlerinin daha hızlı ve daha az çaba harcayarak yapılabileceğini görürler. Ama traktör almak kolay değildir ki…

Köyün varsıl ailelerinden biri olan İzzet Ağa’nın oğlu Arif de tıpkı köylüleri gibi hiçbir işten kaçınmayan bir delikanlıdır. Yaşıtlarından farklı değildir sorunları, umutları. Ama şimdi sözlüsüne duyduğu sevdanın üstüne bir yenisi, traktör sevdası eklenmiştir. Ama şu babası yok mu, bir türlü razı gelmez traktör almaya! Halbuki bir traktörü olsa Arif’in…

Sarı Traktör tarımda makineleşmenin yeni yeni başladığı bir dönemde, bir Anadolu köyünü ve köylüsünü, bir delikanlının traktör tutkusu ekseninde son derece yalın bir dille aktarırken, köylük yerlerin doğasıyla da buluşturuyor okuru.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın