Prof. Dr. Berahitdin Albayrak: Bilime ve Eğitime Adanmış Bir Ömür

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak: Bilime ve Eğitime Adanmış Bir Ömür

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak: Bilime ve Eğitime Adanmış Bir Ömür

Kim olursa olsun bir insanın hayatını kaybetmesi, sevenleri ve ailesi için büyük bir üzüntü kaynağıdır. Ancak bir bilim insanının hayatını kaybetmesi, o kişinin ilgilendiği bilim dalına yapacağı katkılar göz önünde bulundurulduğunda, bilim dünyası için de büyük bir kayıptır.

Deneb Yıldızının Tayf Haritası Çalışması Dergisine Kapak Konusu Oldu

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak’ın 2003’te yayımlanan ve ilk yazar olarak yer aldığı “A Spectroscopic Atlas of Deneb” başlıklı makalesi Astronomy &Astrophysics dergisine kapak konusu olarak seçildi.

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak: Bilime ve Eğitime Adanmış Bir Ömür #1

Deneb yıldızının kütlesi Güneş’inkinin yaklaşık 20 katı kadardır. Deneb gökyüzündeki parlak yıldızlar arasında bize en uzak olanlardan biri. Buna rağmen gökyüzündeki en parlak görünen yıldızlardan…

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak’ın çalışması Deneb yıldızının o güne kadarki en yüksek çözünürlüklü tayf haritasını çıkarması açısından hayli önemli. Bu çalışma benzer ışınım gücüne sahip yıldızlar hakkında yapılacak araştırmalar için de önemli bir kaynak oluşturdu. Bu sayede astronominin en önemli ilgi alanlarından biri olan yıldızların zaman içinde geçirdiği değişimler konusundaki çalışmalara büyük katkılar sağlandı.

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’ne Katkıları

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak: Bilime ve Eğitime Adanmış Bir Ömür #2

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak 2003-2009 yıllarında Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nde müdür olarak görev yaptı ve rasathanenin yeniden yapılandırılma çalışmalarında öncü rol oynadı. Prof. Dr. Albayrak, TÜBİTAK’ın ve Ankara Üniversitesinin proje destekleriyle 2004’te T40 teleskobunun, 2012’de T35 teleskobunun, 2018’de T80 teleskobunun ve tayfçekerin alımına ve kurulumuna katkıda bulundu.

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak hem Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde hem de ülkemizde gökbilimcilerin yetiştirilmesine katkıda bulundu. Prof. Dr. Albayrak, Kreiken Rasathanesi’nde gerçekleştirilen astronomi araştırmalarının yanı sıra gökbilime ilgi duyan gençlere ve her yaştan insana yönelik etkinliklerin düzenlenmesinde büyük rol oynadı.

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak hocamızdan ben de öğrencilik yıllarımda dersler almıştım. Onun Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü olduğu dönemde, bir yüksek lisans öğrencisi olarak ben de gözlemler yapıyordum ve rasathaneye yaptığı katkılara bizzat şahit oldum. Prof. Dr. Berahitdin Albayrak hocamızı alanına hâkim bir bilim insanı olarak hatırlamaya devam edeceğiz. Kendisini her zaman saygı ve sevgi ile anacağız.

Yorum yapın