“Pi Gezegeni” Keşfedildi

“Pi Gezegeni” Hakkında Merak Edilenler

Gezegenler, Güneş sistemimizin dışında yer alan ve yıldızların çevresinde dönen gök cisimleridir. 2017 yılında NASA’nın Kepler Uzay Teleskobu’nun verileri incelenerek keşfedilen “Pi Gezegeni”, yıldızımızdan Dünya’ya ışık ulaştırmaya başladığı ilk anlardan itibaren bilim insanlarının dikkatini çekmiştir. Bu gezegenin varlığı, ötegezegenler konusunda yapılan araştırmalara yeni bir boyut kazandırmıştır.

Bilimsel Keşif: Pi Gezegeni

Astronomlar, EPIC 249631677 olarak adlandırılan bir yıldızdan gelen ışığın her 3,14 günde bir azalmasını fark etmişlerdir. Yapılan gözlemler sonucunda bu azalmanın, yıldız ile Dünya arasına giren bir gezegene ait olduğu düşünülmüştür. Yapılan incelemelerin ardından, bu gezegene K2-315b adı verilmiştir. Henüz kütlesi belirlenememiş olan Pi Gezegeni, kayaç bir yapıya sahip olsa da yaşama elverişli bir ortam sunmamaktadır. Yüzey sıcaklığı 450°C’ye kadar yükselen bu gezegende, canlıların hayatta kalması imkansızdır.

Detaylı Bilgi ve Araştırmalar

Araştırmacılar, Dr. Prajwal Niraula önderliğinde yürütülen çalışmalar sonucunda Pi Gezegeni ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmışlardır. Gezegenin çapının Dünya’nınkinin yaklaşık %95’i kadar olduğu tahmin edilmektedir. Bu bilgilerin yanı sıra, gezegenin olası yapı taşlarının da araştırıldığı belirtilmiştir. Ancak Pi Gezegeni’nin yıldızına çok yakın bir yörüngede dolanması nedeniyle, yaşam için gerekli olan dengeli sıcaklık aralığının sağlanamadığı bilinmektedir.

Dr. Niraula ve ekibinin The Astrophysical Journal‘de yayımlanan makalesinde, Pi Gezegeni hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Yorum yapın