Öğrenciler İnternette Ulaştıkları Bilgileri Çoğunlukla Sorgulamıyor

İnternetten Bilgiye Erişimde Öğrencilerin Sorgulama Becerisi Zayıf

İnternet, bilgiye ulaşmayı kolaylaştıran önemli bir kaynaktır. Ancak bu kaynak bazı riskler de içermektedir. Özellikle yalan haberlerin hızla yayılması gibi durumlar dikkat çekicidir. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, yanlış bilimsel bilgilerin de internette yayılımının hızlı olduğunu ortaya koymaktadır.

Johannes Gutenberg Üniversitesi (JGU) ve Goethe Üniversitesinden bilim insanları, üniversite öğrencilerinin internette karşılaştıkları bilgilerin güvenirliğini sorgulayıp sorgulamadıklarını tespit etmek amacıyla bir araştırma gerçekleştirmiştir.

Araştırmaya, tıp ve ekonomi gibi farklı alanlardan 160 öğrenci katılmıştır. Bu öğrencilerin büyük çoğunluğu, üniversite eğitimlerinin ilk ya da ikinci dönemindedir. Öğrencilere, verilen bir sorunu çözmeleri için 10 dakikalık bir araştırma süresi tanınmıştır. Ardından, sorunu güvenilir bilgilere dayanarak çözmeleri istenmiştir.

Araştırma Sonuçları

Araştırmaya katılan öğrencilerin, verilen soruyu çözmede zorlandıkları görülmüştür. Çünkü her soru için 0-2 arasında puan verilen araştırmada öğrencilerin aldığı ortalama puan 0,75’tir. En yüksek puan 1,38 iken en düşük puan ise 0,5 olarak kayıtlara geçmiştir. Araştırmacılar, sonuçları analiz ettiklerinde öğrencilerin sık kullandığı kaynakların bilimsel kaynaklar olmadığını tespit etmişlerdir. Üst sınıflarda eğitim gören öğrencilerin elde ettikleri puanlar, daha yüksektir. Araştırmacılara göre bu sonuçlar, öğrencilerin internetteki bilgi kaynaklarının güvenirliğini doğru bir şekilde değerlendiremediklerini göstermektedir.

Öğrencilerin Sorgulama Becerisi Önemlidir

Günümüzde dijital eğitim, hızla yaygınlaşmaktadır. Ancak dijital eğitimin verimliliğini artırmak için öğrencilerin, internetteki bilgi kaynaklarının güvenirliğini sorgulama ve eleştirel bir bakış açısına sahip olmaları gerekmektedir.

Yorum yapın