Momo Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Momo'nun Fotoğrafı

Kitap Momo
Yazarı Michael Ende
Türü Bilim Kurgu Kitapları, Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Kitap Önerileri
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1973

Michael Ende tarafından 1973 yılında kaleme alınmış olan Momo kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Momo pdf, Momo konusu, Momo karakterleri, Momo yorumları, Momo açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Momo – Michael Ende


Momo Kitabının Karakterleri

Momo: Büyük bir şehir tiyatrosunun yıkıntılarında yaşayan küçük bir kız olan Momo, olağanüstü bir yeteneği vardır. Ayrıca harika bir dinleyici ve bunun için bolca zamanı vardır. Gigi ve Beppo onun en iyi arkadaşlarıdır.

Gigi: Hayal dünyalarına dalmayı seven ve çok zengin olmayı hedefleyen yakışıklı bir adamdır. Turistleri bölgeye yönlendirerek hikâyeler anlatır. Gigi, geldiğinden beri Momo’dan hikâyeleri nasıl daha iyi anlatacağını öğreniyor.

Beppo: Çöpçülükle geçinen karakterdir. Sözlere ve anlamlara düşkünlüğü ile tanınır ve halk tarafından alay konusu olur.

Kassiopedia: Hora Usta’nın eski kaplumbağasıdır. Momo’nun sorularını kabuğunda görünen metinle yanıtlıyor.

Hora Usta: Zamanı durdurarak Momo’ya yardım eder.

Duman Adamlar: Zamandan Tasarruf Şirketi altında çalışıyorlar ve insanları kazandıkları zamanı çalmak için kandırıyorlar.


Momo Kitabının Konusu

Kitabın başında yazar, kitabı “Momo ya da zaman hırsızları ile çalınan zamanı insanlara geri getiren çocuğun tuhaf hikayesi” olarak tanımlamıştır. Momo kıvırcık saçlı, siyah, iri gözlü küçük bir kızdır ve sekiz ya da on iki yaşında olup olmadığını kimse söyleyemez. Kitap onun hikayesini anlatıyor. Hikaye belirsiz bir rüyalar ülkesinde ve belirsiz bir zamanda geçiyor. Ama bu hikayede prensler, büyücüler, periler yok. Hikayedeki hiçbir şey günümüz dünyasındakilerden farklı değil. Bizim gibi yaşayanlara, bizimki gibi şehirler anlatılıyor. Hikâye okunurken insan ilişkilerinin nasıl donuklaştığı görülür. Başka bir deyişle, insanlar aşk, dostluk ve dostluk gibi değerlerden nasıl mahrum kalırlar. Aslında hem bizleri hem de geleceğin insanlarını bekleyen sorunlar bunlar. Üstelik etkileyici ve sürükleyici bir üslupla anlatılıyor, ders anlatır gibi değil, bir peri masalı akıcılığında. Momo, altıncı sınıf ve sonrasındaki arkadaşlarımızın keyifle okuyabileceği bir kitap ama dünyadaki görünen doğal olaylara hayret etmeyi unutmamış her yaştan okuyucuyu aynı derecede etkileyecek bir kitaptır.


Momo Kitabının Özeti

Ağaçların arasında yıkılmış, harap bir amfitiyatro unutulmaya yüz tutmuştur. Yerli halk dışında kimse orada yıkılmış bir amfi tiyatro olduğunu hatırlamaz. Bölgede amfitiyatronun devlet tarafından korunduğuna dair söylentiler ortaya çıkmaya başlar. Amfitiyatro’da bir kızın yaşadığı dilden dile yayılır. Adının Momo olduğu söylenen kızın yaşı hakkında bilgi yok. Yerli halk, saçları çamura bulanmış kızla konuşmak için amfitiyatroya giderler. Momo, halkın onu kovacağını düşünerek konuşmayı reddediyor. Sonra çevredekilerin iyi niyetli olduğunu anlar ve konuşmaya başlar.

Yerli halk Momo’nun yalnızlığına üzülür, ancak kimse evlat edinmeye cesaret edemez. Bunun yerine amfitiyatroyu güzelleştirmeye ve onu Momo’nun evi yapmaya karar verirler. Momo hem halkla hem de halkın çocukları ile çok iyi anlaşmaya başlar. Momo’nun Gigi ve Beppo adında iki yakın arkadaşı vardır.

Bir süre sonra bölgede duman adam denilen kişiler görülmeye başlar. İnsanların her şeyi hızlı yapmasını isteyen bu adamlar, zamanında beslenirler. Zamandan ve sigaradan memnun olan sigara içenler, insanlığın sonunu yeryüzünde getirmeyi amaçlıyor. Momo, bu hain planı deşifre etmek için bunu herkese duyurmak ister ama insanlar artık o kadar meşgul ki çocuklar bile Momo’yu ziyaret etmiyor.

Momo, yeni edindiği kaplumbağa Kassiopeia ile yürüyüşe çıkar. Kaplumbağa yarım saat önceden olacak olayları görme yeteneğine sahiptir. Bu sayede Momo’yu duman adamların elinden kurtarır ve onu Zaman Tutucu Usta Hora’ya götürür. Hora Usta Momo’ya zaman çiçeği denilen bir bitki verir ve onu duman adam inine götürün der. Momo mücadele etse de, bitkiyi duman adamlar inine götürür ve duman adamlar biter. Bölge eski durumuna geri dönmeye başlar.


Momo Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Momo, yaklaşık otuz dile çevrilen, dünyanın pek çok yerinde okunan bir kitaptır.
  • Yazar kitabın başında, “Momo ya da zaman hırsızlarının ve çalınmış zamanı insanlara geri getiren çocuğun tuhaf öyküsü” diye nitelendirmiş kitabı.
  • Öykü yeri belli olmayan bir hayal ülkesinde ve belirsiz bir zamanda geçiyor.
  • Öyküyü okurken insan ilişkilerinin nasıl donuklaştığını görünmektedir.
  • Fantastik öğeler bulunduran Momo, Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü almıştır.
  • Pek çok kez beyazperdeye uyarlanan Momo romanı, Dünya’da birçok dile çevrilmiş ve yedi buçuk milyondan fazla satış oranına erişmiştir.

Momo Kitabının Açıklaması

Zaman, yaşamın kendisidir. Ve yaşamın yeri yürektir.

Momo, büyük bir kentin tiyatro harabelerinde yaşayan küçük bir kızdır. Buldukları ya da kendisine hediye edilenler dışında hiçbir şeyi yoktur. Ancak olağanüstü bir yeteneği vardır: Momo, muhteşem bir dinleyicidir ve bunun için oldukça bol zamanı vardır.

Bir gün hayaletimsi topluluk “duman adamlar” ortaya çıkar. İnce hesaplı planlar kurup insanların zamanını çalarlar. Onları durduracak tek kişiyse Momo’dur.

Momo elinde bir çiçek, koltuğunun altında bir kaplumbağa ve gizemli Hora Usta’nın da yardımıyla koskoca duman adamlar ordusunun karşısında tek başına durur. Acaba Momo, zamanı çalan adamları tek başına alt edebilecek midir?

Toplumumuz ve günümüz insanının zaman algısı ve zamanı okuması üzerine bir masal olan Momo’yla Michael Ende, Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü’ne layık görülmüştür. Pek çok kez sinemaya uyarlanan Momo, kırktan fazla dile çevrilmiş, tüm dünyada 7 milyonun üzerinde satılmıştır.

“Michael Ende’nin romanları uzun yıllardır ‘kült kitaplar’ arasında.”

-Stuttgarter Zeitung –

“Momo, hem çocuklar hem de yetişkinler için bir masal niteliğinde.”

-Die Welt –

“Michael Ende’nin hayal gücü ve fantazyalarla dolu bu masal-romanı dünya çapında bir başarıya ulaştı ve klasikleşti.”

-Buch aktuell-

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın