Modüler Origami: 12 Sonobe Birimi ile Yıldız Oktahedron Yapalım

Modüler Origami: 12 Sonobe Birimi ile Yıldız Oktahedron Yapalım

Modüler Origami: 12 Sonobe Birimi ile Yıldız Oktahedron Yapalım

Ortaçağ Japon sanatı olan origami, tek bir kâğıttan yola çıkılarak hedeflenen şekle ulaşmayı amaçlar. Ancak modüler origami olarak bilinen yöntemde, birden fazla adet kâğıt katlanarak daha karmaşık yapılar oluşturulur. Modüler origami birimleri, yapı bloklarının kâğıt versiyonları gibi düşünülebilir.

Bu etkinliğimizde, 12 Sonobe birimini birleştirerek 24 yüzlü bir geometrik cisim oluşturacağız. Bu geometrik cisim, “yıldız oktahedron” olarak da bilinir ve temelde bir platonik cisim olan oktahedrondan oluşur.

Platonik Cisimler Nedir?

Ünlü filozof Platon (427-347), Timaeus ile diyaloğunda önce düzgün geometrik cisimleri dört yüzlü piramit, küp, sekiz yüzlü, on iki yüzlü ve yirmi yüzlü olarak tanımlamıştır. Bu cisimler, tüm yüzeyleri eşit olan düzgün çokgenlerin aynı açılarda bir araya gelmesiyle oluşur. Platon daha sonra tanımladığı cisimleri yaşadığı dönemde “dört temel element” olarak bilinen ateş (dört yüzlü piramit), toprak (küp), hava (sekiz yüzlü) ve su (yirmi yüzlü) ile ilişkilendirir. Platon, on iki yüzlüyü de gökyüzündeki 12 takımyıldızdan dolayı gök kubbe ile bağdaştırır.

Platonik cisimler, tüm yüzeyleri eşit olan düzgün çokgenlerin aynı açılarda bir araya gelmesiyle oluşur.

Oktahedron Nedir?

Oktahedron, Antik Yunancada “sekiz yüzlü” anlamına gelir. Okta sözcüğü “sekiz”, hedros sözcüğü de “yüzey” demektir. Bir düzgün sekiz yüzlü, sekiz adet eşkenar üçgenden oluşur.

Platonik bir cisim olan düzgün sekiz yüzlü, sekiz adet eşkenar üçgenden oluşur.

Yıldız Oktahedron Nedir?

Oktahedronun her bir yüzüne, tabanı yüzeyi kaplayacak ölçüde bir tetrahedron yani dört yüzlü piramit eklendiğini düşünürsek yıldız oktahedronu gözümüzde canlandırabiliriz. Ünlü bilgin Johannes Kepler, bu şekli 1609 yılında sekiz uçlu yıldız (stella octangula) olarak tanımlamıştır.

Johannes Kepler tarafından 1609’da tanımlanan sekiz uçlu yıldız.

Sonuç

Bu etkinlikte, modüler origami yöntemi kullanarak 12 Sonobe birimi birleştirilerek yıldız oktahedron yapmayı öğrendik. Origami, sadece bir sanat değil aynı zamanda matematik ve geometri ile de ilgili bir uğraştır. Bu etkinlik sayesinde hem el becerilerimizi geliştirdik hem de matematik ve geometri kavramlarını daha eğlenceli bir şekilde öğrendik.

Yorum yapın