Meksikalı Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Meksikalı'nın Fotoğrafı

Kitap Meksikalı
Yazarı Jack London
Türü Hikaye Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2019

Jack London tarafından 2019 yılında kaleme alınmış olan Meksikalı kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Meksikalı pdf, Meksikalı konusu, Meksikalı karakterleri, Meksikalı yorumları, Meksikalı açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Meksikalı – Jack London


Meksikalı Kitabının Karakterleri

Juan Fernandez:


Meksikalı Kitabının Konusu

Kapitalist sistemin acımasızca büyüdüğü 20. yüzyılın başlarında, bireyin sınıf mücadelesini, toplumsal olayları ve insan-sistem çelişkisini, toplumsal olaylara paralel olarak anlattığı öykülerinde trajik ama destansı bir tona sahip ve sosyalist görüşü konu edinmiştir.


Meksikalı Kitabının Özeti

Hikâye, Veracruz’daki Río Blanco’nun hidrolik santrallerinde grev yapan işçilere lehte makaleler yayınlayan Meksikalı bir matbaacının oğlu Juan Fernandez’in etrafında dönüyor. İşçiler kilitlenir ve onları öldürmek için federal birlikler gönderilir. Juan, annesi ve babasınınkiler de dâhil olmak üzere merhumun cesetlerinin üzerinden tırmanarak katliamdan kurtulur. Junta Revolucionaria Mexicana ile temasa geçtiği Teksas, El Paso’ya gider. Felipe Rivera’nın yeni adını benimseyerek, cunta ofisinde davaya hizmet etmek için gönüllü olur. Onun güdülerinden şüphelenen ve onu küçük işler yaparak çalıştıran, ancak kısa süre sonra, Los Angeles devrimcileri ve yarımada arasındaki bağlantıları yeniden kurmak için Baja California’ya gönderilir. Emirlerini aşan bir federal generale suikast düzenler ve El Paso’ya geri döner.

Rivera, iş arkadaşlarını bazen günlerce veya haftalarca ortadan kaybolarak, ardından çok ihtiyaç duyulan fonlarla geri dönerek ve kavgadan kaynaklanmış gibi görünen yeni yaralar göstererek şaşırtır. Onlardan habersiz olarak, önce deneyimli dövüşçüler için bir fikir tartışması ortağı olarak yerel boks devresinde çalışmaya başladı ve daha sonra kendi başına birkaç maçta rekabet etmek için yükseldi. As Cunta karıştırır devrimi finanse etmek, Rivera cephe savaşçıları tarafından ihtiyaç duyulan silah sevkiyatını tartışırken üstlerine kulak misafiri olur. Aniden onlara silahları sipariş etmelerini söyler ve üç hafta içinde ödemek için gereken 5.000 doları almayı vaat eder.

Rivera, gelecek vaat eden yarışmacı Danny Ward’ı New York’tan getiren boks organizatörü Michael Kelly’yi ziyaret eder. Ward’ın planlanan rakibi kolunu kırdı ve savaşamıyor; Rivera, para ödülünün silahları almaya fazlasıyla yeteceğini öğrendiğinde kazananın her şeyi aldığı bir sözleşmede ısrar ederek onun yerini almayı teklif eder. Ward kabul eder, ancak tartmanın ring kenarı yerine dövüş sabahı yapılması şartıyla.

Rivera, kalabalığın Rivera’yı sevmemesine ve hakemin Ward adına aktif müdahalesine rağmen, Ward’a karşı tek başına duruyor ve onu birkaç kez yere sermeyi başarır. Kavga sırasında Rivera, Kelly’nin kendisine karşı büyük bir bahse girdiğini öğrenir ve Kelly’nin boks kariyerini ilerletmeyi teklif etmesine rağmen dalış yapmayı reddeder. On yedinci rauntta, ailesinin katillerine karşı intikam vizyonları tarafından teşvik edilen Ward’ı bayıltır ve silahlar için ödeme yapmak ve devrimi sürdürmek için gereken parayı kazanır.


Meksikalı Kitabının Açıklaması

Jack London her ne kadar daha çok romanlarıyla tanınsa da onun asıl ustalığını sergilediği edebî tür hikâyedir. Yaşamı boyunca iki yüze yakın hikâye kaleme alan London, yaşadığı dönemin toplumsal karmaşalarına duyarsız kalmamış ve tıpkı romanları gibi hikâyelerinde de bu meselelere eğilmiştir. Kapitalist sistemin acımasızca palazlandığı 20. yüzyıl başlarında, benimsediği sosyalist görüş doğrultusunda, bireyin sınıfsal kavgasını, toplumsal olayları ve insan-sistem çelişkisini anlattığı hikâyelerinde trajik ama bir yandan da destansı bir ton tutturmuştur. 12 hikâyesinin yer aldığı Meksikalı’da bu tarz hikâyeleri öne çıkmaktadır.

Seçkide yer alan hikâyelerin bir kısmı da insan-doğa çekişmesini ve Jack London’ın birçok başka eserinde izini sürdüğümüz deniz tutkusunu çıkarıyor karşımıza. Her biri öykü sanatının seçkin örneklerinden kabul edilen ve Şemsa Yeğin’in yetkin Türkçesiyle okurla buluşan öykülerin üçü dilimize ilk kez çevrildi.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın